[CRONICA] Poldark – Sezonul 3 / Recapitulare

Avand in vedere ca a inceput cel de-al patrulea sezon din Poldark, dar si a faptului ca au avut loc multe schimbari pe parcursul ultimului sezon, avem aici o scurta recapitulare.

In sezonul 3, Ross refuza sa se implice in politica doar ca sa il vedem cu ajunge sa fie periculos de aproape de a fi arestat si condamnat. Cand nava pe care se afla Enys dispare, in timpul Revolutiei Franceze, Ross treaverseaza Canalul Manecii pana in Britania in incercarea de a-l gasi. Desi reuseste sa scape ca prin urechile acului de ghilotina, descopera ca Dweight este tinut prizonier in Quimper. Cum nu are posibilitatiile necesare de a-l ajuta, se intoarce in Cornwall pentru a organiza o misiune de salvare. Chiar daca nu vor reusi, isi vor da viata pentru asta. Drake – fratele Demelzei – incaseaza un glont in timpul evadarii, dar supravietuieste si reuseste sa ii si salveze viata lui Ross intre timp. In timpul misiunii, ei mai elibereaza si un alt pizonier, un tanar poet aventurier, Lt. Hugh Armitage.

Intors inapoi acasa, Enys incearca sa se reobisnuiasca cu viata de civil si de proaspat barbat casatorit. Ulterior, in urma unor discutii cu Hugh, ajunge sa realizeze ca sufera de PTSD. Daca tot am ajuns la Hugh, aflam ca el este fiul unui aristocrat (Lord-ul Falmouth neste tatal lui fiind si cel care tot insista ca Ross sa intre in politica si care acum este si mai convins ca el este barbatul  potrivit pentru acest lucru) care se indragosteste nebuneste de Demelza si isi petrece restul timpului scriindu-I poezi.

Refuzul lui Ross de a intra in politica ii usureaza calea lui George de a deveni magistrat si ulterior, membru in Parlament. Ca magistrate, George reuseste sa urce pe scara sociala, lucru care conteaza pentru el mai mult ca dreptatea. Ca prim act ca si magistrate, elibereaza un aristocrat violator si o condamna pe victima acestuia. Desi este ocupat cu noul sau statut, George nu uita de Ross. Ca sa ii faca in ciuda, George inchide Wheal Leisure si astfel lasa fara loc de munca peste 75 de familii, intr-una dintre cele mai reci ierni din Cornwall. Caroline si  Demelza nu pot sta linistite cand vad nedreptatile facute, si ii oblige pe aristocrati sa doneze bani pentru cei defavorizati pentru a-si putea procura hrana necesara, in timp de Ross le doneaza o parte din terenul sau pentru a-si putea cultiva cele necesare.

Pe plan sentimental, Ross esueaza lamentabil. Cum Demelza nu reprezinta un caz social pentru care sa lupte, aceasta este neglijata de catre sotul ei. Chiar si atunci cand a dat nastere celui de-al treilea copil al lor, o fata, a facut asta singura, fara sustinerea si incurajarea lui. Este de inteles de ce Demelza este coplesita de atentia pe care i-o  acorda Hugh, avand in vedere infidelitatatea lui Ross. Desi Ross a fost inselat de Elisabeth, slabiciunea pe care o are pentru ea este mult prea mare si recidiveaza. Demelza afla si, intr-un moment de neunie, I se daruieste lui Hush pe plaja.

Elisabeth este constienta de pericolul I care se afla daca George va afla ca pruncul pe care-l poarta in pantece este de fapt a lui Ross, asa ca se arunca pe scari pentru ca astfel sa aiba un motiv atunci cand copilul se naste cu o luna mai devreme decat era programat. Baiatul se naste, I se da numele de Valentine, iar George nu are nicio banuiala ca baiatul nu este al lui. In urma unei discutii aprinse intre George si Agatha, cea din urma moare, nu inainte de a-i da o idee acestuia despre faptul ca baiatul  nu este de fapt al lui. Agatha este inmormantata fara fala ce I se cuvenea, dar suspiciunea inca planeaza asupra lui Elisabeth. Dand dovada de si mai multa siretenie, Elisabeth reuseste s ail convinga pe George ca Valentine este de fapt al lui, iar el jura ca nu va mai mentiona asta cat timp va mai fi in viata. De asemenea ii promite lui Elisabeth ca va opri aceasta disputa continua dintre el si Ross si isi va vedea de viata.

Pentru a-si continua viata, Elisabeth devine dependent de Opiu.  In momentul in care George ajunge magistrat, Elisabeth si Valentine sunt fortati sa se mute de la Trenwith, iar Geoffrey Charles este lasat la Trenwith cu Morweena – verisoara lui Elisabeth – pentru ca relatia dintre Geoffrey si familia Poldark era din ce in ce mai stransa. Este un plan de scurta durata intru cat Geoffrey va pleca la internat. Morween nu respecta regulile impuse de George si hoinaresc toata ziua pe plaja, se intalnescu cu Ross si Demelza si se bucura de timpul liber. Aici Morweena fac cunostiinta cu Drake – care alaturi de fratele lui, Sam, s-au mutat mai aproape de sora lor ca urmare a mortii tatalui lor – se indragostesc,  dar sfarsesc prin a se despartii datorita presiunii facute de familia ei. Profitand de oportunitate, George o vinde pe Morweena celui care da cel mai mult. Astfel ea sfarseste a fi casatorita cu reverendul Osborne Ossoe Withworth, un barbat odios cu legaturi aristocratice cara are si un fetis dubios, uniunea fiind ca urmare al unui santaj la care a supus-o George, pentru a-l scapa pe Drake de spanzuratoare.

Ossie este un violator cu un apetit sexual ridicat care o abuzeaza pe Morweena de cate ori are ocazia, inclusiv cand aceasta este insarcianata cu pruncul lui. Salvarea vine de la Enys care ii interzice orice fel de contact pana dup ace se inzdraveneste dupa nastere. Ossie gaseste repede o inlocuitoare, in persoana Rowellei, sora mai mica a sotiei sale. Fiind isteata, Rowella ii spune lui Ossie ca este insarcianata si ii cere 500 de lire pentru a nu dezvalui public acest lucru si pentru a putea sa se marite cu un bibliotecar. Morweena isi revine, dar decide sa nu mai accepte abuzurile sotului sau si ameninta ca-si va ucide coopilul daca acesta nu inceteaza.

Ca sa ii multumeasca pentru eroismul de care a dat dovada in Franta, Ross is daruieste lui Drake o fierarie, insa George, care poarta o ura imensa pentr Drake si Sam, da foc fierariei si plateste cativa batausi sa-l invete o lectie pe Drake, doar pentru ca acesta inca o iubeste pe Morweena. Acest lucru ii infurie pe localnici, care si asa il detestau pe George, incearca sa dea foc hambarelor detinute de George, dar sunt impiedicati de Ross si armata organizata de el. Astfel, Ross le promite ca va intra in politica pentru a lupta pentru oamenii lui si pentru a impiedica nedreptatile la adresa celor saraci.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s