[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 17×16 “I’m Still Standing” & 17×17 “Someone Saved My Life Tonight”

În penultimul episod al sezonului, care ne trece fugitiv prin recuperarea post-COVID a lui Meredith, este setată premiza care să genereze acțiunea finalului de sezon: Grey va prelua atribuțiile lui Webber și va coordona programul de rezidențiat al Grey Sloan Memorial, Bailey considerând că, deși Richard face o treabă excelentă, este nevoie de schimbări în modul cum sunt educate viitoarele generații de medici.

Sub semnul schimbării a stat întreg sezonul, unde coronavirusul a fost și personaj principal, și personaj secundar, creând situații care să permită plecări din staff-ul medical (și, evident, din distribuția serialului). Astfel, și finalul de sezon se centrează pe ideea de schimbare și de adaptare la noul status quo, din toate punctele de vedere. În acest sens, ni se sugerează că propunerea pe care Meredith a acceptat-o a avut loc în august 2020, iar ultimul episod al sezonului 17 își propune să ne arate cum au fost ultimele opt luni pentru medicii GSMH.

Adăugăm episoadelor și elementele inclusivității și reprezentării, minoritățile etnice fiind în prim-plan din punctul de vedere al cazurilor medicale. Imediat după perioada de recuperare și chiar înainte de a-și începe activitatea ca șefă a rezidenților, Meredith face cunoștință cu Gerlie, proaspăt externată după COVID, dar care nu se poate ține pe picioare și este internată rapid înapoi, cu complicații extrem de grave, care apar și dispar pe întreg parcursul celor opt luni. Povestea lui Gerlie culminează cu intenția insistentă a lui Mer de a o pune pe lista de transplant pentru a primi doi plămâni noi. Bailey nu consideră necesară procedura și, ușor defazată din cauza schimbărilor didactice pe care le-a pus la cale Grey, se vede nevoită să cedeze presiunii lui Mer, împreună cu o armată de medici rezidenți care o idolatrizează și care ar face orice pentru a crește în ochii zeiței Grey. Intervenția are loc după câteva luni și este una de succes, aplaudată de întreaga echipă medicală a spitalului.

Episoadele nu se desfășoară doar sub semnul schimbării, ci și sub semnul căsătoriei, în oricare din faze ar fi aceasta. Maggie și Winston urmează să fie cununați de Webber în curtea casei lui Meredith, alături de un cerc foarte restrâns de familie și prieteni, dar ceremonia este întreruptă de tatăl lui Maggie și de mama lui Winston, care consideră că fiii lor merită o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului. Ceremonia este amânată pentru condiții pandemice mai puțin restrictive, iar la finalul episodului îi vedem pe cei doi pe plajă, alături de un grup mult mai mare de prieteni și rude, pesemne că este, totuși, ceea ce și-au dorit de la bun început.

Sunt și opt luni în care Jo se străduiește cu toate forțele pe care le are la dispoziție să devină mama lui bebe Luna, cea care a și determinat-o să își schimbe specializarea. Convinsă că este pasul potrivit pentru ea, aplică în mod oficial pentru a prelua custodia fetei, dar este refuzată din cauza istoricului nu tocmai favorabil creșterii unui copil într-o familie monoparentală. Acest background check este o anomalie imbecilă a sistemului, iar Grey’s nu s-a ferit niciodată în a atrage atenția asupra defectelor pe care le are societatea – în special cea americană. Jo îl convinge pe Link să preia temporar custodia Lunei, acesta acceptă, iar Amelia se vede nevoită să ascundă ceea ce simte cu adevărat despre această decizie. Link a adus în discuție posibilitatea de a mai face un copil cu Shepherd, dar aceasta din urmă nu este pregătită pentru încă un copil și pare că nici nu își dorește. Custodia Lunei este, de altfel, momentul propice pentru a readuce discuția cu referire la un al doilea copil al cuplului, dar asistând la întâlnirile la care se duce Amelia, aflăm că încă mai are de lucrat la a-și exprima ceea ce simte, și nu doar că nu este pregătită pentru încă un copil, dar nu se află într-o stare psihică potrivită nici pentru mariaj, nici pentru a deveni din nou părinte – și nu e numai o stare psihică, ci mai degrabă putem spune că Amelia nu vrea să fie căsătorită și nici nu își mai dorește alți copii.

Cred că pe alocuri, ceva se întâmplă greșit în univers(ul Grey’s). Să aibă parte, în sfârșit, Owen și Teddy de un fericiți pân-la adânci bătrâneți? Și Amelia și Link nu? Cert este că Hunt o cere în căsătorie pentru a doua oară pe Altman, iar aceasta acceptă, cei doi fiind vizibili îndrăgostiți nebunește unul de altul. Momentul are loc cu ocazia Crăciunului, zi în care și Link voia să o ceară pe Amelia, deoarece consideră că presiunea pe care a resimțit-o atunci când a avut impulsul de a o face cu prima ocazie s-a dus și că momentul este unul oportun.

Momentul nu este unul oportun: nici atunci, nici cu ocazia ceremoniei lui Maggie și Winston. Link se așează în genunchi și îi adresează întrebarea Ameliei, secondat de cei trei copiii ai lui Meredith, fiecare ținând în mână un alt inel, pentru a nu pune presiune pe Shepherd (???). Amelia nu scoate niciun sunet, dar și tăcerea este un răspuns și pare că, cel puțin pentru moment, cei doi nu mai au un viitor împreună. Ce e drept, am mai văzut și alte cazuri în care un cuplu și-a regăsit calea (a se vedea mai sus), dar rămâne de văzut. Sper că este doar un test pe care trebuie să îl treacă cei doi, dar, cu toate acestea, spune multe faptul că Link nu știe sau nu ascultă dorințele Ameliei – dacă mă citiți de ceva timp, știți deja că Amelia este personajul meu preferat din serial.

Astfel, la finalul episodului și al sezonului, îl vedem pe Link, care bate la ușa lui Jo și îi cere acesteia să îl găzduiască temporar, în ceea ce recunoaștem drept fostul apartament al lui Jackson, care devine reședința familiei Jo & Luna. De altfel, îl și vedem pe Jackson la patru ace pe ecranul telefonului, urându-i lui Jo „bun venit acasă” și felicitând-o pentru lupta îndelungată și destul de scumpă pe care a dus-o pentru custodia Lunei. Ah, de unde a avut banii? Și-a vândut partea pe care o deținea din Grey Sloan Memorial (cedată de Alex Karev), iar cumpărătorul a fost nimeni altul decât Tom Koracick, spre fericirea nemărginită a Mirandei.

Ritmul grăbit al ultimelor două episoade mă face să cred că pandemia nu va mai ocupa un loc atât de important în sezonul al 18-lea al serialului, dar rămâne de văzut. Să aveți parte de o vară cu multe momente frumoase, vacanță plăcută și să ne recitim cu bine din toamnă!

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s