[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 17×15 “Tradition”

Episodul a fost unul presărat cu momente optimiste – surprinzător pentru acest sezon al Grey‘s Anatomy – și a culimat cu externarea lui Meredith și revenirea acesteia în sânul familiei, în casa care, după cum bine zice Hunt, atrage ca un magnet oamenii care se intersectează cu cele trei surori.

Și, mai mult decât atât, a fost ultimul episod în care, cel puțin pentru moment, l-am văzut pe Jesse Williams în rolul carismaticului chirurg plastician Jackson Avery. Fiul monumentului care este Catherine Fox va prelua conducerea fundației care le poartă numele, în Boston, din dorința lui de a aduce un sprijin real comunităților marginalizate, discriminate sau defavorizate. Întâlnirea precedentă cu tatăl său l-a determinat să își dea seama că fuga nu este o soluție și că își dorește să se implice cu mult mai mult decât o făcea până acum. Avery își ia, pe rând, la revedere de la toți cei care au reprezentat ceva în viața și în cariera lui, începând cu Meredith, care este pe picior de externare. Dialogul dintre cei doi este unul în clasicul stil Grey‘s Anatomy, în care aceștia își mulțumesc fără să își adreseze mulțumiri propriu-zise, conștientizând că ar fi mult prea mici și neînsemnate astfel de cuvinte. Evident, Bailey se vede nevoită să accepte realitatea și să își dea seama ulterior că Avery devine șeful ei, dar faptul că pierde un om extrem de competent o afectează mai mult decât ierarhiile – dar, cu toate acestea, nu se opune deciziei și, cum este un episod mult mai optimist decât precedentele, mai ales prin prisma stării tot mai bune a lui Mer, se bucură datorită faptului că știe că Avery este omul potrivit pentru o schimbare în sistem.

Meredith – șefa chirurgiei generale, mentorul tuturor și singurul Grey pentru care se mai justifică numele serialului – urmează să fie externată, ceea ce devine rapid motiv de sărbătoare pe holurile spitalului, secondat de faptul că tot mai mulți pacienți scapă fără sechele prea grave în urma infectării cu COVID-19. Teddy este vizibil mai stabilă din punct de vedere emoțional, dar cred că, într-un fel, contribuie la această stare de bine a sa și partidele – destul de dese – de sex cu Hunt. Ce e drept, nu am mai văzut demult astfel de scene în camerele de repaus ale medicilor de gardă, așa cum se întâmpla în ceea ce fanii denumesc vremurile de glorie ale serialului. Colegii îi pregătesc lui Mer un moment special, dar aceasta complotează cu Jackson și ocolește complet aplauzele ce îi erau dedicate, ducându-se direct acasă, unde o așteaptă cei trei fii și Amelia, căreia i se citește bucuria în ochi.

Tot legat de plecarea lui Meredith, Richard și Miranda își pasează subtil responsabilitatea de a o pune la curent pe Grey și cu veștile mai puțin optimiste, iar noutatea care are potențialul de a o dărâma cel mai mult este moartea lui Andrew, evident. Surprinzător, Grey știe cumva că DeLuca nu a supraviețuit asaltului – cred și eu, doar a avut atâtea întâlniri cu persoane din trectutul, prezentul și viitorul său pe malul oceanului.

Inclusivitatea a fost mereu unul dintre elementele cu care serialul a vrut să deschidă drumuri. Mutarea lui Jo pe o nouă specialitate, alături de Carina, devine astfel pretextul pentru includerea în poveste a unei familii indigene, înglobând o parte din obiceiurile acestora, dând dovadă de respect și abordând în mod corespunzător impactul pe care îl are pandemia – și sistemul medical cu totul, de fapt, în cazul unor astfel de minorități.

Este și motivul pentru care Koracick decide să devină un aliat al celor care au cu adevărat nevoie de sprijin. Astfel, mă voi folosi de aceste rânduri să transmit și informația conform căreia Grey‘s Anatomy va pierde cel de-al treilea personaj important în acest sezon, acesta fiind ultimul episod în care va mai apărea pentru moment Greg Germann, cel care l-a interpretat timp de patru sezoane pe Koracick. Deși ni s-a părut de la bun început că este un încrezut și un înfumurat, ni s-a dovedit de multe ori că umanitatea nu îi lipsește lui Tom, iar gestul suprem de a-și pune cariera pe pauză pentru binele celor dezavantajați cumva completează ideea conform căreia Koracick este mai mult decât ironii și replici acide.

Rămân două episoade din acest sezon, în care sperăm că vor mai rămâne totuși ceva actori din distribuția cunoscută a serialului, dar, după cum bine a punctat și Mer, toți colegii săi de rezidențiat au plecat sau au părăsit-o într-un mod sau altul.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s