Premiile Emmy 2019 – cele mai importante momente

A fost seara de aur a televiziunii – decernarea celor mai importante premii ale industriei a avut loc cu câteva ore în urmă, la Microsoft Theater în Los Angeles, California, într-o gală difuzată de FOX. Fleabag, Chernobyl și Game of Thrones au fost marii câștigători ai serii, iar la departajarea pe posturi, HBO a câștigat 9 premii, Amazon Prime Video – 7, Netflix – 4, iar NBC și FX câte 2. Lista completă a câștigătorilor poate fi accesată aici.

Evenimentul a fost unul relativ lung și fără prea mare spectaculozitate, i-a lipsit strălucirea unei seri de gală, cum se întâmplă de obicei în seara Oscarurilor. Criticii au pus lipsa de spectacol pe seama postului care a găzduit ceremonia – FOX, care a organizat de-a lungul anilor gale mai degrabă fade și insipide. (N.r. – Premiile Emmy sunt găzduite prin rotație de către ABC, CBS, NBC și FOX.)

Pentru prima dată în istoria recentă, Emmy-urile au urmat modelul Oscarurilor și nu au avut un amfitrion, preferând să se folosească de un comentator voice-over, care a fost un element complet ne-necesar și care a emanat glume care frizau penibilul. Un exemplu concret în acest sens este atacul direct la adresa lui Felicity Huffman, condamnată la 14 zile de închisoare în urma unor acuzații de dare de mită: „Producătorii m-au rugat să salut în mod expres fostele câștigătoare pentru cea mai bună actriță în rol principal care urmăresc gala din închisoare”. Glumele au devenit pe parcurs mai slabe și fără umor.

Și Stephen Colbert și Jimmy Kimmel (foști prezentatori ai galei) au subliniat bine nevoia unui prezentator, după care au lăsat-o pe Alexa – asistenul vocal Amazon – să prezinte nominalizările. O pereche amuzantă au făcut și Bill Hader (Barry) și Phoebe Waller-Bridge (Fleabag), care au descris o miniserie ca fiind „un serial anulat”, însă „cine ar vrea să vadă și un al doilea sezon din Chernobyl sau When They See Us?”.

Un moment aplaudat de critici a fost incursuinea istorică a lui Bryan Cranston prin momentele care au definit televiziunea așa cum o știm azi, ce a servit drept monolog de început al galei: „acum 50 de ani, Neil Armstrong a pășit pe Lună și, prin puterea televiziunii, 600 de milioane de oameni au pășit împreună cu el. Cincizeci de ani mai târziu, televiziunea încă ne poartă în locuri îndepărtate, precum Winterfell, Upside Down, paradisul, și ne aduce în sânul unei familii cu care să râdem – Dunphy – ori cu care să plângem, de mai multe ori în fiecare săptămână – Pearson. Televiziunea nu a fost niciodată mai grandioasă, televiziunile nu au contat niciodată mai mult; și televiziunile nu au fost niciodată mai bune.”

Cele mai impresionante discursuri de mulțumire au venit din partea lui Alex Borstein (cea mai bună actriță în rol secundar – comedie, The Marvelous Mrs. Maisel) – care a menționat-o cu grație pe bunica sa, supraviețuitoare a Holocaustului, Jharrel Jerome (cel mai bun actor într-un rol principal – miniserie, When They See Us) – care a dedicat premiul celor cinci exonerați din Central Park, Jodie Comer (cea mai bună actriță în rol principal – dramă, Killing Eve) – care și-a lăsat părinții acasă deoarece nu credea că o să câștige, însă cei care au impresionat cu adevărat audiențele și telespectatorii au fost Michelle Williams (cea mai bună actriță în rol principal – miniserie, Fosse/Verdon), care a pledat pentru egalitate de gen la Hollywood și Billy Porter (cel mai bun actor în rol principal – dramă, Pose), care a făcut istorie, devenind primul actor gay de culoare ce câștigă acest premiu, începându-și discursul cu „categoria este dragoste!”.

Două seriale care au făcut istorie la Emmy-uri – Game of Thrones și Veep – au avut parte de momente dedicate. Dacă în cazul GoT, este necunoscut motivul pentru care nu a fost prezentă pe scenă întreaga distribuție, momentul Veep a fost unul umoristic și a avut-o în centrul atenției pe Julia Louis-Dreyfus, care a plecat însă fără statuetă pentru ultimul sezon al serialului care i-a adus numeroase premii.

La categoria supărărilor, Veep, This Is Us, Escape at Dannemora, Sharp Objects, Better Call Saul, True Detective, Russian Doll, The Good Place și toți actorii din Game of Thrones (cu excepția lui Peter Dinklage) au încheiat seara fără premiu, în timp ce surprizele au fost multiple: Phoebe Waller-Bridge a câștigat pentru Fleabag, la categoria unde favorita era Julia Louis-Dreyfus (Veep), Julia Garner a câștigat pentru rolul său din Ozark, într-o categorie dominată de actrițele din GoT, iar Tony Shalhoub a câștigat pentru rolul din The Marvelous Mrs. Maisel, favoritul categoriei fiind Henry Winkler (Barry).

În afara galei propriu-zise, momentele de publicitate au fost înțesate cu promo-uri pentru serialele și emisiunile FOX, dar și cu noile producții HBO (Watchmen), Apple TV+ (The Morning Show, Dickinson, For All Mankind), Hulu (Castle Rock), Disney+, Amazon Prime Video și Netflix (El Camino și American Son mai jos). Așadar, va urma o perioadă în care platformele de streaming vor avea un cuvânt greu de ignorat în industrie și vom vedea tot mai multe apariții ale producțiilor distribuite prin streaming la ceremoniile de la Hollywood.

Surse: 1, 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s