[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 15×21 ‘Good Shepherd’

Orice familie e greu de gestionat. Dacă nu e vorba de vreun membru care să îi pună în umbăr pe ceilalți prin prisma realizărilor personale și/sau profesionale, ori dacă țânțarul nu devine armăsar cu fiecare ocazie ce implică o reuniune familială, atunci sigur secretele sunt bine ascunse, așteptând nerăbdătoare să iasă la suprafață. Și când o fac, haosul familial se dezlănțuie. Și atunci să te ții.

Comanda extinsă de episoade pentru acest sezon al celui mai longeviv serial medical din toate timpurile a permis ieșiri mai dese din Grey Sloan Memorial, motiv pentru care am avut parte de ceva mai multe episoade de tip standalone, adică fără implicare directă în direcția pe care o ia acțiunea, iar acesta este unul din ele, în care protagoniști sunt Amelia și Link, iar locația – New York.

Cei doi ajung în big apple cu ocazia unei operații – evident – revoluționare, care urmează să schimbe în mult mai bine viața unui tânăr de 18 ani, precum și, indirect, a fratelui său. Jonah suferă de o formă avansată de scolioză, fiind nevoie de două intervenții complexe și de schimbarea planului pe care îl abordaseră inițial Amelia și Link.

Cum frații Sheperd sunt nenumărați și toți au ales calea medicinei, în Catherine Fox Medical Center, unul dintre spitalele fundației pe care o patronează mama lui Jackson, Amelia este întâmpinată de Nancy, una dintre surorile ei, care nu lucrează acolo, dar care înlocuiește unul dintre medicii din echipa spitalului. Fericirea lipsește total de pe chipul Ameliei, care, surprinsă de situație (deși „surprinsă” e un cuvânt prea mic), îl introduce pe Link drept… Owen, soțul ei (!?). Link intră în joc, adaptându-se relativ ușor situației, mai ales că Amelia scurtează interacțiunea cu Nancy, însă lucrurile se complică, luând o turnură neașteptată când cei doi sunt invitați la cină. Amelia este de-a dreptul lovită de sugestie, crezând că nu poate să blufeze la nesfârșit; și pe bună dreptate. Cum camera albastră – unde a petrecut realtiv mult timp în ultima perioadă – este departe, nu poate să își refuze sora. Deși planul ei a funcționat și păcăleala a ținut o perioadă, să faci față unei surori Shepherd e una, dar când apare și Kathleen în peisaj… e nevoie de multe sticle de vin la cina respectivă, căci toate surorile Shepherd, cu excepția Ameliei, sunt foarte răutăcioase, critice și în general nu le convine nimic, mereu tratând-o pe aceasta din urmă drept oaia neagră a familiei, ceea ce spune multe despre disfuncționalitatea familiei, ținând cont că deși Amelia este unul dintre cei mai de succes neurochirurgi din țară, nu le poate ajunge la nas nici cu o prăjină surorilor ei.

Amelia nu le-a impresionat niciodată, însă Link a reușit să le intre în grații, cel puțin până își face apariția Carolyn – mama Shepherd. Aceasta dejoacă planul bine pus la punct al Ameliei, deoarece știe cum arată Owen și nu seamănă absolut deloc cu Link. Și astfel ies din șifonier schelete după schelete, rufele se spală în sânul familiei, de la mariajul eșuat cu adevăratul Owen, la divorț, la Betty și Leo, culminând cu tumora despre care familia nu știa. Cina se termină dezastruos.

Cum nu este în stilul serialului să nu exploateze până la capăt disfuncționalitatea unei situații, conflictul stârnit între Amelia și mama sa este aplanat a doua zi, după cea de-a doua operație pe care o execută cea dintâi, dând naștere unei scene extrem de emoționante, pe o bancă în Central Park. Cel mai mare regret al mamei Shepherd este că nu a fost acolo pentru Amelia când aceasta a avut cea mai mare nevoie. În primă fază, s-a bazat pe Derek, însă atunci când acesta nu a mai fost, Carolyn nu a știut cum să gestioneze situația. Însă mama Shepherd insistă că Amelia merită să iubească și să fie iubită, problema este că trebuie și ca aceasta să își dea seama că nu este o persoană atât de închisă pe cât se crede.

Deși disfuncționalitatea dă naștere unor demoni greu de înfruntat, până la urmă, înfruntarea lor nu poate decât să fie o evoluție, nu?

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s