[RECENZIE] Grey’s Anaomy – 14×05 ‘Danger Zone’

O amintire este ceva ce ai sau ceva ce ai pierdut?

Fiind un serial cu peste 300 de episoade, scenariștii Grey își permit să experimenteze diferite medii și o diversitate de cazuri, însă nu cred că am avut parte, până acum, de un episod pe frontul de război, deși avem personaje „veterane”, care au activat pe fronturile din Orient.

Într-un episod concentrat asupra lui Megan, a lui Nathan și a lui Owen, canalizând trecutul, prezentul și viitorul acestor personaje, am constatat că au fost multe evenimentele care au precedat dispariția surorii lui Hunt, împletind o călătorie către Los Angeles cu misiunile soldaților americani – în speță, echipa de medici – din Baghdad.

Într-o înșiruire de amintiri mai mult sau mai puțin dureroase, aflăm povestea lui Megan, cum aceasta s-a făcut remarcată printre medicii militari de pe front, cum Owen i-a împiedicat șansele de a avansa în grad tocmai pentru a o proteja și cum o singură excepție de la protocol i-a schimbat viața pentru totdeauna. Cea din urmă excepție este dovada faptului că drumul spre iad e pavat cu intenții bune, mai ales când intențiile astea vin de la una dintre puținele persoane care te vor iubi necondiționat toată viața. Totuși, în cele din urmă, nu mi se pare fair-play, în special când Megan era la vârsta la care putea să ia și de una singură o astfel de decizie, fără să fie nevoie de intervențiile superiorului ei ierarhic, în speță fratele său.

Pe lista de descoperiri la care nu ne așteptam este cât de fideli au fost, de fapt Megan și Nathan unul celuilalt. Încercând să repare greșeli și să ascundă infidelități, cei doi ajung la stadiul de logodiți… din greșeală, într-un mediu ostil și în condițiile în care relația lor nu era pregătită pentru un astfel de pas. De altfel, timp de zece ani, a fost chiar ultimul, fiindcă Megan a fost răpită la scurt timp de la aflarea veștii că a fost înșelată.

Un deceniu mai târziu, aceasta se hotărăște să o ia de la capăt, cu același Nathan, dar într-un altfel de mediu, unde greșelile trecutului sunt iertate, unde amintirile nu mai dor și unde a apărut și Farouk, băiatul pe care l-a adoptat sora lui Owen în perioada când a fost dată dispărută. Urmărind călătoria lui Owen și a lui Megan, realizăm că cel dintâi nu s-a schimbat aproape deloc, în continuare încercând să influențeze deciziile surorii sale, însă cumva este de înțeles să vrea să o aibă aproape după câte s-au întâmplat.

Ce a fost însă cu totul și cu totul revelator pentru Owen este cât de fericit este el, de fapt. Drumul până la Los Angeles și înapoi, precum și conversația pe care a avut-o cu Megan l-au determinat să ia o decizie cu referire la relația cu Amelia.

A fost, practic, un episod al trecutului – prin prisma amintirilor lui Megan legate de perioada care a precedat răpirea sa, al prezentului – road trip! – și al viitorului – înfățișat ca un nou început pentru Owen,  Amelia, Megan și Nathan. Evident, a fost și un episod al sfârșiturilor: finalul epopeii lui Megan, al relației dintre Amelia și Owen și, de ce nu, al relației dintre Nathan și Meredith, care au încheiat printr-un simplu și elegant „mulțumesc”.

-B


PS: Fani One Tree Hill (și știu că sunt câțiva pe aici), Bethany Joy Lenz o să își facă apariția în Grey! Stay tuned!

5 thoughts on “[RECENZIE] Grey’s Anaomy – 14×05 ‘Danger Zone’

 1. Pe mine nu prea m-a incantat episodul asta, desi stiu ca a fost necesar mai mult pentru a oferi un final povestii Amelia/Owen, chiar daca practic actiunea s-a concentrat pe Megan si pe trecutul/prezentul ei. Am observat că Shonda incearca sa exploreze putin, asta fiind deja al doilea episod din sezonul asta centrat pe un singur personaj.

  Abia aștept sa o vad pe Bethany, desi mi-ar placea sa ramana series regular acum ca Riggs a dispărut din peisaj. Așa doar ne amăgim…:)) Oricum pentru mine va ramane tot Haley! 💛

  Liked by 1 person

  1. De regula nu prea ne plac experimentele Shondei, dar cred ca, asa cum ai spus si tu, a fost necesar episodul, pentru a incheia capitole si pentru a incepe altele noi. Lasand asta la o parte, pe langa necesitatea unor finaluri, cred ca trebuia sa ne si arate ce s-a intamplat de fapt pe front si de ce a disparut Megan. Cert este ca nu prea am la suflet personajul, asa ca ma bucur ca s-a incheiat acest story arc.
   Bethany va ramane mereu Haley si pentru mine, sunt curios cum va fi integrata in peisaj si sper sa prinda bine la public, poate ajunge series regular.

   Like

 2. Exact genul de episod care m-a facut sa renunt la GA vreme de doi ani. Nu mi-a placut sub nicio forma !
  What ? Riggs iese din peisaj ? Definitiv ? Deja inca un minus…
  “Haley” chiar mi-e dor de ea, dar daca vine in vizita si dispare dupa trei episoade… iar un minus.

  Multam’ pentru recenzie.

  Liked by 1 person

  1. Multumesc si eu! 🙂
   Sa speram ca Bethany o sa prinda bine la public (in OTH stim deja ca a facut-o) si sa fie series regular. Cat despre episod, ce e drept, face parte parte fin categoria experimentelor Shondei, care nu sunt mai deloc pe placul fanilor serialului…

   Like

 3. Imi pare bine ca au reusit sa ofere un final pentru Rigs si Megan, unul fericit de data asta… desi imi pare rau de Meredit, pentru ca a avut o atitudine foarte faina fata de toata situatia, tinand cont ca Rigs a ajutat-o sa treaca – cel putin partial – peste pierderea lui Derek, desi o sa il iubeasca mereu. Merita sa fie fericita si poate Shonda o sa ii ofere asta.

  Pe de alta parte, Owen si Amelia nu mi s-au parut potriviti inca de la inceput si cred ca a fost ceva mai mult fortat. Acum sa vedem cum o sa fie relatia dintre ei in continuare!

  BTW… ca fan OTH abia astept sa o revad pe Bethany <3.

  Multumim de recenzie :)!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s