[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 16×17 ‘Life on Mars?’ & 16×18 ‘Give a Little Bit’ & 16×19 ‘Love of My Life’

Cu scuzele de rigoare pentru lipsa cronicilor din ultimele săptămâni, revin la episoadele care au succedat scrisorile lui Karev, finalizând cu Maggie, care își găsește dragostea vieții ei în 15 minute, Teddy, care își aduce aminte de dragostea vieții ei și Cormac, care retrăiește din amintiri dureroase dragostea vieții lui.

După adio-ul epistolar al lui Karev, cei afectați mai mult sau mai puțin direct încearcă să își refacă viețile: Jo este nervoasă pe Alex din motive evidente, Link și Teddy sunt supărați că ar putea să nu fie tatăl copilului Ameliei, Richard e nervos pe mobilierul din biroul său, Meredith este iritată de un pacient VIP, iar DeLuca e nervos in fabrică. Evident, lucrurile se complică și mai mult din momentul în care Teddy cedează presiunii și îi spune lui Owen că testul de paternitate al copilului nenăscut al lui Shepherd ar putea arăta că el este tatăl. Maggie este cumva prinsă la mijloc, fiindcă tot Teddy i se confesează că a călcat strâmb și s-a aruncat în brațele lui Koracick, de două ori. Nu pot să spun că am avut-o la suflet vreodată pe Teddy – în general, doar a complicat lucrurile și nu cu vreun scop, căci pare atât de haotică, încât nici ea nu știe care este finalitatea acțiunilor sale. De asemenea, nu știu cum a ajuns fix la Pierce în toată această schemă – poate din cauza faptului că era primă figură cunoscută ce i-a ieșit în cale, căci Teddy nu s-a apropiat efectiv de nimeni în timpul petrecut la Grey Sloan, pe Owen și pe Tom cunoscându-i dinainte. Putem spune că și în acest caz, cine se aseamănă, se adună. Koracick eliberează o întreagă secție pentru un pacient VIP, un miliardar a cărui rachetă (!!!) a explodat deasupra Seattle, fără victime fatale, însă. Fiindcă respectivul nu dorește să facă cunoscut publicului că este om și greșește, aruncă cu bani în problemă și îi împinge pe medici să îi fabrice un diagnostic. Cum Meredith și Jackson nu se implică în astfel de acțiuni ilicite – de fapt, Meredith nu se mai implică – Tom „descoperă” un anevrism și ia banii, dar în folosul spitalului și nu pentru uz personal. Avery se desparte de Vicky (aparent, din cauza unei case pe apă și a unui copil care – ca să vezi! – nu este al lor), dar pare mai degrabă un subiect legat de Station 19. După o discuție prin care își compară cât de mizerabile sunt situațiile în care se află, Jo îi spune lui Link să nu renunțe la Amelia, și astfel are loc și marea împăcare dintre Amelia și Link – în sfârșit! – și astfel aflăm și tatăl viitorului copil: este chiar Lincoln!

După atâta dramă, vine și momentul salvării de vieți: Mer pune la cale o zi de operații pro bono, suma de bani venind de la generosul IT-ist care și-a cumpărat anevrismul. Grey vrea să ducă la capăt 25 de operații în 12 ore, cu ajutorul a doar patru chirurgi, cu această ocazie aflând și ea că Webber a renunțat la a mai efectua operații, ocupându-se de cercetare și de educarea viitoarelor legende ale Grey Sloan Memorial. Amelia îi anunță pe Teddy, Owen și, incidental, Jo, în stilu-i caracteristic, paternitatea viitorului său copil. Reacțiile sunt relativ mixte, căci practic, nimeni nu știe cum să folosească informația, spre consternarea lui Shepherd. În timpul în care Meredith bate recorduri și este admirată de către Helm, Teddy – o apariție tot mai frecventă în ultima perioadă – se ocupă de urgențe, iar DeLuca de clinică. Andrew remarcă o pacientă care nu este lăsată să vorbească de așa-zisa sa mătușă, bănuind că aceasta este o victimă a traficului de persoane. Mai mult, simpla bănuială se transformă în obsesie, iar DeLuca intră într-o demență frenetică, alarmând personalul spitalului și dovedind încă o dată, dacă mai era nevoie, că instabilitatea sa psihică este la un pas de a deveni patologică. Bailey îl elimină ca doctor curant al pacientei în cauză, iar în spital se declanșează codul violet – semnalul că cineva din exterior este violent cu staff-ul spitalului. Acel cineva este mătușa pacientei lui DeLuca, cel din urmă intrând într-o criză maniacală, fiind necesară intervenția colegilor săi. Protocolul impune crearea unui lanț uman în jurul victimei – ceea ce se și întâmplă, numai că DeLuca este de data aceasta în această postură: Meredith, Bailet, Jackson, Owen, Jo, Richard, Maggie, Amelia și Carina îl încercuiesc și așteaptă să se calmeze. DeLuca este suspendat, însă ca să nu își dea demisia, îi cere lui Mer să aibă grijă de cercetarea ulterioară a celor două, indiciile care ni se oferă la final de episod ducându-ne în direcția în care am putea să îi dăm dreptate lui Andrew. Revenind la probleme ceva mai… neînsemnate, Link refuză vechiul său job la echipa de baseball Seattle Mariners, dat fiind faptul că vrea să fie alături de Amelia în formarea viitoarei familii, însă îl propune pe Nico pentru job, care este încântat de idee, în contrast cu Schimdt. Ce e drept, în relația dintre cei doi, Schimdt a fost privit mereu de către Nico drept inferior, iar aceștia nu ar fi fost niciodată pe picior de egalitate. Confruntat de către Schimdt, lui Nico nu i se părea firesc să se sfătuiască cu iubitul său în ceea ce privește schimbarea job-ului, și astfel relația lor ajunge la final, iar Jo se oferă să îl găzduiască pe Schmidt în perioada post-despărțire.

Și astfel, ajungem la umplutura din Los Angeles, la o conferință unde Webber își va prezenta proiectul la care a lucrat încă de când a câștigat una din bursele oferite pentru cercetarea de noi dispozitive medicale (aceeași competiție la care Jackson a participat cu pielea artificială sub formă de spray, printre alții – vezi finalul sezonului 15). Astfel, Webber va prezenta path-pen-ul, un dispozitiv care detectează țesuturile maligne. De altfel, proiectul este inspirat din realitate, existând un astfel de dispozitiv dezvoltat de University of Texas, sub denumirea de MassSpec Pen. Alături de Webber sunt Maggie, Teddy și Cormac, trimiși să reprezinte Grey Sloan Memorial.

Nu știm încă dacă ceea ce se întâmplă în LA, rămâne în LA, însă cert este că se întâmplă lucruri neprevăzute, însă apropiate cumva de sfera penibilului.

Maggie își găsește dragostea vieții ei: în naivitatea ei, nu o crede pe Teddy când compară conferințele medicale cu satul olimpic, însă dă frâu liber impulsurilor… fizice și se aruncă în pat cu un fost coleg de la Tufts, pe numele său Winston Ndugu. Conexiunea dintre pare mai mult decât una sexuală, căci în urma unei nopți albe, cei doi își fac planuri de viitor. Aflăm că Winston o remarcase pe Maggie încă din prima zi de rezidențiat, dar nu a avut curajul să o abordeze – a fost nevoie de o reuniune câțiva ani mai târziu, însă totul se întâmplă atât de rapid, încât sentimentul propriu-zis și situația în sine își pierde din credibilitate.

Teddy se raportează la marea ei dragoste din trecut: pe vremea când era medic rezident în New York, Teddy locuia cu Claire și Allison, cele două din urmă formând un cuplu, însă pe ascuns, Teddy era îndrăgostită până peste cap de Allison. În LA, Teddy se întâlnește cu Claire, aducându-și aminte de momentele pe care le-au petrecut împreună și fiind șocată de faptul că aceasta știa despre aventura celor două, poveste care s-a încheiat abrupt pe 11 septembrie 2001. După evenimentul care a schimbat lumea așa cum o știm, Teddy s-a înrolat și a plecat în Afganistan, iar orice legătură cu New York a fost dată uitării. După o discuție tensionată, Teddy este cuprinsă de remușcări, dar Claire i le îndepărtează, considerând iertată orice greșeală din trecut, de dragul lui Allison – numele actual al fiicei cuplului Altman-Hunt.

Cormac retrăiește clipele în care a cunoscut-o pe soția sa: a fost o astfel de conferință unde cei doi s-au cunoscut, au trăit o poveste frumoasă de dragoste, dând naștere celor doi copii, însă terminată tragic, cu moartea Ameliei Hayes, răpusă de cancer, aparent din cauza unui dispozitiv medical promovat intens chiar și în cadrul conferinței din prezent. Soția lui Cormac a făcut parte din acea excepție de 1%, cazurile incidentale care se termiină tragic.

O apariție surprinzătoare în Los Angeles este Catherine, care se arată la ușa camerei de hotel a lui Richard și reconciliază relația lor, oferindu-i lui Webber acel imbold de care avea nevoie pentru a-și finaliza discursul. Mai mult decât atât, îi oferă acestuia iluzia că a descoperit leacul pentru cancer – de fapt, asta și este: o iluzie. Catherine nu a fost în Los Angeles în tot acest timp, totul întâmplându-se în imaginația lui Richard, care cedează psihic și fizic și delirează în timpul prezentării, urmărit în direct de Mer și de colegii de la Grey Sloan. Este necesară intervenția lui Maggie, care merge cu acesta la spital. Era de așteptat ca punctul culminant al instabilității lui Richard să vină mai devreme sau mai târziu. Nu se anunță vremuri prea plăcute pentru Webber, din păcate.

Producția pentru Grey’s Anatomy a fost oprită temporar din cauza amenințării noului coronavirus, motiv pentru care sezonul a fost scurtat la 21 de episoade, filmate și finalizate înainte de suspendarea producției. Postul ABC a anunțat că nu va include restul de 4 episoade rămase de filmat în sezonul 16, iar filmările pentru sezonul 17 vor începe atunci când situația o va permite. Ultimele două episoade din acest sezon vor fi difuzate pe 2, respectiv 9 aprilie.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s