[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 17×10 ‘Breathe’

După un episod halucinant – la propriu și la figurat – Grey‘s revine la programul obșinuit și reluăm plimbările pe malul oceanului, precum și haosul pendmic din spitalul Grey Sloan.

Că tot veni vorba despre „Grey Sloan”, Meredith încă nu a deschis ochii în acest episod, dar măcar, la final, este deconectată de la ventilatorul mecanic și pare a fi într-o stare stabilă. Cu toate acestea, Mer încă străbate plaja în lung și-n lat, iar de data aceasta i se alătură două nume dragi oricăui fan Grey‘s: Lexi Grey și Mark Sloan, cei care dau și numele curent al spitalului. Cei doi intervin în viziunile lui Mer cu un anumit scop: dacă Derek și George i-au deschis ochii cu privire la situația ei actuală, la viața ei până în acest punct, Lexi și Mark sunt cei care o ajută pe Grey să se decidă dacă vrea să se mai întoarcă vreodată în realitatea dură care este acum lumea sau va rămâne pentru totdeauna pe malul oceanului. Scenele cu cei trei au fost plăcute, frumos realizate, iar dialogul a fost bine construit. Dincolo de dorul exprimat, Meredith este plăcut surprinsă de faptul că cei doi au un viitor împreună, chiar dacă în alt context, și află că cei pe care i-a iubit nu au părăsit-o niciodată. Lexi și Mark îi aduc aminte lui Meredith de durerea, suferința și pierderile cu care a trebuit să se confrunte de-a lungul vieții ei, însă o face să își dea seama că profunzimea acestor trăiri negative este strâns legată de profunzimea dragostei pe care o poartă pentru persoanele pe care le-a pierdut. În cele din urmă, Lexi și Mark o sfătuiesc pe Mer să nu irosească niciun minut din viața ce i-a mai rămas de trăit, aceasta este deconectată de la ventilator, iar medicii sărbătoresc printr-un dans ad-hoc, ceea ce nu am mai văzut demult într-un episod Grey‘s. Sunt aproape zece sezoane de când a trebuit să ne despărțim de cei doi, însă, în calitate de fan al acestui serial, aș spune că nu îmi displace total ideea de a revedea fețe cunoscute, dar – după cum am mai zis anterior – e cazul ca Meredith să se trezească, mai ales că s-au întâmplat destul de multe de când s-a trezit pe plajă.

Între timp, Grey Sloan Memorial se confruntă cu o realitate pe care mulți dintre noi nu ne-am fi imaginat-o vreodată: spitalul este la capacitate maximă, ventilatoarele mecanice disponibile sunt pe cale de dispariție, iar moralul tuturor este la pământ, deci veștile bune sunt mai mult decât așteptate cu nerăbdare. Richard, care o înlocuiește temproar pe Bailey, se vede nevoit să gestioneze din scurt cele patru ventilatoare disponibile, dar acestea devin indisponibile imediat. Unul din ele merge către pacientul lui Link – care este foarte fericit că intră din nou într-o sală de operație – care a suferit o serie de complicații în timpul intervenției pentru repararea unei fracturi deschise de picior (urâtă tare!), iar Webber pare neputincios, căci a crezut că doar pacienții COVID ar urma să primească suport mecanic.

Situația critică a ventilatoarelor este augmentată și de internarea unui duo mamă-fiică, ambele cu forme severe de COVID-19. Maggie jonglează între cele două, încercând să le salveze pe ambele, dar se vede nevoită să se joace de-a dumnezeu și să aleagă pe care dintre cele două să le intubeze. Evident, mama îi spune să îi salveze fiica și vice-versa, dar Maggie nu vrea să aleagă și, cu ajutorul (căștilor fără fir ale) lui Winston, descoperă o metodă prin care un ventilator poate fi folosit la doi pacienți în același timp. Descoperirea în sine este prezentată într-un mod ușor ridicol ca o inovație extraordinară la care nu s-a mai gândit nimeni până în momentul respectiv, însă este o soluție care mai depresurizează atmosfera și-așa încărcată, iar lumea sărbătorește printr-un alt dans ad-hoc.

Episodul explorează și relațiile din familia extinsă a lui McIrish Cormac Hayes. Cumnata sa – care are grijă de cei doi copii ai lui Cormac și ai surorii sale decedate – ajunge la Urgențe cu o durere abdominală cauzată de o piatră uriașă la rinichi, iar Hayes o solicită pe Catherine Fox. Deși este o intervenție banală, complicațiile nu întârzie să apară și operația se transformă într-un autotransplant de rinichi. Cormac își mulțumește pentru inițiativa de a o chema pe Fox, iar aceasta din urmă pune ochii pe Wilson, pe care încearcă să o convingă să vină de partea urologiei. Irene îl descoase pe cumnatul său și vrea să facă cunoștință cu acel medic care îl face pe Hayes să zâmbească, dar medicul cu pricina este încă conectat la ventilator, deci momentul va trebui să mai aștepte.

Un episod mai mult decât necesar se încheie cu o propunere în căsătorie. Din suportul căștilor fără fir, în parcarea spitalului, Winston scoate un inel și o cere pe Maggie în căsătorie, iar aceasta rămâne fără cuvinte, după care acceptă fără ezitare propunerea.

Acum, nu ne mai rămâne decât să sperăm că Meredith se va trezi la timp să participe la nuntă.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s