[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 16×16 ‘Leave A Light On’

Este episodul pe care l-am așteptat încă de când am aflat că Justin Chambers a părăsit distribuția serialului. Mai mult, ceea ce mi-a stârnit și mai mult curiozitatea este faptul că se aflase că ultimul episod al acestuia se filmase și difuzase deja – așadar, ne întrebam cu toții cum se va termina povestea unui personaj care a evoluat timp de 15 ani. Și s-a terminat prost, cu elemente care nu sunt specifice personajului, nu au niciun sens în evoluția sa și nu fac decât să știrbească din finalitatea unui plot care s-a încheiat prea brusc. Dă impresia de final scris grăbit, pe genunchi, în care alternativa era probabil să îl omoare.

Așadar, povestea lui Alex se termină la o fermă în Kansas. Cu Izzie.

Scenariștii s-au folosit de scrisorile pe care le-a obținut Karev în apărarea licenței medicale a lui Mer pentru a-i intersecta din nou pe Izzie și Alex. De aici, povestea s-a amplificat în moduri neașteptate: Izzie este mama a doi copii gemeni, ai căror tată este chiar Alex. Iar acesta din urmă alege să se despartă de cele patru figuri care i-au marcat zilele în Grey Sloan în stil epistolar. Episodul cuprinde cele patru scrisori și reacțiile destinatarilor, fiind presărat cu numeroase momente de flashback, aducându-ne aminte de cele mai importante scene care au marcat într-un fel sau altul personajul Alex Karev.

În scrisoarea către Meredith, Alex îi mărturiește acesteia că nu ar fi putut să îi spună direct în față că nu se mai întoarce, fiindcă este convins că ar fi încercat să îl determine să se răzgândească – ceea ce probabil s-ar fi și întâmplat. În schimb, ”Evil Spawn” o invită ope Grey să îi cunoască nou-descoperita familie și vrea să puncteze că deși după Cristina, el a fost persoana lui Mer, ea însăși a fost propria sa persoană în tot acest timp. Monologul ne aduce aminte de o replică similară de-a lui Yang: „e de vis, dar nu e soarele – tu ești”.

Jo citește siderată cum soțul ei este îndrăgostit de o altă femeie, pe care nu o cunoaște. Atașează scrisorii și actele de divorț, în urma căruia Jo va rămâne cu tot ce deținea Alex – inclusiv locul în conducerea spitalului. Dintre cele patru scrisori, episodul surprinde cel mai puțin reacția lui Jo, ceea ce consider inadmisibil, ținând cont că vorbim, totuși, despre soția lui Alex. Dar nu mai contează. Sper doar să nu vedem o viitoare relație între ea și Link. Ar fi stupid și fără nicio finalitate.

Bailey primește șocată veștile, dar scrisoarea este doar un pretext ca aceasta să aibă o discuție cu Ben despre viitorul familiei lor, făcând o analogie între cum a ajuns viața lui Alex și cum ar putea ajunge copilul – acum copiii – lor.

Nu cunoaștem exact conținutul scrisorii pe care Alex i-o înaintează lui Webber, însă asistăm la întâlnirea AA unde participă acesta din urmă. Deși înțelege decizia pe care a luat-o Karev, este trist că nu a avut ocazia să își ia adio cum se cuvine de la prietenul său. Și este trist că încă o persoană la care ținea a plecat din viața sa.

Evident, vestea vine ca un șoc pentru toată lumea. Dar cel mai șocant element din toată povestea asta este ideea propriu-zisă. Nu pare ceva ce ar face Alex, nu se încadrează în tipologia personajului dezvoltat pe parcursul a ani de zile. Este o schimbare mult prea bruscă și neplauzibilă de atitudine și comportament. Deși s-a ales bine pretextul, ideea și modul cum a fost pusă pe ecran nu fac cinste personajului. Și nici serialului.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s