[CRONICĂ] The Vampire Diaries – 8×16 – I Was Feeling Epic [final de serial]

 “[…] Because peace exists. It lives in everything we hold dear. That is the promise of peace. That one day, after a long life, we find each other again.” – Elena

Mi-am propus să scriu această ultimă rezenzie TVD la cald, însă nu reușesc să mă adun deloc după acest final… EPIC. 8 sezoane, 171 de episoade, 8 ani, 5 personaje foarte dragi. Pff, e greu, foarte greu să-mi iau rămas bun de la această rutină. Resimt acest rămas bun ca pe o despărțire de niște prieteni buni. Sunt sigură că și pentru voi este la fel.

M-am apucat de acest serial când primul sezon avea vreo 15 episoade apărute. M-a cucerit pe loc, de la primul episod. Îi citeam cu interes recenziile pe vechiul TvBlog, urmând ca după câțiva ani să-i scriu chiar eu recenziile, lucru care l-a făcut și mai special pentru mine. Cu toate că în acești 8 ani nu a fost întotdeauna la înălțime, având și sezoane mai slabe, acum, la ceas de rămas-bun nu pot să mă gândesc decât la reușita primelor 4 sezoane și la actorii care au dat viață unor personaje memorabile și ușor de îndrăgit. Mă gândesc că îmi va lipsi teribil Caroline cu optimismul ei molipsitor, Bonnie cu încăpățânarea ei de a se sacrifica mereu pentru cei din jurul său, îmi va lipsi Stefan pentru capacitatea lui de a fi acolo “no matter what”, Elena pentru felul ei de a fi prietenă, dar cel mai mult și mai mult îmi va lipsi Damon, pentru carisma lui, pentru puterea de a lua decizii în cele mai limită situații, pentru că a avut cele mai bune replici din serial, pentru felul în care a fost frate, prieten, iubit.

Am încercat să nu-mi creez nici un scenariu cu privire la final. Pur și simplu am așteptat să fiu surprinsă. Acum nu știu dacă am fost chiar surprinsă, dar pentru ultimele 43 de minute au avut loc destul de multe răsturnări de situație, iar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este faptul ca au încercat să aducă povestea într-un punct care să trimită la primul sezon, la cum a început povestea. Și, zic eu, au reușit să o facă într-un mod destul de frumos. Pe mine una, chiar m-a emoționat până la lacrimi.

Povestea a început din cauza lui Katherine și se termină cu ea. După ce reușește să se dea drept Elena și să-i păcălească încă o dată pe cei doi frați (undeva între prima înjunghiere și întâlnirea din pădure cu Damon, care conform calculelor mele ar fi vorba de aproximativ 10 minute, Kat își face și buclele alea superbe care o identifică de fapt – scuze pentru paranteza lungă, dar m-a amuzat faza! :)) ), începe un joc contra cronometru de-a șoarecele și pisica. Katherine ascunde corpul Elenei, astfel ca atunci când Mystic Falls va fi ras de pe fața pământului Elena să piară odată cu el. Evident, planurile nu îi ies, pentru că “unde-s mulți puterea crește”, iar de data asta Miss Pierce e pe cont propriu. Deși Damon alege să se sacrifice și să moară asigurându-se că Katherine e în locul care trebuie atunci când Bonnie va rupe vraja, Stefan e cu un pas înainte de data asta. Deși nu m-am prins imediat, da, Stefan chiar moare, lăsând în urmă amintirea unui om care a murit cu demnitate, încercând să-și spele păcatele făcute ca vampir și un Damon transformat în om, care să trăiască o viață scurtă, dar fericită alături de iubirea vieții lui-Elena.

TVD_8x16_2

Bonnie Bennet reușește să-și salveze încă o dată prietenii. Cu ajutorul întregului său clan de vrăjitoare Bennet, Bonnie rupe vraja și distruge Iadul, trezindu-și la viață prietena fără să fie nevoie ca ea însăși să moară. Chiar și fără prezența fizică a lui Enzo, viața lui Bonnie merge înainte, ea alegând să plece departe de Mystic Falls, să călătorească. Cu alte cuvinte, chiar să trăiască.

Caroline, rămasă văduvă mult prea devreme, îndeplinește ultimul vis al soțului său Stefan și deschide împreună cu Alaric o școală pentru copii speciali, asemeni gemenelor sale. Ea primește o donație neașteptată, din partea unui vechi prieten…Klaus. Mă bucur mult că l-au amintit acum la final, chiar și așa indirect. Caroline înțelege motivele lui Stefan încă de când Alaric îi comunică ceea ce a ales acesta să facă. Deși este dureros pentru ea, știe că astfel Stefan și-a găsit pacea.

Elena se înscrie la Medicină, reîntorcându-se astfel la un vis mai vechi-acela de a salva oamenii. Ea își reia de asemenea și obiceiul de a scrie în jurnal, de această dată în fața criptei lui Stefan. Mi-a plăcut foarte mult trimiterea la primul episod, când Damon își face apariția în chip de corb, la fel cum mi-a plăcut și modul în care a fost recreat momentul primei întâlniri a Elenei cu Stefan, pe coridorul școlii. Astea sunt două plusuri mari pe care le dau episodului.

TVD_8x16_3

Nu întâmplător, pentru scena în care Stefan pleacă de lângă Elena și din locul în care s-au întâlnit prima oară începe această melodie, care a fost auzită prima oară în acest serial în episodul 1×01 – v-am zis eu ca totul e cât se poate de bine gândit! Mi s-a zbârlit părul de emotie…

Continuând să mergem pe aleea amintirilor, în contextul suprapunerii lumii celor vii cu lumea celor morți pentru scurt timp, ne luăm pentru ultima oară rămas bun și de la Lexi, Jo, Tyler, Jenna, John, Liz Forbes, Vicky. Așa cum spuneam, e menționat și Klaus, apare și Jeremy pentru o clipă. Mi-a plăcut ideea lor de a readuce în poveste cât mai multe personaje din trecut. Eu zic ca le-a ieșit frumos.

Damon și Elena au trăit fericiți până când moartea i-a despărțit. Astfel, Elena se reîntâlnește cu toți ai ei pe veranda casei Gilbert din vremurile fericite-părinții, Jenna și John-, undeva într-o altă dimensiune, găsindu-și și ea pacea. Și Damon își regăsește fratele, acolo unde l-a lăsat cu mulți ani în urmă-în cripta Salvatore. Astfel totul este înghițit de lumină, iar cortină cade ușor peste scenă.

TVD_8x16_4

Au fost Jurnalele Vampirilor. A fost o poveste despre dragoste, despre prietenie, despre curaj, despre sacrificiu, despre alegeri greșite, despre bine și rău, despre vampiri, vrăjitoare, vârcolaci, originali, hibrizi, dubluri malefice, demoni, sirene, vânători. A fost o poveste care ne va rămâne în minte și în suflete multă vreme de acum înainte.

It has been a hell of a ride!

Cu drag, aceeași,
Iustina


 

 

 

12 thoughts on “[CRONICĂ] The Vampire Diaries – 8×16 – I Was Feeling Epic [final de serial]

  1. Frumos sfarsit, cu lacrimi , cu amintiri, cu rasturnari de situatie intr-un cuvant epic 😦 Sub influenta unui comentariu de pe facebook 😛 asteptam ca aproape toti sa moara si la ce e mai rau dar a fost frumos, foarte frumos.Imi doream un happy -end total dar fiind totusi intr-un serial cu supernatural trebuia si un sacrificiu pe final si cred ca Stefan a fost foarte bine ales , chiar daca era proaspat casatorit nu cred ca ar fi fost niciodata fericit pe deplin datorita firii lui si mustrarilor de constiinta pe care le avea , Caroline nu ramas singura, avea fetele, pe Alaric( pe care l-a gasit grija de fete, ca cresc fara mama desi mai ep trecute dorea sa le duca departe de ea, mi s-a parut foarte egoist 😦 ), Damon merita si el putina fericire ( o spune o fana de lui Stefan 😛 ) nu mai vedeam nici un rost sa isi revina Eena, nu mai avea pentru cine daca murea Damon, imi pare bine ca nu a murit Bonnie ( in ideea mea de final era una din victime :P) desi nu avut parte pana la final de o dragoste epica, a hotarat sa traiasca la maxim chiar daca Enzo o insotea doar ca fantoma . Mi-a placut ca am revazut din vechile personaje , desi pe tipa de la final cu care s-a imbratisat Elana nu o mai tin minte 😛 si mi-a placut maxim faza cu corbul , tin minte ca la inceput circula pe facebook un desen cu un corb si o fata ca il intreba daca este Damon 🙂 si de fiecare data cand vedeam o cioara imi aduceam aminte :))
    La revedere Mystic Falls cu tot personajele tale epice 🙂

    Liked by 2 people

  2. Foarte frumos spus. Ma uitam la acest serial de cand eram mica si m-a impresionat profund. Exista si un episod suplimentar in care actorii vorbesc despre multe elemente importante care au conturat actiunea placut. Am plans mult si nu numai pentru ca a fost un episod reusit, ci pentru ca s-a terminat un serial de exceptie care pe mine m-a facut fericita. Era frumos sa astept in fiecare saptamana un nou epiod. Cred ca ma voi reapuca de el curand.

    Liked by 3 people

  3. Nu stiu daca se putea o trecere in revista mai cuprinzatoare si mai emotionanta a tot ceea ce a insemnat TVD. Ma bucur ca am avut ocazia sa revedem, macar si pentru cateva secunde, personajele care au facut din TVD un serial ceva mai mult decat un guilty pleasure. Cand m-am apucat de acest serial, undeva prin 2011, nu mi-am imaginat ca o sa fie un drum destul de lung, cum putine seriale reusesc sa parcurga de-a lungul timpului.

    Dupa cum bine a zis si Ius, nu aveam nicio asteptare de la final. Am dat play si m-am asteptat la absolut orice, insa imi doream sa fie un happy-end, dar nu in totalitate. Ceea ce s-a si intamplat. Fiindca a fost un serial despre in care sacrificiul a reprezentat o tema recurenta, era imposibil sa nu existe si la finalul acesuia, iar “vinovatul” a fost chiar personajul meu preferat.

    Ma bucur ca a fost un final inchis, care nu a lasat loc de interpretari (poate cu o mica exceptie), mi s-a parut mult mai potrivit un astfel de sfarsit decat o incertitudine care putea fi intelesa in multe moduri.

    Si, mai presus de toate, a fost un final care m-a suprins: Damon om! Stefan moare! Elena si Bonnie traiesc! – toate acestea au fost elementele care au facut din final unul extrem de reusit.

    Asadar, adio TVD! It was an epic ride!

    PS: Multumim, Iustina, pentru recenziile pe care ni le-ai oferit si sper sa ne citim din nou curand! The Originals? 😀

    Liked by 2 people

    1. Multumesc ca te-ai oprit sa-ti spui parerea la acest ultim episod! Anii alocati acestui serial au fost unii frumosi, iar personajele şi-au facut incet, dar sigur, locuri in inimile noastre, motiv pentru care ne este atat de dificil sa ne luam la revedere de la ele.

      La TO va prelua din nou stafeta Raisa. Eu ma opresc pentru moment odata cu acest serial. Dar ne vom intalni la rubrica de comentarii la celelalte seriale pe care le mai avem in comun!

      Thanx for the ride! 👍

      Liked by 1 person

Leave a comment