[CRONICĂ] Cursed – Sezonul 1

13 Reasons Why s-a terminat, însă Katherine Langford a rămas în familia Netflix așa cum a fost anterior anunțat, făcându-și revenirea cu un nou titlu, diferit de cel care a adus-o în atenția publicului de pretutindeni.

Pentru pasionații de proiecte fantasy cu tente istorice, sau de proiecte istorice cu nuanțe fantasy, în această dimineață Netflix a lansat serialul Cursed, punând la dispoziția publicului toate cele 10 episoade. Cu un trailer promițător și o distribuție ce ni aduce alături de Langford pe Gustaf Skarsgård și pe Peter Mullan, Cursed este o re-imaginare a cunoscutei legende a Regelui Arthur, de această dată trăită și povestită din perspectiva lui Nimue, o tânără războinică din neamul Fey, o supraviețuitoare a unei vieți ostracizate de înșiși cei ca ea, o tânără ale cărei puteri misterioase și destin tragic o conduc spre a deveni Doamna Lacului. Îndeplinind o ultimă dorință și posibil ceea ce va schimba destinul multora, Nimue devine pe parcursul poveștii un simbol al curajului și al luptei contra Paladinilor Roșii.

În ciuda scenelor ce par a fi filmate mai degrabă în interior decât pe o pajiște nemărginită, povestea începe cu pregătirea unei ofrande aduse zeilor de către Celești, Cele Tainice urmând să aleagă noul Berivoi. Batjocorită și chiar învinuită de-a lungul anilor de plecarea tatălui său, Nimue decide să fugă fără a se mai uita înapoi, însă lucrurile par a se complica cu fiecare scenă care trece.

S1_Cursed (2)
Sursa: Netflix

Pe parcursul episodului facem cunoștință cu Părintele Carden și a sa oaste numită Paladinii Roșii, ce duc o luptă în numele Domnului de curățire a demonilor de pe pământ, nimicind în calea lor pe oricine și orice nu este uman. Treptat ajung și la druizii din neamul Fey, puțini supraviețuind focului și violenței năpăstuite asupra lor. Călugării ordinului lui Carden nu luptă singuri, alături de ei avându-l pe Daniel Sharman în rolul unei arme secrete care, cu fiecare apariție devine un personaj mai misterios ce ridică numeroase semne de întrebare.

Acceptați și chiar apreciați de oameni, de existența Paladinilor Roșii știe chiar și regele Uther, care la început pare mai degrabă preocupat de seceta din regat decât de nimicirea supușilor săi. Odată cu Uther ne este prezentat Merlin, faimosul vrăjitor care și de această data se regășește în mijlocul unei vechi profeții menită să aducă salvarea, ori nimicirea a tot ceea ce cunoaștem. O versiune cu siguranță diferită de cea cu care am fost obișnuiți, Cursed are mai degrabă un Merlin cu nuanțe de Jack Sparrow, puțin spus, un om al viciilor. Însă, chiar și așa, fiecare scenă a lui Gustaf Skarsgård te face să vrei mai mult, să știi mai multe despre el și cum a ajuns așa.

De la părăsirea celor ca ea, Nimue ajunge să fie printre ultimii supraviețuitori Fey care trebuie să ducă mai departe moștenirea și să ajute la salvarea neamului druid, o călătorie care, pe cât de neprielnică se va dovedi și prin câte încercări o va pune să treacă, îi va aduce alături aliați la care nu s-ar fi așteptat. Alături de ea, îl vom cunoaște pe Arthur, un menestrel închipuit, care nu e mercenar așa cum este acuzat (ori pretinde), nici ostaș ori cavaler, dar mânuiește sabia mai bine decât toți.

S1_Cursed (4)
Sursa: Netflix

O poveste de curaj, o profeție salvatoare și o ultimă dorință, Cursed este un serial care te captivează și te face să accepți continuarea episodului următor după cele cinci secunde; un titlu care, în ciuda minusurilor sale, nu este tocmai serialul slow pacing cu care Netflix ne-a obișnuit, ba din contră, are constant intrigă și acțiune, nefăcând deloc economie la sângele împrăștiat. Fiecare personaj este învăluit în mister, iar fiecare episod te face să vrei să știi mai multe despre fiecare– cum a ajuns acolo, ce sau cine este de fapt, despre ce e vorba oare, cum s-a întâmplat ș.a.m.d.. De menționat că pentru pasionații de literatură engleză și în special pentru cunoscătorii legendei lui Arthur, de-a lungul episoadelor sunt menționate și chiar își fac apariție numeroase personaje cunoscute din paginile titlurilor îndrăgite.

Având la bază volumul omonim scris de Tom Wheeler alături de graficianul Frank Miller, Cursed este serialul perfect pentru un weekend capricios de vară. Pentru cei care doresc a cunoaște mai multe despre acest univers schițat de Wheeler și Miller, puteți citi mai multe pe pagina oficială a titlului, sau comanda volumul pentru o lectură așa cum se cuvine (pentru moment nu este tradus în limba română/ via Elefant).

———


Pentru mai multe comentarii şi recomandări despre proiectele şi titlurile existente în grila Netflix România, vă invităm pe grupul Netflix Recomandări.

One thought on “[CRONICĂ] Cursed – Sezonul 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s