[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 18×01 “Here Comes The Sun”

Dacă sezonul 17 al Grey’s Anatomy a fost dedicat în exclusivitate unei lumi în care pandemia lovește din plin, noul sezon al celei mai longevive drame medicale ne prezintă, așa cum au spus-o și rândurile de pe ecran, într-o eră post-pandemică, așa cum și-o imaginează scenariștii serialului. Astfel, actorii nu vor mai purta măști și nu vor mai trata pacienți în corturi exterioare, dar cu toate acestea, în realitate, pandemia încă face ravagii – este doar o readucere aminte a faptului că ceea ce vedem pe ecran, deși inspirat din ce vedem zilnic, este totuși ficțiune.

În altă ordine de idei, bine v-am regăsit și hai să vedem ce ne mai rezervă Vernoff în acest sezon!

Pentru moment, o găsim pe Meredith în impas. Statutul său actual de așa-zis miracol ambulant vine cu așteptări – de parcă ar mai fi nevoie să demonstreze Grey că este un chirurg excepțional? – iar ea nu vrea să se blocheze în stadiul în care este în prezent, ori să revină la operații deja banale pentru un chirurg de o asemenea magnitudine. Să fie oare răspunsul în Minnesota? Din toate locurile de pe această planetă, fix Minnesota? Dialogul pe care îl are Mer cu Bailey, Richard și, ulterior Hayes, ne face să credem că este la un pas în a părăsi spitalul Grey Sloan Memorial, dar aceasta îi asigură pe fiecare în parte că singurul motiv pentru care se află în Minnesota este că un strălucit chirurg din generația mamei sale deschide un centru de cercetare în numele lui Ellis Grey. Aflăm ulterior că într-adevăr, este unul dintre motivele pentru care Meredith a fost invitată, însă adevărata rațiune din spatele acestei invitații este un alt laborator, numit tot Grey, însă în cinstea propriei sale persoane, fiind, evident, și o invitație de a lucra în Minnesota, cu tehnologii de ultimă oră. Mai exact, centrul ar urma să creeze un posibil tratament pentru boala Parkinson, iar pacientul „zero” pe care ar urma să înceapă tratamentele experimentale este chiar medicul ce i-a transmis invitația, David Hamilton, jucat impecabil de Peter Gallagher, un monstru sacru al serialelor americane. Discuția de seară dintre cei doi este cumva întreruptă brusc de o față care ne-ar putea părea cunoscută: este Nick Marsh (Scott Speedman), pe care l-am văzut ultima dată în sezonul 14 al serialului, în calitate de chirurg specializat în transplanturi, dar și în calitate de pacient al lui Mer, cu care a flirtat în trecut. Cei doi recuperează din evenimentele care au avut loc între timp și Grey simte nevoia să îi repete de câteva ori că își vor petrece noaptea în camerele fiecăruia. Cel mai probabil, îl vom mai vedea pe Nick în perioada imediat următoare, însă personal cred că Meredith nu va părăsi Grey Sloan Memorial – cel puțin nu definitiv – și sunt de părere că Marsh va deveni medic permanent al spitalului, mai ales că ne aflăm în plină criză de chirurgi în Grey Sloan.

De altfel, revenind în Seattle, Miranda, Richard și Cormac au format o comisie ad-hoc pentru a intervieva candidații care ar urma să îi înlocuiască pe Koracick, Avery și Wilson (cea din urmă transferându-se la obstetrică-ginecologie și, totodată, trecând printr-o criză existențială care rezultă într-o frizură care are propria sa viață). Fiecare candidat este… unic în felul său, însă potrvirea cu atmosfera spitalului este departe de a se realiza. Cu toate acestea, una dintre candidatele pentru postul de șef al chirurgiei plastice este trimisă direct la urgențe, după ce un accident ciclist a rezultat în mai mulți răniți. Bailey și Webber îi oferă postul pe loc, însă dr. Lin se arată ușor deranjată de faptul că rezidenții – care ar trebui să îi anticipeze mișcările și să o ajute în timp real, nicidecum să o încurce – nu sunt la nivelul profesional la care ar trebui să se afle. Webber ia apărarea elevilor săi și îi aduce aminte lui Lin că a trecut un an în care rezidenții nu au avut ocazia să practice chirurgie, dar că vor ajunge la nivelul corespunzător în scurt timp, sub îndrumarea lui.

Accidentul despre care am pomeni mai devreme nu este unul întâmplător (că doar vorbim de Grey’s). Una dintre victimele accidentului – care, din păcate, nu a supraviețuit – este pastorul care ar fi trebuit să îi cunune pe Owen și Teddy. Mai mult, accidentul a avut loc fix în momentul în care pastorul trebuia să îi declare soț și soție, deci cei doi încă nu reușesc să oficializeze relația printr-un eveniment tratat ușor superficial, sub forma unei ceremonii într-un parc prin care treceau o multitudine de cicliști în lenjerie intimă. În cele din urmă, cununia este oficializată de către sora lui Owen (hello, Megan!), la zece ore după accident, în consacratul bar din apropierea spitalului.

Pe de altă parte, însă, avem parte și de un cuplu care se străduiește să își găsească viitorul: Link și Amelia nu reușesc să treacă peste impasul în carea au ajuns. Link a încercat de două ori să o ceară în căsătorie pe Shepherd, însă aceasta a refuzat de fiecare dată, motivând că nu își dorește un astfel de statut și că nu are nevoie de un act care să facă oficială relația pe care o are cu o persoană pe care o iubește. Link este la polul opus, spunându-i Ameliei că tocmai datorită faptului că se iubesc reciproc ar trebui să se căsătorească. Ultimele momente ale episodului ne fac să credem că relația dintre cei doi s-a terminat, însă sunt convins că este doar începutul unui du-te—vino cu final fericit.

Până la urmă, asta căutăm cu toții, nu?

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s