[CRONICĂ] Designated Survivor – 1×01 Pilot

Designated Survivor, Notorious, Conviction. Acestea sunt cele trei drame noi pe care cei de la ABC mizează în această toamnă, seriale programate cu grijă în grilă alături de proiecte veterane ale postului. Pentru moment au fost lansate doar primele două, urmând ca noul proiect al lui Hayley Atwell să aibă premiera oficială pe 3 octombrie. Pentru detalii dar și o părere personală despre Notorious, vă invit să citiți recenzia publicată de Cristina (aici). Dar revenind la Designated Survivor, iată că după ani în care Kiefer Sutherland l-a portretizat pe eroul modern Jack Bauer, cel care salva președinți și alți politicieni ținte ale atacurilor teroriste, să fie el cel care se poate regăsi într-o astfel de situație, Sutherland interpretându-l în acest nou thriller ABC pe Tom Kirkman, un politician de pe treapta de jos a ierarhiei actualei guvernări care în urma la ceea ce se poate numi de departe cel mai de temut coșmar al Serviciilor Secrete, devine președintele Statelor Unite ale Americii.

Constituția US prevede existența unui supraviețuitor desemnat pentru a prelua conducere și atribuțiile prezidențiale în cazul unei situații excepționale și în incapacitatea vicepreședintelui și a celorlalți succesori ai președintelui pe scară ierarhică. De menționat că atât partidul aflat la guvernare cât și cel din opoziție trebuie să aibă un designated survivor, motiv pentru care în episoadele viitoare o vom putea vedea pe Virginia Madsen în rolul lui Kimble Hookstrean, cea care ar fi putut prelua conducerea țării dacă la putere se aflau conservatorii. Mai multe detalii despre personaj, aici.

Evenimentele premergătoare investirii sale în functia de președinte se întind pe durata a 15 ore, perioadă asemănătoare unui montagne ruse emoțional, o zi care aparent părea una banală îi aduce lui Tom o concediere mascată într-o promovare politică, putând vedea astfel câteva din trăsăturile caracterului său. Un bărbat obișnuit și muncitor, tată a doi copii și soț iubitor, Kirkman decide să accepte această nouă funcție pentru bunăstarea celor iubiți, cei care i-au stat alături în cariera sa politică și s-au mutat ori de câte ori a fost nevoie. Ajunși în Washington și acomodându-se în ultimii trei ani cu viața de aici, Tim decide astfel că merită să facă naveta între DC și Montreal. Un bărbat care nu spune nu compromisurilor atunci când vine vorba de persoanele iubite, de altfel un tată dispus să negocieze cu fiica sa atunci când vorba de ora de somn, convingerea acesteia necesitând puțină diplomație a la Washington.

Împăcat cu ideea noului său post, Tom decide să urmărească mult așteptatul discurs prezidențial, pe fundalul spuselor lui Richmond soarta Americii schimbându-se într-o clipită iar familia Kirkman găsindu-se pusă în fața celei mai mari provocări întâmpinate. Tachinat de soția Alex, de promisiunea făcută fiicei lor, încăperea este asaltată de agenți ai Serviciilor Secrete a căror unică misiune este de a-l proteja pe președintele țării. Haosul urmării protocolului este debusolant, însă o dată ajunși în siguranța mașinii, agentul Mike îi informează de exploziile petrecute la Capitol și de decesul elitei politice de la guvernare.

img_7615O țară îndoliată și pusă în fața unui atac fără precedent, ajunși la Casa Albă, Tom este investit oficial în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, depunând jurământul într-o ceremonie la foc automat, urmând a fi purtat din încăpere în încăpere asemeni unui păpuși, încă în stare de șoc și fără a avea răgazul necesar de a înțelege cele ce i se întâmplă. Un moment vulnerabil din partea sa însă total normal dată fiind gravitatea evenimentelor, se va dovedi a avea și o parte pozitivă, acesta cunoscându-l pe Seth Wright. Seth este cel care se ocupă de discursurile oficialilor de la guvernare, care fără să știe cu cine vorbește, spune lucrurilor pe nume și felul în care a fost perceput omul politic Tom Kirkman – în primă fază acesta îi stâlcește chiar și numele, încă o dovadă a anonimatului noului președinte. Lucruri dure de spus însă nicidecum necunoscute pentru Tom, acesta apreciază onestitatea lui Seth care îi întărește și mai mult propriile dubii că ar putea face față într-o asemenea funcție.

De-a lungul episodului, Kirkman are parte de mai multe discursuri mai mult sau mai puțin încurajatoare, însă punctul culminant care îl face să pună piciorul în prag se dovedește a fi momentul din PEOC în care răvășiți de cele întâmplate, cei prezenți în celula de criză încep a-și atribui puterea și responsabilitățile, cel mai vociferant fiind Generalul Harris Cochran care decide o ofensivă militară de amploare în Iran pentru a arăta lumii că America nu a fost îngenunchiată. Lipsa informațiilor și absența revendicării atacului terorist nu par a-l împiedica pe aceasta, de altfel predilecția sa pentru o mișcare de tip hard power fiind înțeleasă în contextul celor întâmplate, însă până la sfârșitul episodului, adevăratele intenții ale lui Cochran vor fi dezvăluite, acesta făcând cunoscut faptul că nu este de acord cu Kirkman ca președinte, considerând că țara are nevoie în aceste momente sa fie condusă de cineva cu vaste cunoștințe militare, de ce nu, un general. În ciuda rapidității cu care s-a schimbat viața sa, Tom nu se lasă convins de tonul grav al lui Cochran hotărând că până la o acțiune militară de anvergură, să-și urmeze propriul plan și anume oferirea Iranului prin intermediul ambasadorului său din US, un răgaz de trei ore pentru a-și retrage trupele și artileria din zona Strâmtorii Ormuz. O mișcare de tip smart power, ne arată cum Kirkman nu este dispus să ia o decizie pripită și nefondată precum anumiți predecesori ai săi, și chiar dacă nu avem un deznodământ la cele întâmplate, materialele promoționale pentru noul episod nu ne indică începutul niciunui război, semn că Tom a avut succes – faptul că prima sa decizie de gestionare a unei situații delicate a fost una reușită, este un bun impuls pentru a-i dovedi că poate face față acestei funcții.

Alături de acesta, ne-au mai fost prezentați Emily Rhodes ca fostă asistentă a lui Tom și posibil viitor om de încredere al președintelui alături de Seth, agentul de la Serviciile Secrete Mike Ritter însărcinat cu protecția familiei Kirkman și Aaron Shore, șeful Cabinetului care pare a avea de luat o decizie importantă pe viitor. La aceștia se adaugă și Leo, fiul adolescent teribilist al cuplului, care consideră că cea mai rapidă modalitate de a-ți face prieteni este să devii dealer de stupefiante prin cluburile underground, o decizie care probabil va fi folosită de opozanți pentru a-i păta imaginea lui Kirkman.

img_7620În timp ce la Casa Albă începe o adevărată luptă de putere, iar cei de la guvernare s-au împărțit în tabere mai ceva ca Montague-ii și Capuleții lui Shakespeare în ceea ce îl privește pe noul președinte, în teritoriu, FBIul se ocupă cu investigarea celor responsabili de acest atac dar și cu găsirea și identificarea victimelor. După patru sezoane în care a portretizat-o pe Nikita și ulterior a urmărit hărțuitori în serialul celor de la CBS, Stalker, iată că Maggie Q revine pe micile ecrane cu un nou rol, actrița interpretând-o pe Hannah, agent FBI SIOC care își convinge șeful de a-i permite să rămână pe teren, cunoștințele sale făcând-o mai utilă aici decât la centru. Lipsa informațiilor premergătoare unui atac terorist de asemenea calibru, precum și apariția unor dovezi înșelătoare și absența unei revendicări oficiale o fac pe aceasta să spună ceea ce multora le este teamă și anume că cel sau cei responsabili de aceste atentate nu și-au încheiat pentru moment planul și misiunea. Așadar ce va avea să vină și care sunt noile provocări și amenințări cărora Kirkman și stafful său trebuie să le facă față? Din moment ce grupări teroriste au contactat autoritățile americane pentru a nega implicarea în atacuri, să fie oare responsabil cineva din vecinătatea Casei Albe? Cu siguranță nu putem emite încă teorii despre natura unei posibile conspirații ori a unei grupări vinovate, episoadele viitoare urmând a ne ajuta să umplem aceste spații goale, precum și a afla mai multe informații despre personaje – cine este Scott?

O premieră bună care a reușit să ofere tot ce a promis în materialele promoționale și să creeze o intrigă suficient de puternică pentru a-i readuce pe telespectatori încă o dată în fața televizoarelor miercuri seara, Designated Survivor poate deveni serialul care are ceva de oferit atât iubitorilor de acțiune și procedurale, cât și celor care preferă un thriller politic care să aducă o imagine a jocurilor politice din spatele ușilor închise de la Washington.

Personal mi-a plăcut proiectul încă de la publicarea descrierii oficiale de cei de la ABC, iar distribuția nu a făcut decât să îmi reamintească să îl trec pe lista de vizionare. O premieră bună care a reușit să mă țină atentă timp de 42 de minute și să mă facă să îmi doresc să văd mai mult din ceea ce va urma, atât din punct de vedere al evoluției lui Kirkman care are șanse să devină un om al poporului, cât și cine a stat în spatele atacurilor teroriste.

Pe data viitoare!

-Raisa-

5 thoughts on “[CRONICĂ] Designated Survivor – 1×01 Pilot

 1. Dupa cum bine stii si mie mi-a placut mult episodul pilot. A avut de toate.
  Abia astept sa vad cum se va descurka Kirkman pe viitor ca acum nu prea a ffost convingator pentru nimeni. A avut un moment cand a aratat ca intr-adevar este noul presedinte al SUA atunci cand a avut tete-a-tete-ul acela cu ambasadorul Iranului. Mi-a placut cum a gestionat situatia de criza. Acum abia astept sa vad cum se va intelege cu Generalul. Nu cred ca acesta va renunta asa de usor la putere, in detrimentul unui no name ca si Tom.

  Like

 2. Episodul pilot a fost bun, dar mie cel putin, mi s-a parut foarte previzibil. In opinia mea, ar fi fost ok sa il lase putin sa se obisnuiasca cu situatia, nu sa ii dea direct un nemesis. Mi-ar fi placut ca Generalul sa nu sara atat de rapid la gatul lui si spre final sa fie ceva mai misterios, sa nu arate fata celor ce vor complota, sa te faca sa te gandesti toata saptamana la nenorocitul care ar vrea sa-l termine pe Kirkman. Pot sa zic cu incredere de pe acum ca generalul o sa ii puna asa bete in roate incat o sa pice cumva complice la cele intamplate si intr-un mod miraculos evadeaza din casa alba si de pe fuga isi dovedeste vinovatia si il demascheaza pe General. Per ansamblu a fost ok si sper sa nu mai grabeasca lucrurile, sa ne lase sa asimilam ce se intampla. Astept foarte multe plot twisturi!

  Liked by 1 person

 3. Recenzia m-a determinat sa-i dau o sansa! Nu regret! De la “Political Animals” nu am mai vazut ceva politic care sa ma capteze inca de la primul episod; alta ordine de idei, abia astept episodul urmator 😀

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s