[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 16×10 ‘Help Me Through the Night’

Ultimul episod din 2019 s-a încheiat cu un cliffhanger pentru fanii Greys Anatomy și Station 19, barul lui Joe fiind lovit în plin de o mașină, unde erau mare parte din rezidenți, Jackson, Nico precum și Ben Warren și fostul căpitan al Secției 19, Herrera. Cele două episoade ale crossover-ului au fost pline de flashbacks, sânge, medici amețirți de alcool, intervenții de urgență și discuții despre bebeluși.

Station 19 a cuprins eforturile pompierilor în a descarcera și evacua persoanele care au fost blocate în bar, precum și cei doi pasageri ai mașinii care a produs dezastrul, în timp ce Greys Anatomy ne-a adus în spital, începând epopeea intervențiilor la limită cu o Miranda agitată și panicată în încercarea de a-și asimila propria situație – sarcina pierdută –, cea a lui Ben – faptul că era blocat în bar – și cea a colegilor și subalternilor săi. Helm nu se poate mișca, Simms este inconștient, lui Parker i s-a reactivat PTSD-ul, iar Schmidt este în stare de șoc. Este foarte mult pentru Bailey, care are istoric de instabilitate mentală și în special emoțională, fiind devastată de tot ceea ce se întâmplă în jurul său. Este totuși conștientă că alții au prioritate, motiv pentru care trece peste orgolii și le oferă lui Webber – cel mai vechi prieten al ei – și lui Ben permisiunea temporară de a opera în spital, întrebând constant despre cum se desfășoară evenimentele pe toate fronturile. O știm cu toții – în lifturi încep poveștile de dragoste, în camerele de gardă se încing, iar camerele de depozitare sunt locurile perfecte pentru crize de plâns. Miranda îl găsește într-un depozit pe Schmidt, iar cei doi nu au de ales decât să se încurajeze unul pe celălalt. Richard și Meredith cunosc situația lui Bailey și știu de ce are aceasta nevoie, lăsând în urmă conflictele din trecut și oferindu-i

Amelia și Teddy îl preiau pe Parker, îi fac un CT, iar în timp ce acestea vorbesc despre viitorul copil al lui Shepherd – care, cel mai probabil, va fi roșcat (fertil mai e Owen!) – Casey dispare în căutarea unui adăpost, în timp ce îl bântuie frânturi din trecutul său pe front. Teddy intră din nou în pielea soldatului de pe front și gestionează foarte bine situația, linștindu-l pe Parker.

Meredith și Schmidt, încă parțial șocat de ce i s-a întâmplat, au grijă de Helm, căreia Jackson i-a administrat la fața locului două shot-uri de whiskey, în loc de anestezic. Helm, sub influența alcoolului, devine foarte vorbăreață, se autodiagnostichează și își exprimă sentimentele reprimate față de idolul ei, Meredith Grey, reproșându-i în același timp lui Levi că a fost cauza concedierii acesteia. Meredith acceptă… complimentul, în timp ce Schmidt cade secerat pe podeaua sălii de operații. Acesta dă semnele unui posibil atac de cord, dar ținând cont de vârsta lui, Meredith dă un verdict mai neobișnuit: are sindromul inimii frânte, o afecțiune care seamănă din punct de vedere al semnelor și simptomelor cu un infarct, însă generată de emoții extreme sau situații stresante.

Episodul a adus în prim-plan și doi rezidenți mai puțin cunoscuți în universul Greys: Hannah Brody (care, aparent, este în Grey Sloan Memorial încă din sezonul 12 – !!! – și a operat chiar alături de Meredith) și Blake Simms (protejatul lui Koracick). Dacă cea dintâi nu a ieșit atât de șifonată în urma evenimentului de la Joe’s, Simms are fracturi craniene multiple, de care se ocupă Avery și Hunt – căreia i se acordă aceeași permisiune temporară de a opera – iar rezultatul favorabil al intervenției care s-a complicat pe parcurs produce o reconciliere între acesta și Tom.

Poveștile secundare ale episodului l-au surprins pe Hunt cerând-o în căsătorie pe Teddy, mai degrabă la presiunea colegilor decât din dorința lui Owen; Amelia încearcă să îi spună partenerului ei că e posibil ca Hunt să fie tatăl copilului, dar anunțul cererii îi întrerupe intenția; Jo interacționează cu noul șef al pediatriei, McWidow trimis de Yang; iar Maggie este acasă, episodul încheindu-se cu o citație pe care o primește aceasta pentru malpraxis, în urma morții verișoarei sale.

Așadar, rezidenții au fost salvați, singura victimă a accidentului fiind șoferița mașinii – o poveste emoționantă, relatată în episodul din Station 19.

—-

Poate că rezidenții sunt ok, dar noi nu suntem. Justin Chambers (Alex Karev), unul din cei patru „originali” ai serialului, care au apărut în primul episod al acestuia și încă făceau parte din distribuție, a părăsit brusc serialul, motivând că vrea să își diversifice rolurile din carieră.

Mesajul complet al acestuia, pentru Deadline: „Nu este niciodată momentul potrivit pentru a-ți lua adio de la un serial și de la un personaj care a definit atât de mult din viața mea în ultimii 15 ani. Totuși, pentru o perioadă, sper să îmi diversific rolurile și alegerile din carieră. Și, împlinind 50 de ani și fiind binecuvântat cu extraordinara mea soție și cei cinci copii care m-au sprijinit, acum a venit acel moment. Părăsind Greys Anatomy, vreau să mulțumesc familiei ABC, Shondei Rhimes, celor trei din distribuția originală: Ellen Popmeo, Chandra Wilson și James Pickens, precum și tuturor celor din distribuție și echipă, prezente și viitoare și, bineînțeles, fanilor pentru această călătorie extraordinară.”

Ultimul episod al lui Justin Chambers a fost cel difuzat în 14 noiembrie 2019, iar în următorul, Jo a menționat despre Karev că s-a dus în Iowa să își viziteze mama, lucru reiterat și în primul episod in 2020. Încă nu se cunoaște modul cum va fi abordată plecarea lui Chambers din serial și cum va fi inclusă în scenariu absența lui Alex, însă cert este că o plecare atât de bruscă nu poate apărea din cauza unor „alegeri legate de carieră”. Cel mai probabil – îndrăznesc să spun – că au fost niște rațiuni financiare, altfel îmi este greu să cred că un actor emblematic pentru serial l-a părăsit fiindcă vrea să joace și alte roluri. În calitate de autor a nenumărate recenzii pentru Greys Anatomy și de urmăritor înrăit al serialului, consider că vorbesc în numele a multor fani când spun că este nedrept să închei astfel povestea unui personaj, este imposibil să nu ajungi la un consens măcar pentru un episod de adio. Sigur, au mai plecat personaje importante de-a lungul timpului, însă niciodată unul de o asemenea magnitudine și nu atât de brusc. Rămâne de văzut cum vor gestiona șefii serialului plecarea acestuia. Sunt rezervat în a da cu părerea și mai mult, pentru moment. Restul… e tăcere.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s