Serialul nostru a revenit in vacanță într-un mare stil, exact cum ne așteptam, fiindcă ne-a lăsat la sfârșitul anului trecut cu un cliffhanger care să ne ridice multe semne de întrebare pe parcursul vacanței de iarnă. Dincolo de acțiunea propriu-zisă, a fost un episod ceva mai ancorat în realitatea cotidiană decât celelalte, fiindcă subiectul abuzurilor – de orice fel – este mai actual ca niciodată. De la ”Time’s Up” la ”#metoo” și de la ținute negre până la cel mai bun discurs pe care le-am auzit la o gală de la Hollywood, problematica pusă în discuție trebuie luată în serios, fiindcă astfel de comportamente deviante trebuie să înceteze, acum mai mult ca oricând.

Pentru prima dată în istoria serialului, episodul a avut drept titlu un număr de telefon – un call center american pentru victimele violenței domestice, care, în fapt, a fost și leit-motivul celor 40 de minute. Episodul ar fi trebuit să se numească ”Four Seasons in One Day”, dar la sugestia lui Giacomo Gianniotti (Andrew DeLuca), acesta a fost modificat în ”1-800-799-7233”.

Revenind la acțiunea episodului, spitalul se află în aceeași stare de haos generată de atacul cibernetic, iar ca tabloul să fie complet, Jo dă nas în nas cu Paul, soțul ei abuziv, și rămâne complet fără cuvinte în fața lui și a iubitei acesteia, ajunși în Seattle pentru a semna actele de divorț, astfel încât acesta să facă o nouă victimă, poate?

Momentul extrem de neplăcut este întrerupt de Arizona, de la care aflăm că Paul – același Paul – este un medic extraordinar, respectat în câmpul medical, creând astfel o situație de genul ”fugi, fugi cât te țin picioarele!”.

Între timp, Meredith se află încă în sala de operație, alături de rezerva de sânge Schmitt, care – evident – leșină peste pacientul de pe masa de operație, în condițiile în care spitalul fierbe la 32 de grade Celsius, din cauza hackerilor care au pătruns și în sistemul de încălzire. Medici transpirați, asistenți suprasolicitați, April panicată, tablete înlocuite de hârtii și, în general, oameni care aleargă în toate direcțiile – astfel s-ar putea descrie atmosfera din Grey Sloan Memorial. Mai mult, tabloul este completat de Richard, care apelează la Paul pentru a o ajuta pe Mer în intervenția pe care o realizează – din fericire, Grey îl recunoaște imediat și ia toate măsurile astfel încât să o protejeze pe Jo de orice contact cu soțul ei abuziv. De altfel, atitudinea pe care a adoptat-o Mer este una demnă de lăudat, iar eu unul am fost extrem de impresionat de cum a reacționat aceasta când Jo se străduia din răsputeri să spună tuturor că Paul nu este ce pare a fi. Ceea ce mi s-a părut complet deplasat este faptul că Wilson a încercat să o determine și pe Jenny (Bethany Joy Lenz din One Tree Hill – where are my OTH fans?) să ia atitudine împotriva viitorului ei soț, însă a eșuat lamentabil, reușind doar să își facă rău singură. Este incredibil cum o persoană abuzivă se poate preta la a-și numi victima „patologică, infern și tortură”. Însă trebuie să recunoaștem și să fim conștienți de faptul că asemenea persoane există, chiar și în realitatea noastră.

Episodul ne-a arătat și universul lui Casey Parker – unul dintre noii rezidenți de la Grey Sloan, specialist în cibernetică și IT, precum și fost hacker. Acesta a rezolvat în scurt timp ceea ce FBI nu a fost în stare să facă (cam exagerată situația, dar pentru un motiv bine întemeiat – iar acest lucru este de apreciat), rezolvând atât problema băncii de sânge, și recuperând și controlul asupra sistemului electronic. Dorind să afle mai multe despre Casey, Miranda l-a întrebat pe acesta de ce a practicat astfel de activități ilicite, iar motivul – acela de a-și schimba sexul în baza de date a permiselor auto – a fost cu totul și cu totul neașteptat. Astfel, Grey‘s Anatomy intră într-o ligă foarte restrânsă de producții pentru micul ecran – acelea care au curajul de a include un personaj transsexual în poveste și care, mai mult de atât, au și un actor transsexual în distribuție, fiindcă Alex Blue Davis, cel care îl interpretează pe Casey este, la rândul său, trans. Este incredibil cum un serial ajuns la al paisprezecelea sezon te mai poate surprinde, dar iată că Shonda o face din nou, și nu pot decât să admir faptul că serialul este un exemplu frumos de incluziune de toate tipurile. La final, Miranda a reacționat exact cum ar fi trebuit să o facă: „Mulțumesc pentru serviciu, dr. Parker.”

Jo își dorește să îl vadă mort pe Paul. Karev aude asta și, a doua zi, o vedem pe Meredith cum intră în camera de gardă și o vede pe April, care are grijă de o victimă a unui accident de circulație cu fugă de la locul faptei, iar această victimă nu este altcineva decât Paul. Karma? Sau karma aceasta poartă numele lui Karev și/sau Wilson?

Conform Coaliției Împotriva Violenței Domestice, sunt aproximativ 20 000 de apeluri zilnice la numărul de telefon din titlu. Iar asta ar trebui să spună multe.

-B