[CRONICĂ] Lucifer – Sezonul 4

He is risen! Pactul cu Diavolul pe care l-au avut cei de la Fox timp de trei le-a folosit și i-a ajutat să ajungă la un nou nivel prin fuzionarea cu Disney însă, așa cum Frank Castle (The Punisher) nu este o prințesă Disney, nici Lucifer nu este produsul de familie pe care l-au promovat decenii întregi cei ce dețin The Happiest Place in the World. Poate cele zece mămici din grupul celor A Million Mothers or fi crezut că în sfârșit au parte de o victorie însă, pe lângă fuziune, difuzarea alambicată și numeroasele pauze au dus la scăderi masive în rating, de aici și motivația reprezentanților Fox la anunțul cu pricina din mai anul trecut.

Cu o comunitate de fani puternică ce nu acceptă un refuz și cu o campanie de succes în social media, cei de la Netflix au fost pe fază, folosind una dintre deciziile ce i-a consacrat de-a lungul timpului și anume salvarea serialelor anulate prin achiziția, reînnoirea și trecerea în portofoliul propriu. Nu i-o plăcea lui Lucifer căile nebănuite ale Tatălui Său însă este cert că cineva ține la fanii serialului și i-a recompensat cu un nou sezon, ba mai mult, îi răsfață cu urcarea integrală a acestuia – știți voi, 10 (episoade) dintr-o lovitură și declararea zilei de 8 mai zi de vizionare. Doar nu aveați alte planuri pentru o zi de miercuri. 😀

Cover_Lucifer
Photo: John P. Fleenor/Netflix

Sezonul 4 este plin de surprize dar menține aceeși familiaritate cu care ne-am obișnuit și anume ca fiecare sezon să aducă o nouă ființă celestă – S2 Charlotte (Mother of Life), S3 Pierce (Cain). De această dată, așa cum a fost anunțat anterior și amplu promovat prin materialele promoționale lansate cea care îl vizitează pe Luci este nimeni alta decât Eva, acea Eva din Grădina Raiului care aduce puțină culoare în viața monotonă a personajelor noastre. Venirea la Netflix nu a luat din stilul consacrat al serialului ci, pe lângă extinderea vizibilă a bugetului pentru efecte speciale a adus ceva mai mult din Diavol – și nu, nu vorbim aici de șarmul său. Dar vorba aceea, am fost avertizați. Îi avem în continuare alături de Lucifer și Chloe pe Amenadiel, Linda, Maze, Dan, Ella și Trixie însă, să fie lucrurile la fel?

Finalul sezonului 3 a fost unul bogat în evenimente și, poate nu am fi crezut niciodată că moartea lui Charlotte, un personaj torturat moral și psihic după aflarea adevărului care nu părea să poata avea un viitor sau cel puțin o versiune în care să cunoască fericirea, poate influența cursul povestirii; influența sau grăbi, alegerea cuvântului corect ține de fiecare. Știm deja cu toții că principalul scop al lui Pierce a fost ridicarea blestemului pentru a putea muri însă, când a obținut acest lucru, a conștientizat gravitatea situatiei și a dorit un undo. O coaliție cu Maze care pentru a doua oară l-a trădat pe Lucifer (cine a zis că poți avea încredere în demoni?) lucrurile au escaladat rapid ajungând la concluzia că trebuie să îl omoare pe Amenadiel pentru a fi blestemat din nou și redeveni nemuritor – criminalul tot criminal rămâne în ciuda aparențelor și a dorinței de a fi mai mult. Toate acestea au culminat cu moartea lui Charlotte, redobândirea aripilor de către Amenadiel și un Dan distrus care a reușit să își facă propria echipă de justițiari – Cain dându-și arama pe față și cunoscându-i întreaga rețea și modus operandi al alter egoului Sinnerman, încă o dată Chloe este împușcată, moment în care Lucifer acceptă că îngerii pot avea liber arbitru, Dumnezeu nemanipulând toate firele așa cum a crezut. Și iată, după mai bine de 50 de episoade în care Lucifer i-a spus în toate formele posibile că el este Diavolul, Chloe a aflat adevărul într-o manieră incontestabilă – scena finala încheind ciclu debutului de sezon când Lucifer a avut ceva probleme de… performare cu fața diabolică. Deci, ce urmează?

S4_Lucifer (6)
Photo: John P. Fleenor/Netflix

Din păcate pentru cei ce și-ar fi dorit să vadă reacția lui Chloe, asemeni multor alte seriale, sezonul 4 debutează la o distanță de o lună de la cele întâmplate iar Lucifer încă încearcă să înțeleagă cum Decker face față celor văzute. Care îi sunt adevăratele sentimente? Ce are de zis? De reproșat? Ni s-a zis de atâtea ori că dezvăluirea adevărului celest unui muritor îi poate prăji creierul însă, cu excepția villainilor, atât Linda cât și Charlotte au avut nevoie de ceva momente de acomodare așa că de ce Chloe nu ar fi în regulă? Intrăm în normal sau mimăm normalul până ajungem în acel punct, iar debutul sezonului 4 nu face excepție.

Lucrurile continuă pe acest făgaș, vedem cum personajele se acomodează cu cele întâmplate, cum trece Dan peste priederea lui Charlotte, cum credincioasa Ella continuă să aibă probleme de încredere cu Cel de Sus, cum Linda continuă să se lupte cu dualitatea relației sale cu Lucifer de terapeut/ prieten, iar Maze…ei bine, ea rămâne constantă. Nici Amenadiel nu rămâne prea mult departe de Los Angeles, autointitulatul Oraș al Îngerilor părând că devine la propriu un oraș al îngerilor – cumva reîntoarcerea în Orașul de Argint să nu fi fost atât de satisfăcătoare pe cât a crezut? Întodeauna ne dorim ce nu putem avea sau mai rău, după ce obținem acel ceva, dorim să revenim la punctul zero – Cain a fost un exemplu recent însă… necunoscute sunt căile Domnului iar când ești înger, să zicem că primești un free pass.

Normalitate și rutină, cazuri, criminali și investigații. One day at a time până când apare… Eva. That Eva! Păr lung și negru, forme voluptoase, intrare în scenă de impact, domniță la ananghie ce are nevoie de un cavaler în armură pentru a o salva și cine este mai potrivit dacă nu însuși Lucifer?!

S4_Lucifer (10)
Photo: John P. Fleenor/Netflix

Total opusul lui Decker și a ceea ce reprezintă aceasta. Lăsând la o parte cele întâmplate cu Chloe și relația lor – al cărui curs deja l-am cunoscut și retrăit în ultimii trei ani, sezonul 4 este unul al tentației, fiind de stabilit doar cine este ispititorul și cel ispitit. Cu toții știm de cele întâmplate în Grădina Raiului și a evenimentelor ce au dus la Păcatul Originar însă acum… poza lansată de Netflix duce într-o nouă direcție – Lucifer este cel ce mușcă din mărul ispitei, iar plasarea sa între Eva și Chloe indică că o alegere importantă se întrezare la orizont, momentul fiind singurul incert. Eva este dornică de cunoaștere, libertate, senzații tari, petrecere și fără de a cunoaște semnificația cuvantului ‘nu’, totul indicând dorința de a-și trăi viața și a se bucura de fiecare clipă alături de cel pe care l-a iubit la începuturi. Să fie totuși acesta adevărul? Îl cunoaștem pe Lucifer, îl știm impecabil și atent la detalii însă ultimele materiale ne prezintă un Luci mundan, în bermude, neîngrijit și în compania unui bol de pufuleți. Până unde va conduce influența Evei în viața sa și, mai exact, cât de mult îi va afecta relațiile cu cei din jur? Din trailer aflăm că aceasta îl însoțește peste tot, investigațiile alături de detectiv nefăcând excepție.

S4_Lucifer
Sursa: Netflix

Tentație și ispită, cuvintele cheie ale acestui sezon care de altfel par să însoțească într-o formă sau alta fiecare personaj – fiecare va avea o nouă poveste și noi obstacole de înfruntat iar unii chiar de luat decizii importante cu privire la propria identitate și ceea ce își doresc cu adevărat. Cele întâmplate anterior nu sunt șterse cu buretele, ba chiar constant parte din poveste, efectele și emoțiile rămânând în sufletele și mințile lor asemeni sabiei lui Damocles, modelându-le fiecare decizie. Și totuși, ce urmează?

Tentație s-a regăsit și la vizionarea de presă unde am fost ispitiți doar cu câteva episoade, așa de gust și pentru a vedea că Lucifer a rămas același Diavol pe care îl știm, un Diavol vulnerabil în fața unei singure persoane. 8 mai este aproape, doar șapte zile despărțindu-ne de marele moment – ce se poate întâmpla în 7 zile? Facerea lumii, versiunea doua și îmbunătățită? 😀Pentru mai multe comentarii şi recomandări despre proiectele şi titlurile existente în grila Netflix România, vă invităm pe grupul Netflix Recomandări.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s