RECENZIE: The Originals – 4×01 ‘Gather Up the Killers’

The Originals_4x01_1Cinci ani au trecut de la căderea familiei Mikaelson şi începutul unei noi ordini în New Orleans. Ştim cu toţii că sezonul trecut s-a încheiat cu judecarea şi înlănţuirea lui Klaus, el reuşind să rămână în viaţă ca sursă supranaturală de vitalitate pentru fraţii săi doborâţi de magie – Freya otrăvită, Rebekah blestemată iar Elijah şi Kol muşcaţi de Marcel, noua bestie atotputernică din Cartierul Francez.

Hayley i-a făcut o promisiune fiicei sale şi anume că va face tot posibilul pentru a-i proteja şi a-i vindeca familia într-o bună zi, iar acea zi pare că a venit o dată cu începutul acestui nou sezon. Premiera sezonului 4 ne aduce o nouă Hayley, mai sălbatică şi mai puternică decât cea pe care am avut-o până acum, un hibrid demn de compania familiei Originale, un hibrid dispus să facă orice pentru a-i proteja pe cei iubiţi. Se pare că a fost nevoie să iasă din umbra lui Klaus şi Elijah pentru a arăta ce poate cu adevărat acest personaj.

Cinci ani de căutări a trei leacuri diferite şi a celor şapte descendenţe de vârcolaci ale căror venin combinat cu o magie suficient de puternică precum a Freyei pot vindeca muşcătura lui Marcel. Hayley a ţinut în tot acest timp legătura cu Mary, probabil singura persoană care îi aduce aminte de capitolul Jackson şi de viaţa sa demult uitată ca lider şi conducător al vârcolacilor din Mlaştină, aceasta fiind şi cea care îi aduce informaţiile cu privire la ultimul urmaş al liniei de sânge Malraux. Lăsând-o pe Hope în grija acesteia, Hayley pleacă la drum alături de familia adormită, neluând în considerare că totul poate fi o capcană. În ciuda unor hopuri neprevăzute, lucrurile decurg bine, cei patru Mikaelsoni fiind treziţi şi vindecaţi, Elijah rostind cu voce tare poate ce doreau cu toţii şi anume că este momentul să meargă şi să îşi salveze frate lor – sacrificial său şi cei cinci ani de suferinţă par a fi suficienţi chiar şi pentru un vampire egoist precum Klaus.

The Originals_4x01_2Acest episod nu ne-a arătat-o doar pe Hayley schimbată ci şi pe Freya, care, pentru a-şi păstra familia în singuranţă nu ţine cont de nimic altceva. Scurta sa apariţie şi scena cu vampirul care o deranja din vrajă ne-a arătat o vrăjitoare Originală de peste 1000 de ani a cărei magie pare a fi mai puternică ca oricând. Rămâne de văzut cum va evolua acest personaj pe parcursul acestui sezon, dacă va continua să fie Freya pe care o cunoaştem ori va călca încet-încet pe urmele Dahliei.

Vrăjitoare şi hibrizi. Oameni? Nu e cazul. Vampiri? Da, ei sunt adevăraţii conducători ai New Orleansului sau mai corect spus, Marcel este regele Cartierului Francez de când l-a judecat, îngenunchiat şi încarcerat pe Klaus în acea adunare ad-hoc dornică de sânge şi răzbunare. Vremurile se schimbă iar lucrurile nu sunt deloc uşoare atunci când eşti rege şi te impui prin forţă. Cu Vincent pe apelare rapidă, acesta controlează şi îşi protejează vrăjitoarele mai ales în perioada comemorării decăderii familiei Mikaelson care pare a se fi decretat zi naţională pentru vampiri, aceştia venind de pretutindeni pentru a sărbători victoria şi învingerea necruţătorului Nikluas. Chiar şi aşa, cinci ani sunt lungi iar zvonurile şi întrebările au început să apară: de ce vampiri din linia de sânge a lui Elijah încă trăiesc? De ce Marcel nu îl ucide pe Klaus? Unde sunt fraţii Mikaelson? Unde au dispărut Hayley şi Hope?

Pus la curent de Sofia, noul său Thierry, Marcel se duce să caute un răspuns în privinţa lui Alistair, vampirul aristocrat care pare a avea alte planuri pentru această aniversare decât sărbătoarea în sine, la nimeni altul decât Klaus. În lanţuri, fără pumnalul lui Papa Tunde şi deshidratat, viciosul Mikaleson nu îşi pierde simţul umorului chiar dacă aparent trebuie să cerşească după sânge. Sfatul său nu face decât să ducă la o confruntare directă între Alistair şi Marcel, cel din urmă revenind în celula sa, de această dată pentru ajutor – să fie doar Rebekah cauza pentru care Klaus încă trăieşte? Un nou plan pus la cale de cei doi şi ajutaţi să îl execute de Vincent, Marcel are parte de încă o dovadă de forţă în faţa vamipirilor musafiri în timp ce Klaus trebuie să arate de ce este mai util în viaţă decât mort – plus că o astfel de confruntare îi face şi lui bine, cinci ani trecând de când nu a mai omorât pe nimeni. Alistair nu a avut o viaţă prea lungă, complotul său ducând la propria pieire, devenind un exemplu pentru ceilalţi că nimeni nu trebuie să îi submineze autoritatea lui Marcel ori să îi ameninţe siguranţa lui Hope.

The Originals_4x01_3Cinci ani au trecut în care toţi s-au bucurat de căderea familiei Mikaelson şi înjosirea lui Klaus, însă iată ca a venit moment ca aceştia să revină în New Orleans pentru a recâştiga ce le aparţine şi a-şi salva fratele. Un nou război se întrezare la orizont iar de această dată pare a fi unul cu atât mai periculos cu cât puterile lui Hope apar, tânăra hibrid (tribrid?) neştiind de forţa magiei sale – dacă Hayley a spus la încă de la început că nu ştie cum să îşi ajute fiica, finalul episodului ne arată acest lucru, dând de înţeles că Hope este în spatele acelor simboluri apărute pe pereţii din Cartierul Francez, fiind cumva atrasă de New Orleans.

The Originals_4x01_4Sezonul 4 a revenit cu un episod pe care îl poţi iubi sau urî, neprea fiind cale de mijloc, însă un episod necesar pentru derularea acţiunii şi fixarea poveştii acestui sezon, un episod de tip punctul 0 pentru un nou capitol. 4×01 ne arată o antiteză între viaţa sângeroasă a lui Hayley şi liniştea din New Orleans, unde Vincent a reuşit să facă ce şi-a propus, aducând împreună vampirii şi vrăjitoarele, războiul din specii rămânând doar o amintire a trecutului. Personajele de la care ne-am luat la revedere sezonul trecut nu au fost uitate, poza lui Cami alături de Davina fiind la loc de cinste în barul pe care acum îl conduce Josh. Vincent încearcă să păstreze un echilibru natural între supranatural, însă acel simbol de pe pereţii din Cartier pare a-l fi luat şi pe el prin surprindere, arătând că nu este vorba de vreun complot pentru răsturnarea ‘guvernului’. Toate acestea în timp ce Marcel pare că are ce şi-a dorit dintotdeauna; grea e coroana celui care o poartă, deciziile sale nefiind în totalitate acceptate de vampirii de pretutindeni – exemplu Alistair care îşi dorea propria răzbunare, uciderea lui Klaus, Hayley şi Hope. Chiar şi în lanţuri, Klaus i-a dovedit cumva lui Marcel că îi este superior, lăsând de o parte toate acele daddy issues şi de aprobarea constantă de care suferă regele din New Orleans – interesant de văzut de altfel cum Klaus îi subminează autoritatea lui Marcel strigându-l după numele de sclav, Marcellus, asta până când are nevoie de el pentru a-şi proteja fiica. Micile detalii şi simboluri au făcut dintotdeauna diferenţa în The Originals iar acest lucru pare a nu fi uitat în ciuda pauzei îndelungate avute de serial până la revenirea cu sezonul 4. 13 episoade avem la dispoziţie şi dacă şi celelalte vor semăna cu acesta, 4×01 este un garant al calităţii noului sezon.

Vremurile de linişte au ajuns la sfârşit, iar Marcel nu mai pare o ameninţare atât de mare acum că au găsit antidotul pentru muşcătura sa. Cu acestea fiind spuse, e timpul ca Originalii să revină acasă…

Până la un nou episod vă las în compania materialelor promoţionale 4×02 ‘No Quarter’ (articol în curs de actulizare).

Pe săptămâna viitoare!

6 thoughts on “RECENZIE: The Originals – 4×01 ‘Gather Up the Killers’

 1. Felicitari pentru recenzie! Un inceput la nivel inalt , care speram sa se mentina pe tot parcusul serialul 😛 Mi-a placut de Hayley , puternica, hotarata cu abilitati de hibrid 🙂 mi- a placut mult intalnirea dintre ea si Elijah :* , nu mai zic de Freya care a fost maxina :P. Klaus a fost ca leul in cusca , se zburleste dar nu foarte tare, constient ca nu va putea face nimic dar cand va scapa , vai si amar de ei 😛 Vincent mi se pare ca ascunde ceva 😉 sa vedem ce . Despre Marcellus , nu prea am ce sa spun, cam slabut 😛

  Liked by 1 person

  1. Multumesc. 🙂

   Freya sincera sa fiu m-a cam luat prin surprindere, parand cu totul schimbata de cea pe care o stim. Acum ca se pregateste de zile negre sau pur si simplu cei cinci de ‘somn’ au transformat-o ramane de vazut. De Hayley mi-a placut si era timpul sa iasa putin in fata si sa lupte – la urma urmei e cu Elijah care ucide o intreaga armata de vamipiri fara sa isi murdareasca costumul. 😛

   Daca toti au aratat ceva schimbat, Marcel mi se pare la fel. Iar Klaus are dreptate in ce il priveste cu acele daddy issues. Latra latra dar pentru muscat tot la Mikaelsoni apeleaza.

   Legat de Vincent era cazul sa il aduca si pe in prim-plan mai ales dupa atata timp. Mi-a placut conversatia lui cu Klaus. Nu prea stiu ce sa zic despre ascuns – simbolurile l-au luat si pe el prin surprindere iar synopsis-ul pentru 4×02 spune ca le va cerceta si va descoperi ca sunt mai sinistre si mai periculoase decat ar fi crezut. Plus ca daca nu ma insel parca citisem ca sezonul asta mai afla ceva necurat de fosta sa sotie Eva SInclair.

   Pe scurt un episod bun si prefer un sezon scurt de calitate superioara decat unul de 22 din care 9 eps sa fie de umplutura si sa ii vad pe toti cum se plang de serial.

   Like

 2. De fapt, asta a fost numele dat de Klaus, el neavand nume, tocmai ca era sclav. Probabil, ca deh, au trecut anii, l-a mai cizelat la Marcel, probabil paralela Niklaus – Klaus. Ei bine, eu de-abia aștept episodul 2, cu toate ca nu-l va omori Klaus pe Marcel, pentru simplul fapt, este cumva “fii-su”, sper doar să-i rupă fiecare oscior si să-l joace in picioare, ca merita cu vârf si îndesat, dupa care, normal, se va forma iar vreo alienta si tot asa, dar sunt sigur ca nu va uita sa-l zdruncine bine pe Marcel, mai ales, ca i-a “rapit” 5 ani din viata alaturi de Hope, iar asta, Klaus nu va ierta si uita niciodata!

  PS… este un mix din comentariile de pe FB, am ajuns la pc. Era pacat o asa recenzie sa nu stranga comentarii! 🙂

  Liked by 1 person

  1. Mersi mult ca mi-ai reamintit de scena numelui. 🙂

   Cum am zis si pe Facebook sper ca acesti ani sa nu il fi facut mai ingaduitor pe Klaus. Si chiar daca ar fi asa, doar pentru acei ani furati de langa Hope se va razbuna. La fel si fratii sai – era o ocazie unica pentru ei ce le-a fost luata de vraji si blesteme.

   Like

 3. Un inceput de sezon pe masura asteptarii/asteptarilor. Mi-a placut mult si primul si al doilea episod!
  Eu cred ca Mikaelsonii vor face front comun cu Marcel si cu vrajitoarele ca sa lupte împotriva noului rău, care pare destul de intunecat, chiar creepy!

  Ceva noutati despre vreun sezon 5 acum ca toata familia originalilor este din nou in formula completa?

  Multumiri pentru recenzie!! ✌🙏

  Liked by 1 person

  1. Ma bucur ca ti-au placut.
   Nu stiu exact daca sau cand vor face, cert e, din cate am citit, amandoi vor fi blestemati cu o vraja ciudata. Pentru a-l salva pe Klaus, Freya e la un pas de moarte din cauza suprasolicitarii.
   Poate vraja asta ii mai impaca si mai ii linisteste lui Marcel acele daddy issues.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s