[CRONICĂ] Elite – Sezonul 1

N.e.: prima parte a cronicii va fi fără spoilere.

Bun găsit în Las Encinas, locul unde pretențiile și aerele sunt la ele acasă, și fiind vorba despre cel mai exclusivist liceu privat din Spania, dramele sunt la cote maxime. Este locul unde, în urma unui cutremur, ajung și trei elevi din familii mai puțin norocoase, iar universul lor – simplu, modest, cuminte – se lovește de cel al copiilor bogătașilor, influenți, manipulatori și cu atitudini superioare. Bun găsit, Élite – o combinație halucinantă de droguri, afaceri ilegale, triunghuri amoroase, religie, conflicte între clase sociale, LGBT, menage-a-trois, manipulare, șantaj, bătăi de stradă, HIV și evident, o crimă.

Serialul debutează chiar cu prima zi a celor trei noi elevi în exclusivista școală – Samuel, Nadia și Christian, care au propriile lor tipologii, fiind personaje-simbol pentru băiatul cuminte și modest, fata musulmană care nu iese din cuvântul părinților, respectiv șmecherașul cu ambiții mari și multă încredere în sine. Evident, sunt priviți ca niște paria de către ceilalți, fiind considerați cazuri sociale, care au ajuns în prestigiosul liceu doar din mila părinților lor, proprietari ai companiei care s-a ocupat de construcția liceului prăbușit.

Acțiunea evoluează rapid, cele două lumi se ciocnesc prin intermediul Marinei, una dintre elevele – și, aș îndrăzni să spun, chiar singura – care chair a vrut să aibă de-a face cu noii elevi, fiindcă nu se încadrează în tipologia standard pentru un licean din Las Encinas, fiind mai deschisă la minte și mai boemă. Este practic legătura dintre cele două lumi, dezvoltând o afinitate către Samu și pentru familia lui. Practic, pe parcursul sezonului, fiecare din cei trei outsideri este implicat într-un triunghi amoros, un concept ce devine rapid un element central al serialului

Serialul se desfășoară în proproție foarte mare în trecut, sub formă de flashbacks, dezvăluind pas cu pas evenimentele care au dus la crima în jurul căreia să învârte acest prim sezon, victima fiind unul dintre personajele principale și cunoscându-se arma crimei: statueta care este acordată celui mai bun elev din acel an. Prezentul cuprinde mărturiile tinerilor, însă acestea ne sunt arătate fracționat, episod cu episod, ca la final să avem dezvăluirea celui care a comis fapta. Tensiunea creată nu este extraordinar de mare, dar pentru stilul de serial whodunnit?, se descurcă foarte bine.

Merită văzut din prisma faptului că este foarte ușor de urmărit, personajele evoluează episod cu episod, acțiunea – deși uneori previzibilă – nu este statică și nici plictisitoare, iar lucrurile evoluează rapid. Clișeele sunt la tot pasul, dar este relativ greu să ghicești criminalul. Serialul dă dependență (l-am dat gata în două zile) și te face să îți dorești un al doilea sezon (confirmat, de altfel) imediat.

N.e.: gata partea fără spoilere, trecem la lucruri mai interesante – nu sunt spoilere mari, dar citești pe propriul tău risc!

Elite_Netflix_S1_P

Nu durează mult și secretele ies la iveală, iar cele două lumi nu doar că se intersectează, ci se lovesc în plin. Guzmán, fratele geamăn al Marinei, nu îi poate privi decât cu dispreț pe cei trei noi elevi, iar apropierea surorii lui de Samu nu face decât să alimenteze ura lui față de o clasă socială din care nu face parte și pe care nici măcar nu se străduiește să o înțeleagă. Lucrurile iau o turnură neașteptată, fiindcă Lucrecia, iubita lui și cea mai bună elevă a liceului, își vede amenințat locul fruntaș de către nou-venita Nadia. Fiind o clasă manipulatoare, care este de părere că scopul scuză mijloacele, Lu îl convinge pe Guzmán să se apropie de Nadia, pentru a intra sub pielea ei și pentru a se asigura că nu o va detrona de pe pedestalul pe care stă datorită celor din jur. Surprinzător sau nu, fratele Marinei dezvoltă sentimente față de tânăra musulmană, iar relația dintre cei doi nu este văzută cu ochi buni de către părinții Nadiei, care consideră că școala de fițe îi va fura inocența  copilei lor. Este interesantă abordarea reiligie musulmane: pe de o parte, serialul atinge subiectul extremismului și închiderii ideologice a islamului, tatăl Nadiei fiind extrem de conservator și manifestând o rigiditate peste măsură, cu scopul de a-și proteja copiii, iar pe de alta, același serial tratează și nedreptățile prin care trebuie să treacă tinerii musulmani, Nadia fiind nevoită să renunțe la hijab, deoarece purtarea simbolurilor religioase la vedere în liceu este interzisă.

Mai mult decât atât, este explorată și legătura extrem de sensibilă dintre religie și homosexualitate. Ni se dezvăluie că fratele Nadiei, Omar, este gay și, prin intermediul unei aplicații de dating, acesta se întâlnește cu Ander, tipologia sportivului vedetă al liceului, campionul la tenis despre care nimeni nu știe că este homosexual. Cei doi nu împart numai acest secret, ci și traficul și consumul de droguri, întâlnindu-se inițial prin intermediul lui Christian, care îl ajută pe Ander să facă rost de marijuana, fiind singurul lui imbold, singurul stimul în care poate evada, deoarece tenisul nu i-a plăcut niciodată, dar părinții săi i-au ales acest drum pe care este nevoit – ba chiar forțat – să meargă. Relația celor doi evoluează pe tot parcursul sezonului, scoțând în evidență și o altfel de diferență dintre cele două clase sociale, influențate de convingeri religioase diferite: dacă părinții lui Omar nu l-ar mai recunoaște ca fiu știind că fiul lor are altă orientare decât heterosexualitatea, părinții lui Ander au acceptat de la bun început homosexualitatea acestuia, având o reacție firească, conștientizând că iubirea nu ține cont de orientare sexuală. De altfel, nici sora lui Omar nu a fost tocmai imaginea acceptabilității, dar a înțeles că nu e vorba de o alegere și l-a ajutat pe fratele său în confruntarea destul de neplăcută cu părinții săi, în timp ce familia lui Ander a fost mai degrabă șocată de faptul că fiul lor nu mai vrea să joace tenis.

Cel de-al doilea triunghi amoros o are în centru pe Marina, despre care aflăm că, din cauza trecutului său tumultos, a fost infectată cu virusul HIV, ceea ce îi determină pe părinții și pe fratele acesteia să ia măsuri pentru a evita ca Marina să mai intre în alte situații care să îi pună viața în pericol. Astfel, relația dintre ea și Samuel nu este privită cu ochi buni, însă spiritul rebel al Marinei o determină să facă exact opusul și intră și ea, la rândul ei, în universul familiilor care nu sunt atât de înstărite. Se dezvoltă o legătură puternică între ea și Nano, fratele mai mare al lui Samu, proaspăt ieșit din închisoare și, evident, în căutare de alte probleme, eventual ca să ajungă din nou după gratii. Lucrurile se complică și mai mult când Marina rămâne însărcinată cu copilul lui Nano, iar cei doi plănuiesc să fugă, dar numai după ce și-a achitat toate datoriile din lumea interlopă, care zguduie din temelii liniștea pe care și-o dorește Samu. De-a lungul celor 8 episoade, Marina ia o serie de decizii cel puțin discutabile, unele dintre ele de-a dreptul deplorabile și ajunge a fi un personaj pe care poți să îl iubești, să îl urăști sau să iubești să îl urăști – iar această sintagmă este valabilă pentru absolut toate personajele acestui serial. Nu există personaje strict pozitive sau strict negative, fiecare din acestea situându-se la un moment dat pe acest spectru mai aproape sau mai departe de una dintre extreme. De la sfârșitul primului episod și până la final, serialul ne dezvăluie ce a făcut Marina de a ajuns fără suflare și cu capul spart lângă piscina liceului. Secretele sunt cele care au ucis-o într-un mod indirect, pe lângă statueta care i-a adus sfârșitul.

Deși triunghiurile amoroase sunt frecvente în filmele și serialele curente, un subiect foarte rar întâlnit pe micile ecrane chiar și în prezent este reprezentat de relațiile poliamoroase – o poligamie fără acte, o relație în trei, care se desfășoară cu acordul tuturor celor implicați. Dincolo de un triunghi amoros, o astfel de relație presupune mult curaj și o minte foarte deschisă, transpusă pe ecran printr-o serie de scene la temperaturi ridicate. Este cazul Carlei și a lui Polo, care își deschid relația pentru Christian, avid după faimă și bani, deoarece exemplele din jurul lui sunt sugestive: bogătașii au influență, li se deschid uși, iar banii cumpără posibilități nelimitate. Sugestia lui Carla și a lui Polo este poarta lui de intrare în lumea așa-zisă bună, în rândul celor care nu au grija zilei de mâine și care participă la petreceri cu ștaif. Christian este cel mai dezinvolt dintre cei trei noi elevi, dezvoltând încă din prima parte a sezonului o prietenie cu Ander, căruia îi face cunoștință cu Omar, deci conexiunile lui cu lumea influenților sunt multiple, fără a uita de unde a pornit, fiind un bun prieten de-al lui Nano. Relația poliamoroasă a debutat cu o partidă de sex între Carla și Christian, la care Polo a fost martor în mod voit, a continuat cu un threesome în toată regula, ca mai apoi cei doi băieți să treacă la acțiune pe cont propriu, iar lucrurile au degenerat rapid, deoarece secretele familiilor au ieșit la iveală – culminând cu un Christian care se vede nevoit să păstreze secretul identității ucigașului Marinei. Sezonul se încheie chiar cu o conversație dintre Samu și Christian, fără să ne dăm seama dacă cel din urmă va fi de partea noii lumi în care și-a făcut loc, ori va da curs planului lui Samuel de a descoperi adevărul în ceea ce privește moartea Marinei.

Per ansamblu, serialul este unul care suscită interes, chiar dacă realizezi că mare parte din acțiune este previzibilă și scenariul nu este neapărat unul extraordinar. Toți actorii sunt carismatici, rupți de pe podium, întruchipând excelent tipologiile pe care le reprezintă. Deciziile pe care le iau sunt îndoielnice, cele mai multe fiind luate din instinct, ceea ce generează, inevitabil, situații tensionate, alimentate și de diferențele dintre clasele sociale. În niciun caz nu se vrea a se trage un semnal de alarmă, dar prin intermediul motivelor care apar în scenariu, serialul este unul ancorat în prezent și încearcă cu degetul marea enormă a problemelor sociale, dar la nivelul unor tineri în căutare de viitor.

-B

PS: Te-am convins să te uiți sau ai terminat deja sezonul? Lasă un comentariu mai jos, orice părere despre serial sau despre recenzie este binevenită!


Elite_S1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s