Grey’s Anatomy și Station 19 – multiple episoade crossover și un univers comun

Vacanța de vară a serialelor este un prilej pentru o înșiruire de idei mai mult sau mai puțin inspirate, legate de viitorul producțiilor de pe micul ecran.

Începând din septembrie, Krista Vernoff – actualul showrunner al Greys Anatomy – va prelua în aceeași calitate și frățiorul acestuia, Station 19, povestea unei brigade de pompieri din Chicago, orașul unde se află și spitalul Grey Sloan Memorial. Cele două producții au fost legate prin Ben Wilson, devenit pompier după o carieră de medic în Grey Sloan, și soțul Mirandei Bailey, un nume cu greutate în cea mai longevivă dramă medicală din istorie.

Preluarea Station 19 de către Vernoff va avea drept efect o conexiune mai strânsă între cele două seriale, conform declarațiilor acesteia, creând practic un univers comun. „Telespectatorii pot aștepta epsioade crossover între cele două seriale în fiecare săptămână”, a declarat ulterior președintele ABC Entertainment. Complicatele legături între cele două seriale vor ajunge pe TV abia în 2020 însă, deoarece sezonul al treilea al Station 19 nu se află pe grila ABC în această toamnă, în timp ce al 16-lea sezon din Greys Anatomy va avea premiera în luna septembrie a acestui an.

Opinia mea proprie și personală, în calitate de autor de cronici pentru Greys Anatomy de peste 5 ani, este că ideea de a combina un serial de calibrul lui cu unul ajuns la al treilea sezon, doar de dragul creării unui univers comun – un trend în media contemporană – este una foarte nefericită. Nu contest abilitățile lui Vernoff, căci a făcut o treabă extraordinară cu Greys, dar sunt sceptic în ceea ce privește faptul că decizia este una de business, nu creativă, mai ales deoarece audiențele pe care le face Station 19 în cazul împerecherii cu Grey sunt mult mai mari decât cele înregistrate de episoadele obișnuite. Așadar, de ce să nu facă fiecare episod un crossover event? Simplu: fiindcă nu toți fanii Grey urmăresc Station 19 – chiar eu sunt unul dintre ei. Decizia vine și ca un efect al plecării Shondei Rhimes la Netflix, deci ABC vrea să facă din Station 19 un hit, însă părerea mea este că rezultatul va fi diularea masivă a acțiunii și a personajelor în cazul ambelor seriale, precum și alienarea publicului câștigat de cea mai urmărită dramă a postului – de fapt, asta este și marea mea aversiune față de episoadele de tip crossover.

Pe scurt, Greys Anatomy este un preț mult prea mare de plătit pentru a crește un serial debutant, chiar dacă vorbim despre un spin-off.

One thought on “Grey’s Anatomy și Station 19 – multiple episoade crossover și un univers comun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s