Scrisoare deschisă a comunității latino către Hollywood: #EndLatinXclusion

Cum data de 15 octombrie a marcat finalul Lunii Patrimoniului Hispanic, cei mai cunoscuți creatori de conținut latino de la Hollywood au semnat o scrisoare deschisă, solicitând industriei să facă schimbări în ceea ce privește incluziunea latino în producțiile de film și TV.

Scrisoarea este semnată de peste 270 de showrunneri, creatori, scenariști și producători de origine latino (en. Latinx – termen comun ce desemnează atât persoanele de sex feminin – latinas – și pe cele de sex masculin – latinos), printre care Lin-Manuel Miranda, Tanya Saracho, Gloria Calderon-Kellett, Roberto Aguirre-Sacasa, Steven Canals, John Leguizamo, Linda Yvette-Chavez, Carolina Paiz, Marco Ramirez, Javier Grillo-Marxuach și alții.

„Pe măsură ce ajungem la sfârșitul Lunii Patrimoniului Hispanic, în mijlocul unei pandemii globale și a nedreptății rasiale continue, mulți dintre noi, din comunitatea Latinx, au avut dificultăți în a sărbători. Inspirați de activismul comunităților de culoare și a celor indigene, dintre care mulți se identifică și ca Latinx, ne solidarizăm cu colegii noștri de culoare, nativi și indigeni, co-semnând scrisorile lor deschise și reformulând cererile lor de schimbare sistemică în industria noastră. În calitate de showrunneri, creatori și scenariști latino de film și TV, suntem supărați de lipsa continuă de reprezentare Latinx în industria noastră, în special în rândul membrilor de culoare și indigeni ai comunității noastre. Poveștile noastre sunt importante, iar eliminarea noastră pe ecran contribuie la prejudecățile persistente care împiedică schimbarea reală în această țară. Această prejudecată nu este la fel de evidentă ca cea care ține copiii imigranți în cuști și separă familiile la graniță, sau la fel de violentă ca rasismul care ucide membrii comunității noastre de culoare și indigene din mâna poliției.”

„Dar când suntem pe ecran, suntem adesea retrogradați la stereotipuri ori suntem distribuiți în roluri negative. Și, după cum afirmă recent un editorial New York Times, <<elitele albe nu pot reduce la tăcere o comunitate imensă și vibrantă fără să se aștepte la consecințe. Pentru comunitatea latino din epoca Trump, aceste consecințe sunt mortale, de la uraganul Maria la împușcăturile de la Walmart din El Paso și pandemie, precum și crimele rasiale în creștere>>.”

Scrisoarea menționează că Latinx reprezintă 18,3% din populația SUA, dar cifra nu se reflectă în film și TV. Există doar 4,7% scenariști de film și 8,7% scenariști TV care sunt Latinx. Pe măsură ce scriitorii Latinx se ridică la nivelul de showrunner, statisticile devin și mai triste. „Prin refuzul de a ne spune poveștile ȘI prin refuzul de a ne pune în sarcina să le spunem – brokerii de putere de la Hollywood sunt complici în excluderea noastră”, continuă scrisoarea.

Scrisoarea poate fi rezumată în două cuvinte care sunt repetate de mai multe ori în textul său: „am obosit”.

În completarea acesteia, comunitatea propune și o serie de schimbări, precum crearea de povești pentru și despre comunitatea Latinx de către creatorii Latinx; aprobarea de producții cu tematică Latinx; respectarea tuturor aspectelor și conexiunilor reprezentării culturale Latinx; și angajarea de creatori Latinx pentru proiecte non-Latinx. Scrisoarea, care a fost postată pe rețelele de socializare cu hashtagul #EndLatinXclusion, se încheie cu „Poveștile sunt puternice. Poveștile schimbă lumea. Să trecem pe partea dreaptă a istoriei, astfel încât să putem continua să creăm schimbările necesare și să spunem împreună povești captivante.”

Scrisoarea în întregime poate fi citită aici. Informații via Deadline.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s