[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 17×07 “Helplessly Hoping”

Grey‘s Anatomy a revenit după o pauză de trei luni, cu restul de zece episoade din cele 16 planificate pentru acest sezon, scurtat din motive pandemice. Odată cu Grey‘s, a revenit și neinspirata idee a lui Vernoff de a adăuga un grad inutil de complexitate celor două seriale pe care le manageriază, prin varii conexiuni cu Station 19. În primă fază, Jackson a fost victima ideilor showrunner-ului, iar acum Carina face parte din acest unviers partajat, iubita ei fiind una din polițistele din serialul de mai sus. Evenimentul crossover din această săptămână a debutat cu urmărirea la care rămăsesem anul trecut: DeLuca, văzând-o pe Opal în apropierea spitalului Grey Sloan Memorial, pe care a bănuit-o încă dinainte de crizele sale maniacale că ar face parte dintr-o rețea de trafic de persoane, se urcă în mașină și, împreună cu sora lui, ajung să facă treaba polițiștilor, iar Andrew sfârșește prin a fi înjunghiat de către un complice al lui Opal. Toate aceste evenimente au loc în Station 19.

Iar Grey’s preia imediat acțiunea și îi plasează pe frații DeLuca în ambulanță, cu Andrew sângerând pe toate părțile, iar Carina deasupra lui, încercând să îi salveze viața fratelui său. DeLuca ajunge la spital, unde este preluat de Owen, Teddy și Schmitt. Acesta din urmă realizează în urma unei discuții cu Ben cine este persoana pe care o urmăreau Andrew și Carina, și se decide să îi cedeze locul lui Khan, deoarece se simte că nu ar fi capabil să își gestioneze emoțiile, considerând că este și parțial vina sa pentru ceea ce i s-a întâmplat lui DeLuca.

Prima intervenție asupra lui Andrew pare a fi un succes și acesta redevine conștient în scurt timp. Întregul staff află pe rând cine este pacientul nou, mai puțin Bailey, care practic a dormit mai bine de trei sferturi de episod la căpătâiul lui Meredith, care străbate plaja în lung și în lat, iar de această dată i se alătură chiar Andrew. Pesemne că nu este un semn bun această apariție a lui pe malul oceanului, dar starea lui nu dă semne de agravare. Până la un punct.

Dialogul dintre cei doi este forțat și grăbit – sau cel puțin această impresie mi-a lăsat-o – iar întâlnirea lui DeLuca cu mama sa nu poate însemna decât un lucru: ne despărțim definitiv de Andrew DeLuca. Starea lui se agravează, este dus de urgență în sala de operație, unde vedem o Teddy disperată să facă… ceva, în condițiile în care se află în tură de mai bine de 24 de ore, timp în care a mai și conectat-o pe Meredith la ventilator mecanic. Ceva nu este suficient și niciunul din cei doi nu vrea să declare ora decesului, consternați – la fel ca și fanii – de ceea ce s-a întâmplat.

A fost o moarte complet nenecesară și lipsită de sens. Sunt voci care spun că este un adio mai bine scris decât cel al lui Karev, de exemplu. Nu sunt de acord cu asta. Plecarea lui Karev a fost surprinzătoare și a părut o chestiune urgentă, căci legăturile actorului cu distribuția s-au separat brusc. În acest caz, producătorii și scenariștii aveau tot timpul din lume să îl scoată cumva din serial pe personajul Andrew DeLuca, dacă era chiar necesar. S-a dorit acel element de șoc, cumva similar cu moartea lui O’Malley, însă nu a avut nici de departe același efect. Dacă atunci ni s-a oprit respirația în momentul când George a descris acel „007” în palma lui Mer, momentul morții lui DeLuca a fost complet lipsit de sens și de emoție. Nu îmi doream să fie o moarte anunțată, căci până la urmă moartea nu întreabă pe nimeni, dar evenimentului în sine, așa cum a fost prezentat în aceste două episoade, îi lipsește total contextul și sensul.

Mai mult decât atât, înțeleg ideea de a crea acest Seattleverse (Greyverse?), dar pentru astfel de evenimente, faptul că eu, în calitate de telespectator, sunt obligat să văd ambele seriale pentru a adăuga un context care și-așa este măcelărit din toate părțile mi se pare de-a dreptul o dezonoare adusă unui serial de 17 sezoane, doar de dragul de a mai crește un alt serial care are audiențe mai mici. Iar prin simplul fapt că în cadrul crossover-ului primul a fost Station 19 spune multe. Plasarea serialelor înainte sau după Grey’s a fost mereu o strategie pe care ABC a realizat-o strict din punct de vedere financiar, lăsând în spate logica sau bunul simț.

Și cum tragedia nu vine decât însoțită, în povestea secundară a episodului o vedem pe Jo cum se chinuie să nu lase un nou-născut orfan, încercând să o salveze pe mama care nu a aflat că este însărcinată decât în momentul în care a ajuns la spital pentru probleme la ficat, moment în care a și născut prematur. Organismul femeii în cauză cedează, iar Jo se vede neputincioasă și nu mai poate face nimic pentru a o salva.

Iar Meredith este încă incoștientă.

Și totuși, câtă tragedie poate încăpea într-un episod, într-un sezon, într-un serial? Și de ce a fost necesară acum?

 

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s