[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 16×08 ‘My Shot’ & 16×09 ‘Let’s All Go to the Bar’

Într-un episod în stilul clasicului ”12 Angry Men”, cea mai mare parte a distribuției Greys s-a adunat într-o sală de hotel pentru a decide soarta licenței medicale a lui Meredith. Au urmat 40 de minute înțesate de flashbacks și blasts from the past, trimițându-ne cu mai bine de zece ani în urmă, la începuturile carierei lui Mer ca medic, dezgropând fantome ale trecutului despre care credeam cu toții că vor rămâne îngropate. Greys a știut mereu să creeze complexitate prin înșiruiri cauză-efect și, în general, nu a lăsat povești neterminate. Personaje vechi revin, foști pacienți creează noi povești, a căror finalitate încheie fire narative relativ complicate, care pot să dureze chiar și ani.

Consternarea este cuvântul care descrie cel mai bine chipul lui Mer, fiindcă unul dintre membrii comisiei care urmează să dea verdictul este fostul medic al lui Derek Shepherd, a cărui incompetență a cauzat moartea acestuia, lăsând-o pe Meredith neputincioasă în fața unei situații pe care a fost nevoită să o înfrunte singură: cu doi copii și cu încă unul pe drum, despre care am aflat ulterior. Avocata lui Mer o scrutează și îi sugerează să nu intervină în proces, dar o știm cu toții pe Grey: nu este genul care să tacă. A fost nevoie doar de o aluzie la modul cum Mer își crește copiii, iar dr. Castello a primit mustrarea pe care o merita, ceea ce i-a cauzat un accident vascular cerebral, alimentat de tumora pe care acesta o are pe creier. Castello este dus de urgență la Grey Sloan, unde i se comandă un CT (cum el nu a făcut în cazul lui Derek), iar Amelia i-l pasează lui Koracick, fiindcă se află în imposibilitatea de a opera persoana care a cauzat moartea persoanei ei preferate de pe lume. Castello, însă, nu poate fi salvat, iar Amelia se felicită că nu a înfipt un bisturiu în creierul lui când a avut ocazia.

Revenind în sala de judecată sala de hotel, la patru ace, colegii lui Meredith depun toate eforturile să îi susțină cauza, cu rezultate mixte: Bailey este rece, distantă și obiectivă, dar bine intenționată; DeLuca încearcă să îndepărteze comisia de ideea de relație dintre el și Meredith; Schmidt este, de asemenea, bine intenționat, însă adevărul debordant nu este punctul lui forte – comisia îl obligă să își recunoască acțiunile, dezvăluind că el este cel care s-a dus la Bailey când a văzut numele lui Ellis Grey pe brățara pe care o purta Gabby. Și astfel, Schmidt devine persona non grata printre rezidenți. Audierile continuă cu Hunt și Webber, însă declarațiile acestora nu sunt tocmai favorabile lui Meredith, scoțând la iveală – fără voia lor, Webber chiar făcând sperjur – adevăruri care nu îi ajută cauza. Aflăm și că Richard a solicitat în mod expres ca Meredith să fie acceptată la – pe atunci – Seattle Grace. Acest ultim element-surpriză declanșează o adevărată avalanșă de reproșuri între Bailey și Richard, cei doi spunându-și lucruri ce pare că ar fi trebui spuse demult, care s-au adunat în timp, gata să facă implozie. După ce Alex îi ia apărarea lui Mer, comisia decide să amâne verdictul, din cauza situației lui Castello, însă Karev revine în sală la pachet cu o mulțime impresionantă de oameni: foști pacienți de-ai lui Meredith, care vin să îi susțină cauza, mai bine decât ar fi făcut-o orice coleg sau avocat. De remarcat că Alex vine și cu cinci scrisori de susținere pentru Mer: Cristina, Arizona, Callie, April și Addison (!) vin în ajutorul acesteia. Bailey revine și întărește pozitivismul care a umplut sala, iar verdictul este clar: Meredith poate profesa în continuare. Și, după dorința Mirandei, chiar la Grey Sloan – până la urmă, e numele ei pe spital, nu?

Dacă relația ei cu medicina a fost restaurată, nu putem spune același lucru și despre relația cu DeLuca. Acesta nu vrea să fie într-un cuplu unde este privit drept inferior, unde nu este considerat un partener și o presează pe Meredith să își ia niște timp, ca să aleagă între el și sala de operații – și, să fim serioși, DeLuca nu va fi niciodată egalul lui Mer. Iar alegerea ei va fi mereu aceeași.

În ultimul episod din acest an, ni s-a promis șoc. Ai crede că în sezonul cu numărul 16 e greu să îți mai șochezi audiența, însă vorbim de Greys aici, mereu e o furtună de înfruntat sau un avion de prăbușit. De data aceasta, nu a fost numai un astfel de eveniment, ci, dacă numărăm bine, vreo șase evenimente care vor declanșa urmări în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

S-a întors Meredith! Aceasta este primită cu brațele deschise de către colegii săi, iar Cristina îi urează bun-venit printr-un „pachet” despre care Mer întreabă aproape obsesiv tot episodul. Cel mai surprins de toată situația este chiar Andrew, care nu știa că Meredith îi este din nou colegă. Evident, Meredith trece la treabă și preia o pacientă pe care a efectuat o colecistectomie cu ani în urmă. În urma unei complicații, intervenția a rezultat într-o masă intercostală, pe care Mer vrea să o opereze acum. Intră în scenă irlandezul – nu, nu Hunt: McKidd e scoțian – ci Cormac Hayes, noul șef peste chirurgia pediatrică. Înlocuitorul lui Karev este genul de persoană care nu îndulcește situațiile, nu își pune mănușile (la figurat) atunci când relaționează cu pacienții și nu se ferește să sperie părinți și-așa panicați de ceea ce li se întâmplă copiilor lor. Și, mai mult decât atât, nu a asistat încă la geniul lui Grey. Catherine revine la Grey Sloan și nu știe la care adulterin să țipe mai întâi: la fiul său implicat în situația ”Victoria” de la canalul 19, sau la soțul său, care organizează întâlniri AA ad-hoc, în biroul său din Pac-North. Teoretic – și practic –, niciunul din ei nu își înșeală consoartele. Jackson s-a despărțit de Maggie (care e un dezastru ambulant după moartea lui Sabi), iar Richard nu este infidel, ci nu știe cum să o refuze pe Gemma, pe care a dat-o afară pe ușă, ca mai apoi să intre pe geam.

Serialul a devenit un spațiu foarte fertil în ultima perioadă – apar bebeluși peste tot. Din dorința showrunner-ului de a crea mai multe conexiuni între Grey Sloan și Station 19, Jo primește un apel de la Safe Haven Shelter – o organizație menită să aibă grijă de copiii abandonați la ușa pompierilor, unde aceasta s-a oferit să fie voluntar. După ce a preluat nou-născutul, Jo decide să nu îl mai lase în grija serviciilor sociale de protecție a copilului, ci… să îl ia acasă.

Amelia și Miranda au înființat un soi de club de femei însărcinate. Se sfătuiesc pe holuri, între doi pacienți, în diverse problematici specifice statutului lor, în special în jurul ideii de a afla sau nu sexul copilului. Unul dintre pacienții menționați anterior este căpitanul Herrera, tot din Station 19, care revine în calitate de pacient în urma reapariției cancerului testicular de care scăpase cu ceva timp în urmă. În mijlocul consultului, Miranda începe să sângereze – aflăm ulterior că a pierdut copilul, iar starea sa de șoc nu o lasă să spună vestea Ameliei. Pentru moment, doar Ben și Herrera cunosc situația.

Un alt șoc vine din partea lui Maggie, care trebuie să efectueze o intervenție care ar trebui să fie simplă, însă aceasta vrea să se simtă în siguranță când are pacientul în față, motiv pentru care o convinge pe Teddy să o asiste. Cum operația nu decurge conform manualului – inima pacientului, a cărui soție și nou-născut așteaptă vești, nu pornește la timp și Teddy decide să aștepte înainte de a da un verdict – Maggie se vede nevoită să dea chiar ea veștile neplăcute familiei. După care demisionează. Scurt și la obiect, nu mai poate. Koracick se repliază rapid și îi oferă jobul lui Teddy (?!).

Intervenția pe care o face Meredith asupra fostei sale paciente este încă un spectacol al geniului Grey, iar Hayes este impresionat, atât de impresionat încât își schimbă perspectiva și devine mai uman – cu această ocazie, aflăm că este tatăl a doi copii și face parte dintr-o familie monoparentală, în calitate de văduv. Cei doi ajung în lift (!) și Meredith descoperă că împarte liftul cu însuși „pachetul” lui Yang. Faceți cunoștință cu McWidow!

Șocul numărul 5 – presată de Bailey, Amelia trece peste temerile specifice Ameliei și își dă acordul pentru ecografie: totul este în regulă, mai puțin numărul de săptămâni ale sarcinii – nu 20, ci 24. Așadar, copilul nu va avea ochii adânci și gropița lui Link, ci va fi roșcat. Owen va fi, din nou, tată!

Și episodul plin de surprize se încheie în stilul clasic de cliffhanger Greys. Toți medicii rezidenți, Nico, Jackson, Ben și Herrera sunt la barul lui Joe, a doua cel mai populară locație din serial pentru a încheia o zi lungă de spital. O mașină intră la propriu în bar și clădirea începe să se prăbușească. Totul se încheie cu titlul pe un alt fundal decât cel cu care ne-am obișnuit – este acel moment când știm că se va întâmpla ceva.

Greys Anatomy revine pe 23 ianuarie 2020.

-B


PS: Ne recitim peste două luni. Să aveți parte de sărbători liniștite alături de cei dragi și un An Nou cu multe realizări și tot ce vă doriți!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s