[CRONICA] Grey’s Anatomy – 14×12 ‘Harder, Better, Faster, Stronger’

Episodul din această săptămână este despre muncă. Intitulat ”Harder, Better, Faster, Stronger” (dați-i un play și originalei de la Daft Punk), este cu și despre întrecerea dintre medicii din Grey Sloan Memorial pentru granturile puse la bătaie în mod „anonim” de către Jackson Avery. De fapt, este un episod care pune laolaltă ideologia muncii din greu cu elementul „noroc” – combinație care, dacă există, nu poate să ducă decât la succes.

April este cea însărcinată cu stabilirea regulilor pentru competiția medicală, însă este ușor reținută de Roy, fiindcă se pare că nu a fost ”hit and run”, ci mai degrabă o greșeală recurentă, pe care, sunt convins, April o va regreta curând. Așadar, după ce stabilește regulile și le diseminează colegilor săi, aceștia încearcă din răsputeri să ajungă la țelul suprem: cele 5 milioane de dolari.

Astfel, Amelia și Karev (care lucrează pentru prima dată împreună?) își propun să utilizeze cazul lui Kimmie, una dintre cele mai încrezătoare paciente pe care am văzut-o în universul Grey, iar faptul că cei doi nu îi dau speranțe prea mari nu poate fi decât trist, aceasta devenind, inevitabil, pacienta pentru care se dorește obținerea grantului, după o intervenție chirurgicală eșuată, în urma căreia Kimmie ar fi putut doar să articuleze cuvinte cu sens doar cântându-le.

Webber îi cere un favor personal lui Meredith pentru un consult al unui fost coleg de la AA, care are mare nevoie de un transplant de ficat, însă datorită situației ceva mai deosebite a acestuia, nu îl va primi sub nicio formă, iar soluția propusă de Mer vine prea târziu pentru acesta, însă devine inspirația pentru activitatea de cercetare cu care intră în competiție: posibilitatea de a crea „mini-organe” pentru a suplini lipsa celui original.

Jackson este abordat de către Catherine pentru a o sprijini în propria intrare în competiție, iar pacienta în cauză este membră a comunității trans, pentru a doua oară înfățișată în serial, de data aceasta atât sub forma unui medic, cât și a unui pacient. Ceea ce propun Catherine Avery și Michelle Velez ar urma să revoluționeze vaginoplastia, dar Jackson nu se arată foarte încântat de colaborarea în care ar urma să participe, mai ales că are la bază o combinație de elemente care nu ar trebui combinate: mama sa, vaginuri și îmbunătățirea orgasmului feminin.

Un alt motiv pentru care Jackson este sceptic în a-și pune numele pe proiectul mamei sale este faptul că are propria sa cercetare: piele artificială sub formă de spray. Da, piele care poate fi pulverizată. Mama sa îl descurajează, fiindcă ar fi un proiect de durată, iar Jackson renunță la a mai dezvolta ideea și i se alătură lui Catherine

Chiar când mă întrebam care va fi proiectul pe care și-l propune Bailey, aceasta profită de Schmidt pentru a-i aduce acasă – chiar în propriul dormitor, iar reacțiile lui ”Glasses” sunt de-a dreptul delicioase – toate instrumentele necesare pentru a dezvolta un dispozitiv care să ușureze colonoscopia – atât pentru pacient, cât și pentru medic.

Arizona, încă afectată de moartea soției fostului ei logodnic, își canalizează toată energia și frustrarea spre a dezvolta o cale pentru a reduce una dintre cele mai mai rate ale mortalității materne din lumea dezvoltată. În primă fază, frustrarea este țintită către April, fiind chiar ultimul lucru de care are nevoie, motiv pentru care o redirecționează către foaia de hârtie. Mai mult, ideea Arizonei dă naștere și unui nou cuplu (de data aceasta ceva mai oficial) în Grey Sloan Memorial, căci Carina este de acord să i se alăture, însă nu numai profesional.

Owen nu participă la competiție, fiindcă nu este genul care să concureze pentru a obține un astfel de grant, însă este genul care să posede suficient de multe informații astfel încât să îi deschidă ochii lui Mer, spunându-i acesteia și lui Jo (pe care Meredith a cooptat-o în cercetarea sa) că au nevoie de un brevet foarte scump pentru „mini-organele” propuse.

La sfârșitul unei zile agitate, personalul medical așteaptă cu nerăbdare rezultatele preliminare, însă fericirea nu se poate citi pe ochii tuturor: Amelia și Alex trebuie să dea vestea proastă lui Kimmie, iar Mer se gândește cu îngrijorare că nu a luat în calcul toate elementele pentru ideea sa.

Și totuși, în fiecare din noi este un optimist – care, inebitabil, trebuie să se agațe chiar și de ultimul fir de speranță. Trebuie, căci altfel…

-B

One thought on “[CRONICA] Grey’s Anatomy – 14×12 ‘Harder, Better, Faster, Stronger’

  1. Avery si mama-sa, au fost la superlativ! Arizona si Carina, hmmm… balbaiala lui Owen, parca ar da cu virgula pentru cuplul celor doua.
    Simpaticut episod.
    Multam’ pentru recenzie 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s