[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 16×01 ‘Nothing Left to Cling To’ & 16×02 ‘Back in the Saddle’

Sezonul cu numărul 16 aduce multe schimbări pentru Grey’s Anatomy – de la viziunea showrunner-ului de a combina universul medicilor cu cel al pompierilor din Station 19, la mai multe povești în afara spitalului Grey Sloan Memorial.

Premiera noului sezon și episodul secund stabilesc o bază pentru noi plotlines, mai ales în ceea ce privește personajele veterane ale serialului. După ce le-a fost demascată încercarea de a frauda sistemul american al asigurărilor de sănătate, Meredith, Andrew, Richard și Alex se văd nevoiți să suporte consecințele unor astfel de decizii – dacă cea dintâi a luat propria inițiativă și a mărturisit că nu DeLuca a fost cu ideea, Webber și Karev decid să își urmeze propriile drumuri, care se intersectează în cel mai slab cotat spital din Seattle, Pac-North.

Meredith nu se poate abține să nu facă bine și organizează o clinică ad-hoc în timp ce prestează muncă în folosul comunității, luând decizia de a relata tot ce vede pe teren, de a da o voce celor care au fost uitați de un sistem care eșuează printre crăpături și căruia îi scapă exact persoanele care au mai mare nevoie de îngrijiri medicale foarte costisitoare. Deși avocata sa i-a spus să nu iasă prea mult în evidență, deoarece licența sa de medic este amenințată și încă îi poate fi retrasă, Grey a avut mereu tendința de a se plia printre reguli și nu vrea să lase lucrurile în voia sorții ori, mai rău, a sistemului.

Karev și Webber fac echipă din nou, însă de data aceasta pe un alt teren: Pac-North, un spital unde se moare pe capete, unde procesele de malpraxis sunt la ordinea zilei și în care însuși liftul care duce la helipad este un pericol, cei doi și-au propus să aducă spitalul pe o oarecare linie de plutire – ceea ce nu pare nicidecum aproape de realitate, mai ales că este genul de spital unde se moare pe holuri (sună cunoscut, din păcate). Deși amândoi sunt vizibil afectați de demiterea din Grey Sloan Memorial – în special Richard, care a suferit și prin prisma faptului că soția sa nu l-a susținut în fața lui Bailey – pare că ambiția și lecțiile pe care le-au învățat și pe care le-au dat mai departe altor generații sunt elemente-cheie pentru a revitaliza un spital care are mare nevoie de îndrumare.

Miranda, deși regretă decizia de a concedia exact persoanele pe care le plăcea, se vede nevoită să își accepte deciziile, să ia în propriile mâini caracterul educativ al Grey Sloan Memorial și să nu se lase afectată de faptul că Tom este șeful șefilor peste toate spitalele care fac parte din Fundația Catherine Fox. De principiu, niciuna din aceste adevăruri nu îi sunt pe plac, motiv pentru care declară că nu mai găsește fericire în ceea ce face. Parcă vedem o mică parte din Nazi Bailey, femeia inamovibilă și pe alocuri insensibilă din primele sezoane ale serialului. Faptul că își coordonează cu o mână de fier rezidenții îi aduce zâmbetul pe buze, însă starea ei se schimbă rapid în momentul în care se vede nevoită să opereze cot la cot cu DeLuca, pe care încă îl consideră vinovat pentru plecarea a trei chirurgi de care spitalul chiar are nevoie. Probabil acesta este și motivul pentru care îi oferă lui Jo – proaspăt reîntoarsă dintr-o clinică de psihiatrie și cu o oarcare dorință de a-și intra în propriul ritm – un post de medic specialist.

Jackson și Maggie sunt într-o situație aparte – după ce Jackson a lăsat-o pe Maggie singură în mașină, în mijlocul unei cețe extrem de dense, se pare că a fost o plimbare revelatorie pentru Jackson, căci pare a fi pregătit de a renunța la stabilitatea pe care i-o oferă (sau nu) Pierce și de a se aventura în necunoscut alături de Victoria Hughes (personaj principal în serialul-partener Station 19), o figură la fel de încercată de soartă precum Avery. Desigur, ca orice relație – sau potențială relație din Grey’s – există în primă fază un du-te–vino între cei în cauză, mai ales că vorbim despre un triunghi amoros – din nou! – din care face parte și Maggie. De altfel, Avery este mai nehotărât ca niciodată, dar se simte liber și se bucură de această liberate pe rețelele de socializare.

Owen este prins între spital și datoria de tată – atât pentru Leo, cât și pentru nou-venita pe lume Allison, fiica sa și a lui Teddy. Cei doi părinți încearcă să creeze un mediu familial potrivit pentru copii, însă Hunt gestionează situația așa cum știe mai bine, și începe, în mod firesc, prin a o muta pe Teddy, cu tot cu copil, din camera de hotel unde încă locuiește. Mediul familial este ușor perturbat de șeful Koracick, iar relația acestuia cu Owen nu pare a se îmbunătăți prea curând, mai ales din cauza faptului că acesta din urmă reușește să îl electrocuteze pe Tom în niște zone… să le spunem sensibile, motiv pentru care Koracick obține un ordin de restricție pentru Hunt, semn că această antipatie între cei doi nu se va încheia curând.

Dacă sezonul trecut sarcina lui Teddy a fost o parte importantă a serialului, sezonul acesta se anunță o nouă viitoare mamă în prim-plan: Amelia Shepperd. Dacă ai mai citit din când în când vreo cronică scrisă de subsemnatul, știi deja că am o afinitate specială pentru acest personaj, însă nu sunt sigur că este tocmai un plotline ce se potrivește Ameliei acum. Însă, ce e drept, mi-a plăcut fapul că Link nu s-a dat înapoi în a o susține, iar faptul că am aflat despre sarcină printr-o confuzie cu ceea ce putea fi un ménage-a-trois a fost exact doza de amuzament care era necesară unui personaj care face frecvent haz de propriul necaz.

Rămâne de văzut încotro se îndreaptă acțiunea serialului în acest sezon și ce experimente mai încearcă producătorii, însă sunt aproape convins că și Mer este Gryffindor.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s