[CRONICA] Grey’s Anatomy – 14×13 ‘You Really Got a Hold on Me’ & 14×14 ‘Games People Play’

Scurt offtopic: recenzia a fost redactată la câteva zile de la aflarea știrii referitoare la plecarea lui Sarah Drew și a Jessicăi Capshaw din distribuția serialului. Chiar dacă probabil ați citit deja știrea, este revoltător de-a dreptul dacă motivul pentru care acestea vor părăsi distribuția este recalcularea salarială pe care a obținut-o Ellen Pompeo – mai ales în contextul actual, în care mișcarea feministă a prins un având uriaș, lucru care trebuia să se întâmple demult. Dacă până și o monstruozitate de serial precum Grey’s Anatomy, cu peste 300 de episoade difuzate, întâmpină astfel de dificultăți, nereușind decât să întoarcă femei talentate, care muncesc din greu, una împotriva celeilalte, cu siguranță situația este una deplorabilă în showbusiness-ul american, cel puțin. A nu se înțelege greșit, iubesc serialul acesta, va rămâne unul dintre preferatele mele oricâte zile voi avea pe lumea asta, dar ceea ce se întâmplă în spatele camerelor afectează mai mult sau mai puțin direct ceea ce se întâmplă pe ecran, iar situația nu poate și nu trebuie să rămână așa, nu numai în cazul de față, ci de-a lungul și de-a latul showbiz-ului.

Din cauza unor motive mai mult sau mai puțin obiective, printre care multele ore petrecute în fața calculatorului, recenzia de față este la dublu. Referitor la episodul care a servit drept pilot backdoor pentru cea mai nouă creație a Shondei Rhimes – Station 19 – acesta a fost menit să ne introducă în universul pompierilor din Seattle, a vieților lor personale, cu precădere a celor experimentați, precum Andy Herrera, dar și a începătorilor în ale luptatului cu flăcările, precum foarte încrezătorul și încăpățânatul Ben Warren. Practic, povestea seamănă izbitor cu începutul Grey, numai că breasla este alta, dar conectată totuși la universul medical fictiv din Seattle. Episodul împrumută elemente testate și primite foarte bine de publicul Grey’s Anatomy – mai exact, în același mod cum Meredith a considerat că unicul mod de a salva viața unui pacient este să își introducă membrele superioare în abdomenul acestuia în episodul de după Super Bowl XL din 2006 (care rămâne chiar și în prezent cel mai vizionat din istoria serialului), metoda a fost adoptată și de către sus-numita Andy, care a luat situația în propriile mâini – la propriu – salvând viața unui pacient, victimă a unui incendiu. Invidia lui Warren este evidentă, aducându-și aminte inevitabil de zilele când el se afla în primul rând în sala de operații. De remarcat și poveștile secundare din backdoor pilot: revenirea libidinosului Koracik, fostul profesor și mentorul Ameliei Shepherd, atenția sporită pe care i-o acordă Webber Mirandei, proaspăt revenită în Grey Sloan Memorial după atacul de cord și cea mai nouă poreclă care circulă pe holurile spitalului: April ”The Party” Kepner, ceea ce îi determină pe Arizona și Jackson să își facă griji pentru integritatea psihică și fizică a petrecăreței în cauză. Așadar, episodul nu prezintă decât două viitoare personaje din serialul cu și despre pompierii din Seattle, cu unul din ei fiind deja familiarizați, însă pavează drumul pentru cele 10 episoade ale producției, primul urmând să fie difuzat pe 22 martie.

Așadar, ajungem la game night! Și ce game night! Ce poate fi mai distractiv decât o adunătură de adulți cu multe povești în spate, ușor amețiți de alcool și cu istorii nerezolvate, care se adună laolaltă pentru o serie de jocuri de societate. Mai adăugăm și două persoane noi, plus o April care nu se oprește la un singur pahar și un joc de mima se transformă într-o veritabilă spălare a rufelor în public.

Evident că totul a fost un fiasco, iar seara de jocuri menită să le ajute pe Mer și Amelia să îl judece pe Tinder Clive a fost cu final neașteptat: nu numai că cele două nu au participat, dar Tinder Clive este puțin însurat, iar consoarta sa și-a făcut apariția la ușa casei Grey, ca să își recupereze soțul. Poate singurul final fericit din toată povestea asta cu iz de dezastru a fost faptul că tensiunea dintre Maggie și Jackson s-a translatat în final în ceea ce, să sperăm, o să fie o relație non-toxică.

În spital, lucrurile nu arată tocmai optimist pentru Kimmie, pacienta lui Alex, care solicită marijuana medicinală pentru a o ajuta să treacă mai ușor peste suferința cauzată de tumoarea pe creier, inițiativă susținută și de Casey. La un pas de a pleca din spital cu tot cu Kimmie, bunica sa înțelege că o astfel de măsură nu echivalează cu eticheta de „dependent” și acceptă măsura luată de Karev și propusă de nepoata sa.

Cum întregul episod s-a învârtit în jurul ideii de „joc”/„joacă”, în unitatea de primire urgențe a Grey Sloan Memorial ajunge o echipă de rugby, foarte agitată și ușor dezorganizată, precum și foarte nedisciplinată.

Agitația se transformă în haosul tipic unul film cu proști sitcom, când o minge aruncată la locul și momentul nepotrivit ajunge să aducă spitalul în pragul unui proces de malpraxis: April taie urechea managerei echipei de rugby, Andrew cade și se accidentează ușor la cap și Owen se vede nevoit să facă ordine și să intervină astfel încât April să nu intre într-o și mai mare dificultate decât cea în care se află deja. Mai mult decât atât, la aflarea veștii că tatăl managerei este chiar avocat specializat în malpraxis, Miranda intră într-un soi de panică inertă, apelând la Maggie pentru a interveni, „reparând” inima pacientei căreia i s-a retezat urechea.

Meredith constată cu suprindere că posesorul licenței de care are nevoie pentru proiectul cu care a intrat în competiție este succesoarea bătrânului Cerone este Marie, „mătușica” sa demult uitată, despre care știa că este o prietenă bună de-a lui Ellis Grey. Acesta este și motivul pentru care îi prezintă mătușicii modul cum a evoluat experimentul ficaților în miniatură, utilizând polimerul fără acordul lui Marie.

Evident că șocul a fost uriaș când Mer a aflat că prietenia dintre Ellis și Cerone nu este chiar o prietenie, ci că situația este chiar la polul opus, după spusele lui Webber, fapt ce o determină pe Grey să caute frenetic prin jurnalele mamei sale – încă nu știm ce, dar vom afla curând.

Cum era cu încrederea și cu oglinda care se sparge?…

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s