[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 15×08 ‘Blowin’ in the Wind’

Așa-zisa furtună care lovește pe neașteptate, o alegorie pentru schimbările care apar în viețile noastre fără ca noi să avem vreun dram de control asupra întregii situații, a fost un subiect abordat anterior în Grey’s Anatomy, însă, ca orice vânt al schimbării, poate aduce noi începuturi la fel de furtunos precum pot apărea și sfârșiturile. În fond, orice sfârșit aduce și posibilitatea unui noi început, însă în mijlocul furtunii e greu să gestionezi și să realizezi că  treci prin astfel de schimbări. Totul depinde de perspectivă.

Dacă începutul de sezon a fost relativ lent și acțiunea nu a evoluat într-un mod hotărâtor, episodul de față a demonstrat că nu a fost decât calmul dinaintea furtunii, fiindcă acesta – ultimul din 2018 – a fost unul din acele episoade în care dezastrul este iminent. Cum Seattle este un oraș capricios din punct de vedere al vremii, rafalele de vânt puternic au reprezentat contextul care a generat un haos – gestionat cu o mână de fier de către Bailey – în Sloan Grey Memorial, stârnind agitație atât pe holurile, cât și printre medicii spitalului.

A fost rândul lui Schmitt să îmbrace pelerina de erou al episodului, luând decizii raționale și fundamentate, interpretând admirabil un rol sensibil prin prisma puternicii ancorări în realitatea de zi cu zi. Trimis de către Bailey în clinică pentru a o evacua, acesta ezită să accepte, deoarece ar fi urmat să lucreze cu Nico, iar întâlnirea lor anterioară din lift nu s-a încheiat tocmai promițător. Precum furtuna care era în plină forță în exterior, Schimtt și-a revărsat toate frustrările, dezamăgirile și ambițiile, determinându-l pe Nico să înfrunte din plin furtuna, numai ca să evite orice dramă care, presupune el, ar veni la pachet cu coming out-ul simpaticului ochelarist. Evident, în stilul clasic Grey – fiindcă totuși vorbim despre o dramatizare a evenimentelor, oricât de asemănătoare realității ar fi acestea – Schmitt îl salvează pe Nico din mijlocul furtunii, iar ulterior își deschide complet sufletul în fața acestuia, cu o sinceritate și o implicare secondate de mult sentiment. Nu mai țin minte dacă am mai fost martorii unei scene de sex într-o ambulanță, dar acum putem să bifăm și asta pe listă.

În spital, printre pacienți împunși și străpunși cu diverse obiecte aduse de furtuna de afară, Meredith conștientizează că este parte dintr-un triunghi amoros fără să aibă vreun control asupra situației, iar pețitoarea Cece își îndreaptă atenția chiar către Link, determinând-o pe Mer să accepte invitația acestuia de a ieși la o întâlnire, lăsându-l pe DeLuca să tânjească după o eventuală legătură cu Grey; însă nici Andrew nu se lasă bătut și își ia soarta în propriile mâini, mărturisindu-i acesteia că sentimentele lui sunt reale și că nu regretă sărutul de sub influența alcoolului. Meredith nu poate reacționa decât prin a-i spune că este superiorul ei ierarhic (ca să vezi!) și iese din camera de radiografii mai confuză ca oricând, iar situația nu pare a se îmbunătăți, mai ales că pana de curent de la finalul episodului îi surprinde pe cei doi – unde altundeva? – decât în lift.

Dacă Mer este ea însăși confuză, nu are nicio problemă în a înlătura orice dubiu din gândurile lui Maggie: cu toții avem nevoie de o Meredith care să ne dea câteva palme ca să ne trezească la realitate din haosul supragândirii. Maggie ajunsese în stadiul în care se autodistrugea, atât pe ea cât și relația – sau ce a mai rămas din ea – ei cu Jackson, iar Mer îi povestește situația în care se află Catherine, dându-i un motiv în plus lui Pierce să reevalueze situația și să prioritizeze problemele pe care le are și pe care urmează să le înfrunte.

Celălalt triunghi mai mult sau mai puțin amoros de zguduie din temelii în momentul în care Teddy îi spune în sfârșit lui Owen despre sarcină, chiar dacă a făcut-o într-un moment mai puțin potrivit, însă privirea ei plină de teamă și speranță în același timp s-a potrivit cumva cu tensiunea generală din spital, cumva influențată și de pacientul care a scăpat cu niște răni minore, deși situația părea mult mai gravă la o primă vedere. Amelia a realizat prin intermediul pacientei sale că este ca o mamă pentru Betty, motiv pentru care vrea să întreprindă demersuri Așteptam cu interes reacția Ameliei la această veste, dar pana de curent îi surprinde și pe aceștia trei – unde altundeva? – în lift.

De apreciat, însă, cum chiar și după 15 sezoane, Grey’s Anatomy reușește să redea cu fidelitate poveștile personajelor prin intermediul pacienților.

În general, un an sabatic reprezintă o pauză de la viața profesională, dar Miranda a extins această întrerupere și la viața personală, ceea ce mă face să mă gândesc că sunt manifestări reminiscente ale problemelor pe care le-a avut Bailey în trecut, după cum bine a observat Richard: nu poate să elimine din viața ei ceea ce o definește.

Și furtuna continuă!…

GA_15x08 (2)

-B

PS: Sărbători liniștite! Să iubiți și să fiți iubiți! Ne recitim în 2019.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s