RECAPITULARE: Outlander – Sezonul 1

Trebuie sa ne intoarcem un pic in timp, la inceputul secoului XVIII sa facem cunostinta cu Jamie Fraser si Claire Randall, cele doua personaje principale din Outlander. Este o poveste de dragoste, dar nu lipsesc nici politica sau violenta specifice acelei perioade.

5
Pentru inceput va povestesc un pic despre cele doua personaje – desi stiu ca va amintiti toate detaliile despre ei si ca abia asteptati sa ii revedeti. Claire Randall este o fosta asistenta medicala care se reuneste cu sotul ei, Frank Randall, dupa 6 ani – atat cat a tinut cel de-Al Doilea Razboi Mondial – si pornesc intr-o a doua luna de miere in Scotia. Cu ajutorul magiei – si a unor pietre – Claire este transportanta in anul 1743, unde il intalneste pe Jamie Fraser. Jamie este un proscris care se ascunde de armata britanica in castelul unchiului sau, acuzat pe nedrept de anumite faradelegi si fiind pasibil de spanzurare.

Intalnirea cu Black Jack Randall
2Prima persoana pe care Claire o intalneste in 1743 este Capitanul Armatei Britanicei, Black Jack Randall, strabunicul lui Frank, dar si dusmanul lui Jamie. El este cel care aproape l-a ucis pe Jamie in urma unor pedepse barbare… desi nu este o informatie care sa para relevanta acum, veti intelege mai tarziu de unde aceasta “nebunie” a lui Jack pentru Jamie.

Vindecatoare la Castelul Leoch
Dupa ce a fost salvata de Jamie din mainile lui Jack, Claire este dusa la castelul Leoch. Lordul castelului o banuieste pe Claire ca ar fi spion britanic, motiv pentru care o forteaza sa ramana pana cand isi va putea dovedi neinovatia, devenind astfel vindecatoarea castelului. Incearca o evadare in timpul unei adunari de la castel, insa esueaza fiind oprita de Jamie.

Casatoria cu Jamie Fraser
3Dupa ce a castigat increderea lui Dougal, fratele lordului, Claire a fost acceptata cu adevarat. Drept urmare, ea a plecat cu oamenii de incredere sa stranga rentele de la chiriiasii de pe pamanturi. Astfel, ea afla ca Dougal strange bani pentru a sustine armata iacobita intr-un efort de a-l pune pe Charles Edward – considerat mostenitorul de drept – pe tronul Angliei. Totul este dat peste cap de armata britanica: Claire ajunge sa fie “salvata” de britanici si ajunge in fata lui Jack Randall.

Jamie reuseste sa o salveze din nou, iar pentru a evita ca aceasta sa mai fie interogata si pe viitor, cei doi se casatoresc. Acum Claire nu stie cum sa reactioneze in fata atractiei pe care o simte fata de Jamie, stiind ca astfel il tradeaza pe Frank.

Vindecatoarea acuzata de vrajitorie
4In urma unor declaratii mincinoase si profitand ca Jamie era plecat pentru a rezolva niste probleme de ordin administrativ, Claire ajunge sa fie arestata sub acuzatia de vrajitorie si este inchisa cu Geillis, una din presupusele ei prietene.

Geillies este arsa pe rug pentru asa zisele ei pacate si pentru “pactul” facut cu Diavolul, iar Claire este salvata de Jamie – din nou. Cu toate astea, Claire realizeaza ca si Geillis a venit tot din viitor si decide sa ii spuna adevarul lui Jamie: cine este ea, de unde vine si cum de poate “prezice” viitorul.

Jamie stie ca nu o poate tine alaturi de el cu forta, asa ca ii ofera posibilitatea sa se intoarca la sotul ei, iar Claire, desi realizeaza ca astfel nu il va mai revedea pe Frank, decide sa ramana alaturi de Jamie.

Lallybroch
Neputand sa se mai intoarca la castelul Leoch in lumina ultimelor evenimente, Jamie o duce pe Claire la Lallybroch ca sa o intalneasca pe sora lui,Jenny – revederea este una furtunoasa, asa cum le sta in caracter amandurora. In acelasi timp Jenny da nastere unei fetite, sentimentele lui Claire fiind incalcite incat ea este convinsa ca nu poate sa ramana insarcinata.

Inchisoarea Wentworth
6Jamie este prins de armata britanica si inchis in asteptarea executiei. Incercand sa il salveze, Claire face un pact cu Dougal. In inchisoare, Jack il tortureaza pe Jamie incercand sa-l faca sa se supuna. Cand Claire incearca sa-l salveze, este prinsa de Jack, iar Jamie se ofera pe el ca sa-si salveze sotia. Aici intervine partea cea mai “dark”: Jamie este violat de Black Jack Randall. Claire isi salveaza sotul din inchisoare, dar acesta inca sufera in urma torturii la care a fost supus.

Calatoria
Jamie sufera si acest lucru o innebuneste pe Claire, dar reuseste sa-l faca sa se deschida din nou iubirii. Dorind sa paraseasca Scotia, decid sa fuga in Franta. Stiind care este rezultatul revoltei organizate de iacobiti, Jamie si Claire au ca scop impiedicarea revoltei chiar daca in pericol este chiar viitorul si existenta lui Frank.

Ca sezonul sa se incheie totusi cu o nota pozitiva, Claire ii spune lui Jamie ca este insarcinata. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s