[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 17×14 “Look Up Child”

De când nu ne-am mai „citit”, au avut loc ceva schimbări și au apărut câteva anunțuri referitoare la viitorul Greys Anatomy. Serialul a fost confirmat și pentru un al 18-lea sezon, consolidându-și (dacă mai era nevoie) titlul și poziția în grila ABC, iar printre atâtea plecări, este reconfortant să avem parte și de confirmarea faptului că cei trei „originali” rămași în distribuție – Ellen Pompeo (Meredith), Chandra Wilson (Miranda) și James Pickens Jr. (Richard) – vor reveni ca principali și în viitorul sezon.

Zic printre atâtea plecări, fiindcă Jesse Williams, adică Jackson Avery, a declarat că sezonul actual va fi ultimul pentru el, părăsind distribuția chiar înainte de final, programat pentru 3 iunie. Vestea vine în contextul episodului actual, care a fost aproape în totalitate dedicat lui Avery, pornit într-o scurtă călătorie de auto-cunoaștere, de data aceasta nu în sălbăticie, ci mai degrabă ca o incursiune în trecutul său.

Până să subliniez faptul că, după lupte seculare care au durat sute de episoade, Japril vor fi ferciți pân-la adânci-bătrâneți, este demn de menționat că, înainte de a o revedea pe Sarah Drew ca April, l-am revăzut pe tatăl lui Jackson.

De fapt, ultima dată când l-am văzut pe Jackson, se certa cu mama sa despre cum Fundația Fox a fost atât de asediată de birocrație încât nu a putut face nimic util pentru societate. Pandemia a făcut ca inechitatea rasială în medicină să fie și mai evidentă, iar fundația și familia au atât bani, cât și resurse pentru ca să poată face diferența și totuși nu fac nimic. În timpul acestei discuții aprinse, Catherine îi spune lui Jackson că seamănă mult cu tatăl său, iar Jackson s-a urcat în mașină și a pornit spre Montana, pentru a-și revedea tatăl. De data aceasta, Jackson cere răspunsuri care ar fi trebuit să vină cu mult timp în urmă, mai ales că, atunci când s-au văzut ultima oară era prea speriat pentru a-l întreba pe tatăl său de ce s-a îndepărtat de toate – de moștenirea sa, de munca sa și, ultimamente, de fiul său. Așadar, în timp ce Jackson lucrează la un feliator de carne pentru a pregăti mese pentru comunitate, vorbește despre sentimentele sale cu Robert, o confruntare care se cerea demult. Robert, pe care l-am văzut prima și singura dată în sezonul 13, la fel de pornit împotriva birocrației, îl asigură totuși pe Avery că sunt firi diferite. Deși acesta a fugit atunci când lucrurile au devenit prea complicate, simplul fapt că Jackson pune sub semnul îndoielii ce ar trebui să facă mai departe demonstrează că nu are slăbiciunile și pornirile lașe ale tătălui său. Cu toate acestea, Robert regretă că și-a părăsit familia și tot ceea ce au făcut împreună.

Convins că va lua decizia corectă, Jackson face o scurtă oprire la micuța casă a mamei sale și îi spune în pragul ușii, pe o ploaie torențială, că își dorește să preia Fundația și este convins că va schimba lucrurile în bine. Catherine primește vestea cu bucurie, chiar dacă asta ar însemna ca Jackson să se mute mai departe de ea, în Boston, acolo unde este stabilit sediul central al Fundației.

Singura cu care se mai sfătuiește Jackson în ceea ce privește această decizie este mama copilului său, April. Deși aflăm că Matthew nu este acasă, ulterior April mărturisește că cei doi s-au despărțit, iar Kepner este acum singură. Discuția dintre cei doi face multe trimiteri la trecut, reaprinzând unele conflicte și stingându-le la loc, oferind fiecare dintre aceșia argumente pro sau contra cu referire la cât de acolo, cât de prezenți au fost unul pentru altul. Au dreptate amândoi și fiecare în parte, oferind o imagine clară asupra a cât de mult au evoluat ca personaje și cât de mult – sau cât de puțin – își calcă pe principii ca să se adapteze noilor situații. April nu necesită prea multă muncă de lămurire, dat fiind faptul că nu (mai) trebuie să se consulte cu nimeni cu referire la această decizie și acceptă mutarea în Boston și un viitor job la Fundație.

Așadar, după cum zice și April, pumnii strânși pentru noi orizonturi. Schimbări au loc, important e să ne adaptăm cât mai repede. Ca-n viață.

Închei rândurile prin a atrage atenția asupra unui fapt: astfel trebuie să se încheie povestea unui personaj consacrat într-un serial de o asemenea magnitudine! Un astfel de sfârșit merita și Alex Karev, dar… ce-a fost, a fost.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s