COVID-19 / Coronavirus: Riverdale, Grey’s Anatomy, Lucifer, Stranger Things, Chicago Fire/PD/Med și multe alte seriale opresc producția. Netflix reduce cu 25% traficul în Europa

Articolul va fi actualizat cu noi informații pe măsură ce acestea vor apărea, din surse oficiale, confirmate și sigure. Verificați întotdeauna sursele și nu răspândiți știri false. TvAddicted Blog funcționează după o politică de zero toleranță la fake news.

Lista serialelor ale căror producție sau filmări au fost suspendate temporar din cauza noului coronavirus:

 • ABC: American Housewife, Grey’s Anatomy (sezon scurtat la 21 de episoade), The Brides, The Goldbergs, Schooled;
 • Amazon: Carnival Row, The Lord of the Rings, The Wheel of Time;
 • AMC: Fear the Walking Dead, Kevin Can F*** Himself, The Walking Dead, The Walking Dead: World Beyond (premieră amânată);
 • Apple TV+: For All Mankind, Foundation, Lisey’s Story, Little America, Mythic Quest: Raven’s Banquet, See, Servant, Suspicion, The Morning Show;
 • BBC: Around the World in 80 Days, Baptiste, Peaky Blinders, Line of Duty;
 • CBS: All Rise, Blue Bloods, Bob Hearts Abishola, Bull, FBI, FBI: Most Wanted, God Friended Me, MacGyver, NCIS, NCIS: Los Angeles, NCIS: New Orleans, SEAL Team, Survivor, S.W.A.T., The Amazing Race, The Neighborhood, Young Sheldon;
 • CBS All Access: The Good Fight;
 • CW: Batwoman, Charmed, Dynasty, Legacies, Nancy Drew, Riverdale, Supergirl, Superman and Lois, Supernatural (pauză de la episodul 13, alte 7 episoade vor fi filmate și difuzate ulterior), The Flash, The Outpost;
 • DC Universe: Titans;
 • Disney+: Big Shot, LokiThe Falcon and the Winter Soldier, WandaVision;
 • Epix: Pennyworth;
 • Fox: Empire (sezon final scurtat la 18 episoade), Last Man Standing, Next, Prodigal Son, The Resident;
 • Freeform: The Bold Type;
 • FX: American Crime Story: Impeachment, Atlanta, Fargo (premieră amânată), Pose, Snowfall, Y;
 • HBO: Barry, Euphoria, Succession, The Righteous Gemstones, The Undoing (premieră amânată);
 • HBO Max: Doom Patrol, Gossip Girl, The Flight Attendant, Tokyo Vice;
 • Hulu: PEN15, The Handmaid’s Tale, The Orville;
 • NatGeo: Genius: Aretha (premieră amânată);
 • NBC: Chicago Fire, Chicago P.D., Chicago Med (sezoane scurtate la 20 de episoade fiecare din cele trei), Good Girls (sezon scurtat la 11 episoade), Indebted (sezon scurtat la 12 episoade), Law & Order: SVU (sezon scurtat la 20 de episoade) New Amsterdam (sezon scurtat la 18 episoade), Superstore (sezon scurtat la 22 de episoade), The Blacklist (sezon scurtat la 19 episoade), Zoey’s Extraordinary Playlist (sezon scurtat la 12 episoade);
 • Netflix: toate filmele și serialele originale din portofoliul său care se filmau în prezent (Another Life, Black Summer, GLOW, Grace and Frankie, Lucifer, Russian Doll, Sentient, Sex/Life, Sex Education, Simply Halston, Stranger Things, The Witcher);
 • Peacock: Angelyne, Rutherfod Falls;
 • Showtime: Billions (sezon împărțit în două jumătăți), Black Monday (sezon împărțit în două jumătăți);
 • Sky: Britannia;
 • Starz: Power Book II, Power Book III;
 • Syfy: Wynonna Earp;
 • TNT: Animal Kingdom, Claws, Snowpiercer;
 • USA Network: Queen of the South.

Pentru cinefili, colegii de la Cinefilia au pregătit două articole dedicate, actualizate zilnic cu noi informații: unul cu cinematografele din România care au fost închise, precum și unul cu lansările de film care au fost anulate.

03.04.2020

Un serial greu încercat de câțiva ani, Snowpiercer, suferă din nou modificări, dar de data aceasta sunt vești bune: TNT a decis să mute premiera cu două săptămâni mai devreme decât planificase inițial. Astfel, primul episod al serialului inspirat de filmul lui Bong Joon-Ho (regizorul câștigător al Oscarului pentru Parasite) va debuta pe 17 mai, în loc de 31 mai. Producția pentru sezonul secund al serialului a fost suspendată din cauza pandemiei COVID-19.

NBC a scurtat sezoanele serialelor întrerupte din cauza amenințării noului coronavirus, anunțând totodată noile date la care acestea își vor încheia sezoanele: New Amsterdam – 14 aprilie (18 episoade), trilogia Chicago (Med, Fire, P.D.) – 15 aprilie (20 de episoade fiecare), Indebted – 16 aprilie (12 episoade), Superstore – 23 aprilie (22 de episoade), Law & Order: SVU – 23 aprilie (20 de episoade), Zoey’s Extraordinary Playlist – 3 mai (12 episoade), Good Girls – 3 mai (11 episoade), The Blacklist – 15 mai (19 episoade).

02.04.2020

Showtime a anunțat modificări în programul său: dat fiind faptul că pandemia de coronavirus a întrerupt filmările pentru Billions și Black Monday, postul a decis să împartă sezoanele actuale ale serialelor în două jumătăți. Sezonul secund din Black Monday a avut premiera pe 22 martie și vor fi difuzate șase episoade, iar sezonul 5 din Billions va avea premiera pe 3 mai și se vor difuza șapte episoade.

Fox a anunțat că a schimbat finalul serialului Empire, pentru care nu se va mai filma și restul de episoade planificate. Astfel, serialul va ajunge la final pe 21 aprilie, odată cu episoadul 18 al sezonului 6, anunțat anterior ca fiind ultimul. Empire este doar unul din cele două seriale ale căror sezoane finale au fost afectate de pandemia COVID-19. În cazul Supernatural, postul CW a decis ca restul de 7 episoade să fie filmate și difuzate ulterior, pentru a încheia corespunzător povestea fraților Winchester.

În completarea știrii de mai jos, legată de amânarea miniseriei The Undoing pentru toamna acestui an, HBO va difuza în locul acesteia o altă miniserie: I Know This Much Is True, producție care ar fi trebui să aibă premiera pe 27 aprilie, amânată acum pentru 10 mai. Miniseria va fi compusă tot din șase episoade, bazându-se pe romanul eponim al lui Wally Lamb, iar Mark Ruffalo va juca un dublu rol.

28.03.2020

The Undoing, miniseria cu Nicole Kidman și Hugh Grant, pentru care HBO anunțase premiera pe 10 mai, a fost amânată pentru toamna acestui an, a anunțat postul printr-un comunicat. Miniseria va avea șase episoade, fiind creată de David E. Kelly (Big Little Lies) și servește drept ecranizare a romanului You Should Have Known, de Jean Hanff Korelitz.

Dat fiind faptul că producția pentru Grey’s Anatomy a fost suspendată din cauza pandemiei noului coronavirus, ABC a decis să nu mai filmeze restul de 4 episoade planificate pentru a încheia sezonul 16 al serialului și va opri numărătoarea la 21 de episoade. Astfel, finalul de sezon (episodul 21) va fi difuzat pe 9 aprilie. Grey’s Anatomy a fost deja reînnoit pentru sezonul 17, însă nu se cunoaște data la care va începe producția pentru acesta.

20.03.2020

Noi nume de actori apar pe lista persoanelor testate pozitiv pentru noul coronavirus: Indira Varma, cunoscută publicului din Game of Thrones, unde a interpretat-o pe Ellaria Sand, actualmente cu rol în For Life și în piesa The Seagull (Londra, alături de Emilia Clarke), a anunțat via Instagram că a fost diagnosticată cu COVID-19, iar Daniel Dae Kim (New Amsterdam, fost Hawaii Five-0 și Lost) a făcut un anunț similar, ambii menționând că, deși nu este plăcut, starea lor nu este gravă.

După ce FX a anunțat că amână premiera noului sezon Fargo, AMC a amânat pentru o dată necunoscută premiera noului serial din franciza The Walking Dead: World Beyond. Filmările pentru primul sezon se încheiaseră, serialul fiind în post-producție, nefinalizat.

În vremuri de criză, Netflix vine în sprijinul lucrătorilor din industria cinema & TV, stabilind un fond de ajutor în valoare de 100 milioane USD, cea mai mare parte a acestuia îndreptându-se către echipele de producție ale titlurilor din portofoliul platformei din întreaga lume, iar 15 milioane USD vor merge către organizații non-profit care au reacționat la criza noului coronavirus.

19.03.2020

La cererea Comisiei Europene, Netflix va reduce cu 25% traficul din Europa, timp de 30 de zile, pentru a păstra o bună funcționare a infrastructurii de internet,  dar asigură abonații că vor beneficia de o calitate bună a conținutului video. Pentru a preveni congestionarea și pentru a asigura accesul la internet, Comisia Europeană a făcut apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor şi a utilizatorilor, recomandând ca platformele de streaming să ofere mai degrabă o calitate standard (SD) a transmisiei şi să coopereze cu operatorii de telecomunicații. Netflix a dat dreptate Comisiei în a sublinia importanța asigurării funcționării corespunzătoare a internetului într-o astfel de perioadă critică, menționând că platforma folosește de mulți ani streaming-ul adaptiv, care ajustează automat calitatea conținutului la capacitatea rețelelor, pentru a asigura eficiența acestora. Mai mult, compania se folosește de mai multe hub-uri locale și nu distribuie conținutul de la o singură sursă, deci platforma nu supraîncarcă rețelele.

S-au amânat filmările și pentru episodul special Friends, reuniunea sub formă de interviu pregătită pentru lansarea noii platforme HBO Max. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry și David Schwimmer vor filma episodul special în luna mai a acestui an, lansarea platformei fiind programată în aceeași lună.

În vremuri de pandemie COVID-19, serialele cu temă medicală au făcut donații de măști și echipamente de protecție către spitalele suprasolicitate. Echipa de producție a serialului The Resident a oferit unui spital din Atlanta echipamentele pe care le foloseau drept costume și recuzită, similar cu staff-ul serialului The Good Doctor în Vancouver, iar echipa de producție a Station 19 a donat măști N95 către pompierii din Ontario. Similar, și Grey’s Anatomy a donat recuzita spitalelor locale.

18.03.2020

Într-un interval de doar o săptămână, pandemia noului coronavirus a distorsionat întregi industrii pe tot mapamondul. Printre multe altele, amenințarea COVID-19 a influențat și va avea efecte viitoare asupra a ceea ce vom consuma la TV. Primul rezultat a fost oprirea producției pentru un număr impresionant de seriale (în continuă creștere). Sezonul regulat (septembrie-mai) se apropie de final, și nu toate echipele de producție au reușit să termine de filmat ultimele episoade ale sezoanelor prezente, iar răspândirea COVID-19 este incertă, astfel că nu se justifică financiar menținerea pe loc a echipelor de producție, în timp ce repornirea filmărilor implică, de asemenea, costuri mari. Așadar, ne putem aștepta la sezoane scurte în această primăvară, în special de la serialele ABC, CBS, CW, Fox și NBC. Spre exemplu, dintre serialele de mai sus, Grey’s Anatomy mai avea de filmat 4 episoade, The Blacklist și The Resident – câte 3,5 episoade fiecare, iar Empire și Supernatural câte 1,5-2 episoade fiecare, cele două din urmă fiind la ultimul sezon. Rămâne de văzut modul cum posturile vor gestiona aceste schimbări și modificările pe care le vor face în programele lor săptămânale.

Din cauza răspândirii tot mai accentuate a noului coronavirus, European Broadcasting Union (EBU) a anunțat printr-un comunicat că anulează cea de-a 65-a ediție a Eurovision Song Contest. Cel mai mare concurs muzical din lume trebuia să se desfășoare în Rotterdam, pe 12, 14 și 16 mai 2020. Pentru moment, EBU a comunicat că orașul-gazdă va rămâne Rotterdam pentru ediția din 2021, însă mai multe detalii nu se cunosc în prezent.

17.03.2020

Noi titluri apar pe lista serialelor a căror filmare este întreruptă de amenințarea noului coronavirus: Netflix a confirmat printr-un comunicat separat că au fost întrerupte filmările și pentru The Witcher, iar platourile de filmare vor fi dezinfectate, după ce Kristofer Hivju (cunoscut publicului după rolul Tormund Giantsbaine din Game of Thrones) a fost confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus. Conform Netflix, producția fusese deja pusă pe pauză înainte de aflarea acestei vești și toate măsurile de siguranță au fost luate pentru a opri răspândirea virusului.

Idris Elba (Luther) a anunțat printr-o postare pe contul său de Twitter că a fost depistat pozitiv pentru COVID-19. Actorul britanic a menționat că nu are simptome, se simte bine, însă a stat în izolare din momentul în care a aflat că ar fi fost posibil să se fi expus virusului.

După cum era de așteptat, a apărut și primul efect concret al suspendării producției a numeroase seriale: postul FX a anunțat că va amâna premiera sezonului 4 al serialului Fargo. Premiera ar fi trebuit să aibă loc pe 19 aprilie, însă o nouă dată nu a fost comunicată și nici nu va fi transmisă decât după reînceperea filmărilor.

S-au oprit filmările și pentru proiectul-gigant al celor de la Amazon, adaptarea pentru TV a cărților lui Tolkien, The Lord of the Rings. Producția avea loc în Noua Zeelandă, iar echipa se supune regulilor pe care le-a impus statul, suspendând astfel filmările pentru cel puțin două săptămâni.

Hulu a anunțat suspendarea producției pentru The Handmaid’s Tale și The Orville, iar Disney+ a adăugat încă două seriale Marvel pe aceeași listă: Loki și WandaVision. Și BBC s-a alăturat eforturilor de a contracara efectele noului coronavirus, suspendând producția pentru Peaky Blinders. FX a decis să oprească filmările pentru noul sezon American Crime Story: Impeachment, precum și pentru Atlanta, Pose și Y.

Nielsen estimează că streaming-ul va crește cu aproximativ 60% în perioadele în care populația se va izola la domiciliu. Compania se bazează pe comportamentul de consum al populației din timpul altor crize care au determinat lumea să stea în case, îndreptându-se către TV și online pentru a se menține informați și pentru a consuma divertisment, respectiv pe rețelele de socializare pentru a comunica. Nielsen a transmis că au avut loc deja creșteri în Italia, în regiunea Lombardia – cea mai afectată de răspândirea COVID-19 – unde consumul de streaming a crescut cu 12% în ultima săptămână din februarie comparativ cu cea anterioară, iar evoluțiile vor fi ascendente în viitorul apropiat.

14.03.2020

Tot mai multe seriale apar pe lista titlurilor a căror producție este suspendată din cauza amenințării COVID-19. În ultimele 24 de ore, Netflix a anunțat că producția pentru toate filmele și serialele sale originale a fost oprită, iar toate filmările de pe teritoriul SUA și Canada au fost suspendate, conform New York Times. Platforma a anunțat în mod expres că filmările pentru Lucifer și Stranger Things au fost întrerupte.

Nici super-eroii nu rezistă pericolului noului coronavirus: CW a anunțat că filmările pentru The Flash, Supergirl și Batwoman au fost întrerupte.

Și producția pentru The Blacklist a fost întreruptă, după cum arată un comunicat Sony. HBO a luat decizia de a întrerupe filmările pentru Euphoria și The Righteous Gemstones.

După ce se stabilise inițial că show-ul lui Ellen DeGeneres se va filma fără public, amfitrioana emisiunii a anunțat printr-o postare pe contul său de Instagram că nu se vor mai filma deloc alte ediții în viitorul apropiat.

Posturile au anunțat și anulări ale evenimentelor anuale prin intermediul cărora anunțau proiectele și serialele pe care urmau să le difuzeze în următorul sezon, cunoscute în presă drept upfronts, cea mai mare parte desfășurându-se, de regulă, în lunile aprilie-mai. NBC, Fox (Fox, FX), Disney (ABC, Disney+), CBS, CW, Warner Media, Hulu, Youtube și AMC au anulat conferințele. Încă nu se cunosc mai multe detalii referitoare la ce vom vedea sezonul următor.

13.03.2020

Grey’s Anatomy este un alt titlu a cărei producție a fost suspendată pentru „cel puțin două săptămâni”, conform unei scrisori pe care au înaintat-o producătorii executivi Krista Vernoff, Debbie Allen și James D. Parriott către distribuția și staff-ul serialului.

De asemenea, și filmările pentru The Falcon and the Winter Soldier, care aveau loc în Praga, au fost întrerupte pentru o perioadă nedeterminată. Echipa de producție se va întoarce în Atlanta, o altă locație de filmare a viitorului serial Disney+.

Și Netflix a întrerupt filmările pentru seriale din portofoliul său: ultimul sezon Grace and Frankie și Russian Doll.

12.03.2020

Noul coronavirus schimbă nu doar stiluri de viață, ci produce și efecte nedorite asupra industriei media.

Producția pentru serialul Riverdale a fost întreruptă ca urmare a unui contact între un membru al staff-ului și o persoană depistată pozitiv cu COVID-19. Informația a fost confirmată de către Warner Bros. Television într-un comunicat, care mai precizează că persoana în cauză este evaluată medical. Sezonul al patrulea al serialului se filma în Vancouver la momentul contactului, iar echipa serialului colaborează îndeaproape cu autoritățile canadiene pentru a lua toate măsurile necesare protejării staff-ului și populației, printre care și suspendarea filmărilor și a producției.

Survivor amână filmările pentru sezonul cu numărul 41 al reality-show-ului. Mai exact, acesta urma să fie filmat în Insulele Mamanuca din Fiji începând cu data de 24 martie 2020, însă producătorul executiv și prezentatorul Jeff Probst a anunțat echipa că data de începere a producției va fi amânată pentru luna mai a acestui an, ceea ce înseamnă că și filmările pentru sezonul 42 vor fi amânate, deoarece ar fi trebuit să înceapă pe 24 mai. Totuși, dacă nu vor exista alte amânări, nu va fi impactată în nicun fel difuzarea următoarelor două sezoane (41 în septembrie 2020 și 42 în februarie 2021). Măsura este una precaută, Fiji neconfirmând în prezent vreun caz de infectare cu noul coronavirus, însă show-ul este unul internațional, iar siguranța staff-ului și concurenților este prioritară, conform scrisorii pe care Probst a înaintat-o acestora. Pentru moment, CBS difuzează sezonul 40 al emisiunii, Winners at War, filmat integral în mai-iunie 2019. Filmările pentru noul sezon The Amazing Race au fost întrerupte din același motiv, după ce s-au filmat doar trei episoade. Nu se cunoaște cum va fi afectată difuzarea acestora în vara acestui an.

Tom Hanks și soția sa, Rita Wilson, au fost diagnosticați cu noul coronavirus în timpul filmărilor pentru pelicula biografică ce relatează viața lui Elvis Presley. Producția în regia lui Baz Luhrmann se filma în Australia, iar echipa de producție lucrează îndeaproape cu autoritățile pentru a limita efectele pe care ar putea să le aibă situația. Warner Bros. a emis un comunicat în care nu specifica numele persoanei infectate, însă Hanks a confirmat informația printr-o postare pe contul său de Instagram.

De asemenea, tot din cauza amenințării noului coronavirus, show-uri precum The Ellen DeGeneres Show, The View, Live With Kelly And Ryan și alte emisiuni similare nu se vor mai filma cu public live. Filmările pentru The Late Late Show with James Corden, The Late Show with Stephen Colbert (ambele CBS), precum și pentru Late Night with Seth Meyers și The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (ambele NBC) au fost oprite.

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21

One thought on “COVID-19 / Coronavirus: Riverdale, Grey’s Anatomy, Lucifer, Stranger Things, Chicago Fire/PD/Med și multe alte seriale opresc producția. Netflix reduce cu 25% traficul în Europa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s