[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 16×21 ‘Put on a Happy Face’ (final de sezon)

Tematica „bucură-te de binele din prezent, căci răul te va găsi oricum” este una des utilizată în Grey‘s, iar monologul acestui final de sezon – scurtat prematur din cauza crizei globale generată de noul coronavirus – punctează din nou cât de important este prezentul, mai ales când viitorul este unul incert, iar în contextul actual, parcă mesajul este unul și mai pătrunzător.

Episodul preia acțiunea precedentului, când toate mințile luminate din Grey Sloan Memorial s-au concentrat asupra unui diagnostic pentru Webber. Neurochirurgii s-au pronunțat asupra Alzheimerului, însă Meredith și DeLuca nu sunt convinși – pe bună dreptate, căci apare și un nou simptom al lui Richard: amorțeala extremităților, ceea ce îi readuce în procesul de brainstorming pe Amelia și pe Tom, căci problema este tot de natură neurologică. Diagnosticul de Alzheimer a fost eliminat complet, iar cercetarea continuă, pornind de la ideea că Richard suferă de o tulburare care îi degenerează sistemul nervos.

Amelia îl lasă pe Koracick să preia frâiele cazului Webber, căci i se rupe apa fix în mijlocul unei ședințe ad-hoc pe holurile spitalului. Relaxată, aceasta se duce către Carina, cerându-și scuze că a murdărit podeaua spitalului și urându-le succes în a descoperi ce este în neregulă cu Webber.

În mijlocul intevenției de prelevare a biopsiei, DeLuca le întrerupe pe Mer și pe Miranda și descoperă cauza comportamentului haotic al lui Richard: intoxicație cu cobalt, cauzată de uzura protezei de șold pe care Richard o are de ani buni. Analizele confirmă suspiciunea, motiv pentru care Link este nevoit să își părăsească iubita în travaliu și să înlocuiască proteza lui Richard în regim de urgență, iar Bailey nu are de ales decât să îi țină locul acestuia în timp ce Amelia filosofează chestiuni existențiale despre oameni – cu precădere despre femeile care nasc. Clubul gravidelor se reunește, iar Miranda o ajută pe Amelia într-un mod cum și ea a fost ajutată de George când a fost în aceeași situație. Aceste similitudini sunt tipice pentru Grey‘s și rar întâlnite în serialele din prezent, în special din cauza faptului că rar mai vedem seriale care ajung la 16 sezoane ca să poată face astfel de paralele. În cele din urmă, Amelia dă naștere unui băiat, Link finalizează cu succes înlocuirea șoldului de cobalt, lăudându-l pe DeLuca pentru descoperire, considerând că va schimba multe vieți, iar totul se termină cu bine. Nu aflăm numele copilului celor doi, însă scenele sunt intense și emoționante.

Owen și Teddy ar fi trebuit să aibă nunta retrasă pe care și-au dorit-o exact în aceeași noapte, însă o vizită a lui Teddy în biroul lui Koracick se înfierbântă, iar înregistrarea audio a actului ajunge la Hunt, care ascultă siderat cum viitoarea lui soție, mama copilului său și cea mai bună prietenă a sa nu îi este fidelă. Auzim la finalul înregistrării cum Altman îi zice lui Tom că a fost pentru ultima oară, însă cumva nu cred că face din adulter o povară mai ușor de dus. Cumva, din toată experiența asta – care, dacă stau să mă gândesc, era destul de previzibilă – ar fi cazul ca Owen să nu mai oscileze între femei. I se potrivește mai bine statutul de tată singur, concluzie pe care o trag în urma celor trei relații eșuate, mai ales că toate avansaseră până la punctul la care se discuta despre întemeierea unei familii. Iar astfel Teddy rămâne fără cele două mari iubiri ale sale într-o singură zi.

Richard se trezește din anestezie, vizibil mai bine, recunoscând pe toți cei din jurul său, primindu-i pe toți cu căldură… cu excepția soției sale. Catherine se aștepta ca acesta să o primească cu brațele deschise, după toate conflictele dintre cei doi, dar realitatea nu este deloc astfel, Richard respingându-și soția, aducându-și aminte de toate acțiunile discutabile pe care le-a întreprins șefa Fox. Relația dintre cei doi rămâne sub semnul întrebării.

Cormac mai face un pas în direcția unei posibile relații cu Mer și o invită pe aceasta la un pahar, însă Grey îl amână din cauza oboselii, remarcându-l pe Andrew pe podeaua spitalului. Este evident că acesta are probleme comportamentale, însă rămâne de văzut cum vor fi tratate acestea în următorul sezon.

Și astfel se încheie și sezonul cu numărul 16, pentru prima dată când finalul are loc în luna aprilie și nu la jumătatea lunii mai, așa cum eram obișnuiți. Însă cum situația actuală ne scoate din obișnuință și din rutina noastră zilnică, nu putem estima dacă sezonul 17 (confirmat deja) va începe în luna septembrie sau mai târziu. Scenariștii aveau un alt final planificat, dar rămâne de văzut dacă va fi integrat în noul sezon.

Până atunci, privind spre un viitor incert, nu rămâne decât să vă urez să aveți grijă de voi și de ai voștri, să rămâneți optimiști pe cât posibil și să vă bucurați de zilele de vară care vor urma. Totul va fi bine.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s