[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 17×01 ‘All Tomorrow’s Parties’ & 17×02 ‘The Center Won’t Hold’

*** Cronica va conține acel spoiler despre care vorbește toată lumea. ***

Lumea de acum este diferită față de cea pe care am lăsat-o în urmă, iar noul „normal” este inimaginabilul pe care nu credeam că îl vom trăi vreodată. Anterior, am deschis subiectul artei care imită viața sau a vieții care imită arta: vrem să vedem și în serialele noastre realitatea de zi cu zi, cu măști, distanțare, dezinfectanți și imposibilitatea de a face lucrurile pe care le luam de bune, care făceau parte din viața noastră cotidiană sau vrem să evadăm, să uităm de virusul care a îngenuncheat întregul mapamond și l-a determinat să își regândească prioritățile?

Pentru Grey‘s Anatomy răspunsul este unul simplu: este, totuși, o dramă medicală (cea mai longevivă din istoria televiziunii), deci o criză sanitară nu poate fi decât o oportunitate. Mai mult, o pandemie care afectează profund viețile personale ale oamenilor este chiar o șansă de neratat pentru serial, specialist în evenimente medicale cu implicații complexe în sfera personalului, a intimului. Și cum am constatat de nenumărate ori că Grey‘s este tot mai ancorat în realitate, abordând curajos subiecte precum traficul de ființe umane sau situația precară a sistemelor medicale, practic actuala pandemie nu putea să lipsească din scenariile noului sezon.

Chestiune rară pentru Grey‘s, acțiunea primește un indice temporal: aprilie 2020, completată de câteva flashbacks dintr-o epocă pre-COVID, fragmente care ar fi trebuit să facă parte din sezonul anterior, dar care au fost integrate frumos în cel care tocmai a început.

Începem sezonul 17 pe plajă, unde Grey privește linia orizontului, fiind întreruptă de ceva familiar. În secunda următoare, ne trezim alături de Mer pe holurile spitalului Grey Sloan Memorial, acum spital COVID-19, cu aripi dedicate pacienților infectați cu noul virus, personal medical devenit aproape în totalitate infecționist, o tabelă a operațiilor goală, căci intervențiile chirurgicale sunt puține și nu mai au prioritate decât urgențele, și un protocol impus cu strictețe, a cărui aplicare este atent supervizată de Bailey. Dincolo de PPE-uri și de protocoale, sunt aceiași medici pe care i-am lăsat și cu câteva luni în urmă. Doar că acum sunt cazați la hotel, departe de familiile lor, distanțați, mascați și costumați până în dinți, nevoiți să recurgă la metode inedite pentru a-și dezinfecta echipamentele de protecție, evidențiind astfel criza spitalicească din primele luni ale pandemiei.

Meredith pare a fi într-un loc destul de bun, însă este în pragul epuizării și exasperării, ajungând la un moment dat să răstoarne mare parte din proviziile medicale într-una din camerele dedicate ale spitalului. Își reface într-o oarecare măsură relația (de prietenie) cu DeLuca, pe care l-am lăsat în plină criză maniacală la finele sezonului precedent. Acesta a conștientizat starea în care se află, s-a obișnuit cu ideea că trebuie să facă față unei boli mentale care nu trebuie să preia controlul asupra lui și devine mai echilibrat, având grijă să respecte întocmai indicațiile medicilor. Revine la spital pentru a-și aduce aportul în tratarea celor care au de suferit din cauza noului coronavirus, deși mai are de lucrat în a păstra legătura cu cei care s-au implicat în recuperarea lui, respectiv Meredith, pe care o găsește în respectiva magazie. De remarcat prestația lui Giacomo Gianniotti, interpretându-l absolut fantastic pe DeLuca, în special în perioadele sale de manie.

Andrew a avut un rol hotărâtor în refacerea lui Webber, intoxicat cu cobalt din proteza de șold. Richard revine la Grey Sloan și încearcă să se adapteze noilor reguli, dojenit ocazional de Bailey. Relația dintre el și Fox este încă la stadiul de refacere, dar pe un drum bun, Richard hotărându-se să îngroape securea războiului și, după o discuție cu Jackson, ajunge la senimente mai bune vis-a-vis de acțiunile înverșunatei sale soții.

Avery, de altfel, și-a propus să se cupleze într-o formă sau alta cu toate colegele sale și, în acest moment, nu m-aș mira dacă ar încerca și pe cineva de același sex. Ce e drept, de data asta, Jo este cea care îi propune lui Jackson să fie un pansament sexual, după despărțirea abruptă de Karev. Ceea ce arată ca o întâlnire nocturnă de vis se transformă rapid când Jo începe să plângă pe umărul lui Avery (la propriu), iar această întâlnire devine ulterior un subiect tabu între cei doi.

Triunghiul Tom-Teddy-Owen a avut și zile mai bune: Teddy încă nu s-a prins că înregistrarea orgasmică dintre ea și Teddy a ajuns să fie difuzată în sala de operație codusă de Hunt, considerând că Owen a amânat nunta din motive mai degrabă logistice. Evident, momentul confruntării dintre cei doi nu a întârziat să apară, iar Hunt pare hotărât să nu îi mai acorde o a doua șansă acesteia, oricât de plângăcioase ar fi insistențele lui Altman. Nici măcar Koracick nu o duce mai bine, fiind prins până peste cap în chestiuni logistice, realizând că a cheltuit o pălărie de bani pe ceea ce ar fi trebuit să fie echipamente complete de protecție, însă cutiile s-au dovedit a fi înțesate cu botoși și atât. De altfel, Catherine ia decizia de a-l pune pe liber din funcția de șef al șefilor, oferindu-i poziția lui Webber.

Ieșind din coridoarele triajului de la Grey Sloan, Amelia și Atticus par că se adaptează relativ bine noii vieți de părinți, sigura lor dificultate ceva mai presantă este, pe lângă lipsa somnului, găsirea unui nume pentru fiul lor, ajungând la o variantă care a fost un indiciu pentru ceea ce avea să urmeze: Scout Derek Lincoln Shepherd. Și Maggie se adaptează noii sale situații: relația la distanță cu Winston Ndugu, pe care îl vom vedea ceva mai des în acest sezon.

Recunosc faptul că, personal, nu m-a încântat ideea ca unul dintre serialele pe care le iubesc a decis să abordeze din plin pandemia din realitatea noastră de zi cu zi, însă nu pot să spun că mi-a displăcut total modul cum au relatat poveștile în vremurile pe care le trăim pe propria piele. Însă mi-aș dori să nu fie „sezonul cu COVID” și să ajungă cumva pe plan secund această… realitate.

Privind imaginea de ansamblu, pare că Grey Sloan face față cu brio noii situații – ba chair medicii au avut și ocazia de a opera doi tineri care au încălcat regulile carantinei, conectând cele două episoade cu Station 19 – însă finalul celui de-al doilea episod al premierei sezonului 17 vine cu surpriza care a fost subiectul fierbinte al ultimelor ore: Hayes o găsește pe Meredith prăbușită în parcarea spitalului, iar noi revenim pe plaja de unde am început pentru a avea parte de un adevărat șoc, căci pe aceeași plajă cu Mer, îl vedem pe nimeni altul decât Derek.

– B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s