[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 16×15 ‘Snowblind’

Când ne gândim la Seattle, ne gândim la ploile interminabile – de multe ori arătate în serial – și la eventualele furtuni care au făcut obiectul câtorva episoade de-a lungul celor 16 sezoane, însă mai rar condiții de iarnă extremă: zăpadă și viscol care bochează drumuri și un frig pătrunzător care îngheață membre. Anterior, am avut o situație în care Yang a fost înjunghiată de un țurțure de gheață, dar nici nu se compară cu situația de criză din episodul de față.

Evident, o criză este inevitabilă: Cormac are o pacientă în mare nevoie de un ficat pentru transplant, care se află la Seattle Presbyterian. Drumurile sunt blocate, deci singura metodă de a recupera ficatul este mersul pe jos, iar DeLuca se oferă voluntar – de-a dreptul insistă – să fie el eroul, într-o decizie luată pe nerăsuflate, parcă fără să se gândească la toate riscurile implicate. Meredith este vizibil îngrijorată, dar Hayes nu pare prea afectat de faptul că un rezident va ieși în gerul nimicitor doar ca să demonstreze că poate și că vrea, atât timp cât pacienta are o șansă la viață.

Și Webber vrea să demonstreze că poate și că vrea, dar condiția nu i-o mai permite. Mai mult, se vede că… a obosit. Dacă anterior își găsea energia în a antrena rezidenții în drumul lor către a deveni viitori Grey-i, acum pare că și-a pierdut din fler sau, mai bine zis, are dificultăți în a regăsi motivația care l-a îndrumat în tot acest timp. Atunci când dă de o tânără speranță, în persoana nou-venitei Tess, nu se gândește prea mult asupra deciziei și o înlocuiește pe Helm ca mâna sa dreaptă în operația pe care urmează să o efectueze. În tot acest timp, Schmidt aleargă disperat după o pacientă pierdută, certat constant de Bailey și Jo, ca să o găsească… în persoana celei care urmează să taie un abdomenul pacientei de pe masa din sala de operații în care a intrat cu Richard. Recunosc, nu mă așteptam ca Tess cea promițătoare să fie pacienta dispărută. După discursul moralizator la care ne așteptam cu toții, a urmat povestea de viață a lui Tess, care a câștigat lupta cu cancerul de patru ori, însă cu prețul educației sale medicale. Webber o sfătuiește să nu renunțe, spre deosebire de el, considerând că a sosit momentul să atârne stetoscopul în cui de gâtul altui medic sau, în acest caz, viitor medic. Rămâne de văzut dacă Richard va rămâne doar pe o poziție didactică în Grey Sloan sau va intra într-o gaură neagră, precum Karev.

Viscolul este în plină desfășurare de forțe, iar urgența s-a umplut de cazuri de degerături mai mult sau mai puțin grave. Printre acestea, ajunge la spital și o femeie însărcinată, victimă a unui accident de mașină. Aflăm ulterior că cea care a adus-o este soția ei și chiar autoarea accidentului. O adevărată mobilizare de forțe are loc, Teddy, Maggie și Hunt făcând tot posibilul pentru a salva viitoarea mamă și copilul acesteia. La modul cum s-a panicat Owen în urma cezarienei pe care a trebuit să o facă, e clar că nu a mai prestat o astfel de intervenție de ceva timp, iar panica sa a fost alimentată și de faptul că nou-născutul prematur nu respira. În fine, povestea celor două – acum trei – se termină fericit, punem accidentul (și coicidența) pe seama zăpezii și o urmărim pe Teddy, care devine brusc paranoia și suspectează că zilele libere pe care și le-a luat Amelia au drept cauză paternitatea indecisă a viitorului copil al acesteia. Astfel, Teddy împărtășește aceeași îngrijorare cu însăși Amelia, că tatăl copilului este chiar actualul său partener, prea-fertilul Owen. Maggie îi confirmă cumva teoria, însă Teddy este conștientă că Pierce este și va fi mereu ”team Amelia”. Așadar, în clasicul stil Greys, Teddy nu știe cum să gestioneze această situație decât în brațele – și în camera de hotel – a lui Tom Koracick.

Dacă Teddy nu este nebună crezând că paternitatea copilului Ameliei este contestabilă, cel care ar trebui testat este DeLuca. În plin viscol, acesta vine cu ficatul de transplantat, dar aparent nu i s-a părut o idee bună să ia o pereche de mănuși. Ajunge cu degerături grave ale mâinilor, pe care i le tratează Jackson, dar este foarte nervos și face adevărate crize cu oricine îi iese în cale și îndrăznește ca măcar să îi atragă atenția asupra faptului că nu a gândit foarte mult decizia de a ieși în plin viscol. El insistă că nu o va lua pe urmele instabilității tatălui său, dar criza sa ajunge la un climax în care aparent pune punct relației sale cu Meredith, care oricum mai era doar cu numele.

Astfel, se deschide o oarecare fereastră de oportunitate pentru McWidow, cu care Mer împărtășește o discuție despre „prime dăți”, cumva empatizând unul cu altul, creând o oarecare chimie între aceștia, sau cel puțin o primă fază a unei posibile relații între cei doi.

Bailey, în mărinima sa specifică, după ce îi face fostului pacient Joey un tur al spitalului, prezentându-i și o altă față a acestuia, din perspectiva angajaților care nu ajung în prim-planul Greys, decide că vrea să se implice mai mult (decât e cazul) în viitorul acestuia, drept urmare îl va „adopta” până acesta își va croi un drum stabil în viață.

Pare că scenariștii tot vor să găsească piedici în relația dintre Nico și Schmidt, căci episodic, cei doi mai au câte o problemă minoră de rezolvat, de data aceasta cauzată de diferența de deschidere emoțională dintre cei doi.

Victoria (Station 19) și Jackson – care încă mai face slalom printre seriale – pare că se împacă după o ceartă, dar cum nu urmăresc serialul cu pompieri, nu aș putea spune mai multe. Cel mai probabil, Vernoff vrea să creeze un univers atât de intersectat, astfel încât să nu simțim vreo diferență atunci când Greys se va încheia, dar cel mai probabil acest lucru se va întâmpla peste vreo 20 de ani.

Până atunci, sunt curios cum vor încheia povestea lui Alex Karev. Stay tuned.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s