În rol principal: COVID-19. Sau cum abordează serialele pandemia

Viața imită arta sau arta imită viața?

Știm deja: pandemia cauzată de noul coronavirus a devenit subiect central pe toate ecranele și zilnic suntem loviți de informații, statistici, cifre tot mai dramatice și breaking news tot mai tragice. În mod evident, industria de la Hollywood, ca multe altele, a fost afectată într-o mare măsură de noile restricții, aducând modificări în calendare și schimbând timeline-ul obișnuit al serialelor și filmelor.

În încercarea de a se menține actuali, scenariștii au înglobat măștile, dezinfectanții și distanțarea în noile sezoane pe cale să fie lansate. Rațiunea din spatele deciziilor creative se referă în special la menținerea poveștilor de pe micile ecrane în prezentul nostru, într-o perioadă în care stilul nostru de viață a suferit schimbări. Pe de altă parte, există și abordări de tipul ”business as usual”, căci cine ar vrea să vadă și în seriale pandemia care face parte oricum din realitatea noastră de zi cu zi?

Cele mai câștigate – dacă se poate numi câștig – în acest sens sunt dramele medicale, pentru care o criză medicală chiar reprezintă o sursă de inspirație. În acest sens, premierele noilor sezoane din Grey’s Anatomy și Station 19 vor face împreună, într-un eveniment crossover de trei episoade (2 x Grey și 1 x Station), o incursiune într-o lume în care noul coronavirus există de câteva săptămâni și cauzează o epidemie în Washington. Cele trei episoade vor fi difuzate pe 12 noiembrie. Tot în ograda ABC, The Good Doctor va dedica primele două episoade ale noului sezon aceleiași pandemii globale, cu difuzare pe 2 noiembrie. The Resident, de la Fox, va debuta tot cu un episod unde COVID-19 va fi în centrul atenției, iar subiectul va fi abordat pe termen lung, chiar și după descoperirea unui vaccin, pe tot parcursul sezonului, care va debuta în această iarnă. New Amsterdam, drama medicală de la NBC, va aborda subiectul din perspectiva spitalului din New York City care a resimțit cel mai mult efectele pandemiei, când a devenit un adevărat epicentru în prima jumătate a acestui an. Serialul se va întoarce în midseason (2021), însă se cunoaște deja că noul sezon va explora atât pandemia în sine, cât și inegalitățile rasiale, mișcările anti-vaccin și agresiunile la adresa celor din prima linie.

Ieșind de pe coridoarele spitalelor de pe micul ecran, Fox a precizat că nici seriale precum 9-1-1 și 9-1-1: Lone Star nu vor rata ocazia să intre în rândul producțiilor care abordează pandemia, de data aceasta din perspectiva primilor respondenți. Cel din urmă a distribuit-o pe Gina Torres (Suits) în rolul unui paramedic pensionat care revine în activitate din cauza pandemiei.

Și seriale care nu au legături directe cu sistemul medical vor aborda într-o oarecare măsură noua realitate: This Is Us va „ataca din plin” subiectul pandemiei, conform creatorului Dan Fogelman, însă va păstra finalul care era planificat pentru sezonul 5. Mai mult decât atât, drama NBC va face o incursiune și mai complexă în realitatea anului 2020, abordând și subiectul ”Black Lives Matter”, care a revenit în centrul atenției odată cu George Floyd.

Ramificațiile pandemiei vor fi explorate și în NCIS: New Orleans, prin Dr. Loretta Wade, personaj cunoscut al serialului. Primele episoade o vor urmări pe aceasta cum este depășită de numărul celor care au fost răpuși de noul coronavirus, inclusiv o cunoștință apropiată a acesteia.

Charmed nu va aborda în mod direct pandemia COVID-19, însă va explora teme precum distanțarea socială, izolarea și lipsa intimității din viețile fiecăruia dintre personajele lumii magice din serialul CW, dorind mai degrabă să încorporeze dificultățile emoționale ale acestora, fără să fie o oglindă a vieții de zi cu zi, au declarat showrunner-ii serialului.

Ulitmul sezon al dramediei Shameless se va concentra pe efectele de natură economică ale pandemiei, urmând ca o parte din familia Gallagher să se infecteze cu noul coronavirus.

Dincolo de titlurile cunoscute de mai sus, posturile și platformele au venit și cu seriale care sunt în mod direct inspirate de pandemia globală, filmate și produse în condiții de distanțare socială, de la distanță ori în formate speciale: Love in the Time of Corona (Freeform) este chiar primul serial de acest gen, care oferă o incursiune în viața pe timp de izolare; Connecting… (NBC) se folosește de un format inspirat de Zoom (acțiunea se desfășoară exclusiv în timpul unor apeluri video de grup) pentru a aborda relațiile interumane în vreme de pandemie, sub forma unei comedii; iar seria antologică Social Distance (Netflix) se folosește de același format, însă este o abordare ceva mai serioasă a izolării și distanțării fizice.

Așadar, vrem să evadăm și să ne cufundăm în universuri fără „corona” sau vrem să vedem realitatea noastră și în serialele pe care le urmărim?

-B

Info via EW și The Wrap.

One thought on “În rol principal: COVID-19. Sau cum abordează serialele pandemia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s