[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 15×12 ‘Girlfriend in a Coma’

Timpul, această teorie creată de oameni de știință cu scopul de a organiza activitatea noastră de zi cu zi, este prieten și dușman, aliat și inamic, avantaj și slăbiciune, o antiteză pe care o trăim în fiecare zi: câteodată nu îl ai, câteodată nu ți-l dorești, câteodată vrei să treacă mai repede, câteodată tragi de el, câteodată este tot ce îți rămâne.

Episodul de față – cel mai reușit din acest sezon – se întinde din punct de vedere temporal pe trei luni, surprinzând Crăciunul (pe Link în costum de Moș), Revelionul (Alex și Jo ciocnesc pahare de șampanie în cinstea Noului An) și Ziua Îndrăgostiților (Owen îi oferă Ameliei un buchet de trandafiri roșii). Toate acestea nu reprezintă decât mici repere temporale pentru Natasha și Garrett, cuplul care își dorea o nuntă sub stele, dar starea de sănătate a femeii s-a înrăutățit grav, ceea ce înseamnă că cei doi petrec toate aceste sărbători în spital, în speranța că deznodământul va fi unul fericit. Realitatea lovește crunt, însă, și deși semnele par a fi bune, situația Natashei se agravează, operațiile care erau programate se amână pentru a face loc altora, ca în cele din urmă aceasta să ia hotărârea de a încheia lupta, manifestându-și dorința de a fi deconectată de la aparatele care o țin în viață, după o bătălie pe care a dus-o așa cum a știut mai bine, având alături un om care „a dat timpul înapoi pentru ea”. Dorința celor doi de a avea o nuntă la planetariu, sub mii de stele, nu trece indiferentă peste medicii din Grey Sloan Memorial, care fac tot posibilul pentru a alina din durerile fizice, dar în special sufletești prin care trec atât Natasha, cât și Garrett. Astfel, aceștia organizează o ceremonie ad-hoc, prin care cei doi se căsătoresc sub mii de stele, dar în salonul unde femeia și-a petrecut ultimele trei luni din viață. Scena – chiar povestea în întregime – este extrem de emoționantă și foarte bine realizată, creând o atmosferă ce îmbină ceea ce ar trebui să fie o sărbătoare a dragostei cu tristețea profundă a unui sfârșit.

Dacă spuneam în cronicile precedente că Meredith ar trebui să ia o decizie pentru a ieși din triungiul amoros în care a intrat, se pare că acesta face exact opusul: îi este necaracteristic lui Mer să lase pe alții să decidă pentru ea, dar în deplină sincronizare cu interesul și grija pe care o acordă copiilor săi și carierei. Folosindu-se de o atitudine ușor adolescentină, de a fi lăsată purtată de val, Mer reușește să îi supere pe ambii pretendenți, preferând să stea la căpătâiul Natashei de Revelion, deși le-a promis ambilor (?!) că va fi „+1” la petrecerea organizată de Mr. & Mrs. Karev. Totuși, Mer neagă existența vreunui triunghi sau a vreunui „amor”, spre disperarea lui Jo, care încearcă să facă posibilă o relație între Grey și Link. DeLuca preia însă frâiele, și după trista ceremonie dintre Natasha și Garrett, acesta îi oferă lui Mer o întâlnire de Valentine’s Day pe acoperișul spitalului – asistăm astfel la mult-așteptatul sărut dintre cei doi, scenă care și încheie episodul.

Un alt triunghi amoros pe care îl preconizasem anterior se disipează în acest episod, Owen reușind să limiteze interacțiunea cu Teddy și să își concentreze atenția asupra familiei pe care a construit-o cu Amelia, însă pierde din vedere limitele morale, mai ales când vine vorba despre un subiect sensibil precum dependența, ceea ce Amelia nu poate accepta. Revenind la sentimente mai bune, cei doi află cu stupoare că Betty este, de fapt, Britney, iar acesta este doar începutul minciunilor pe care le-a spus tânăra, ceea ce le oferă mult de lucru celor doi. Mai aflăm în acest episod și că Teddy și Owen vor avea o fetiță, dar și că Tom Koracick are o parte umană – și un salon de cosmetică preferat.

Mici scene esențiale au completat armonios episodul – Catherine care luptă din răsputeri cu recuperarea medicală și motorie, încercând și reușind să își păstreze demniatea care a caracterizat-o dintotdeauna; Schmitt care își face coming out-ul față de Meredith, Jo și DeLuca în sala de operații (”we’re gay together!”), după ce aceștia au remarcat că Glasses nu mai e Glasses; reconcilierea dintre Miranda și Ben, ea promițându-i că nu va mai solicita „pauze de mariaj”, iar el promițându-i că îi va fi alături chiar și atunci când panica se va instaura din nou.

Până la urmă, am vrea ca timpul să stea în loc atunci când găsim și cel mai mic strop de fericire, nu?

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s