Cinci seriale Disney+/ Marvel și clasamentul TvAddicted Blog – de la bun la rău și la guilty pleasure 😀

Cu multe dintre premierele Marvel amânate pentru 2021, anul acesta a fost încărcat cu titluri ce portretizează eroii și supereroii Marvel, atât pe marele ecran, cât și pe micul ecran al noii platforme de streaming Disney+, cu mici excepții având câte o premieră pe lună. Lăsând deoparte lungmetrajele Black Widow, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, Eternals și recent lansatul Spider-Man: No Way Home, primele titluri și miniseriale aduse de Disney+ în MCU ne ofera noi aventuri ale Răzbunătorilor noștri, cu urmări și consecințe ale celor petrecute în Endgame. Fie că vorbim de noi misiuni ori de simpla încercare în a depăși evenimentele și pierderile aduse de Thanos, 2021 a debutat asemeni parteneriatului Marvel/ Disney+ cu WandaVision și a continuat cu Falcon & Winter Soldier, Loki, What If …? și Hawkeye.

Villaini, anti-eroi și Răzbunători, fiecare titlu ne-a dat oportunitatea de a cunoaște mai bine fiecare personaj apărut de-a lungul celor mai bine de zece ani și a celor trei faze premergătoare The Avengers, personaje care nu au avut la fel de mult screentime precum trio-ul Steve Rogers, Tony Stark ori Thor. Pe lângă un origin story ori prezentul post Deviere (eng. Blip), aceste seriale au reușit să creeze noi legături în MCU care, pe lângă introducerea unor continuări cinematografice și extinderea universului cinematografic Marvel la titlurile Netflix (All hail Daredevil!), au dat posibilitatea și altor personaje din benzile desenate să revină cu noi episoade omonime live-action Agatha Harkness, Echo, Marvel Zombies și lista poate continua cu titlurile anunțate pentru 2022 – Secret Invasion, Moon Knight, She Hulk, Ms. Marvel, Armor Wars, Ironheart, plus o serie dedicată Wakandei (aici).

Așteptând ziua de 22 decembrie pentru ca Hawkeye să își încheie aventura premergătoare Crăciunului în New York alături de Kate Bishop, Lucky și Tracksuit Mafia, am decis să tragem și noi o linie pentru 2021 pentru a vedea care ne este clasamentul personal pentru cele cinci titluri MCU lansate anul acesta pe Disney+, cu puncte forte și minusuri la fiecare, dar și cu îndemnul pentru voi de a da play vizionării la toate aceste miniseriale, aventurile Avengers continuând astfel și după Endgame.

Înainte de clasamentul individual, trebuie menționat (reamintit!) că Loki și animația What If …? au fost reînnoite cu sezonul 2, pentru Hawkeye este așteptată o decizie, în timp ce Falcon va face transferul noului său alter-ego cu filmul Captain America 4, iar Wanda va continua alături de Stephen Strange în noul Doctor Strange in the Multiverse of Madness.


Superhero on WhatsApp  Raisa

1.WandaVision – Nu pot spune că întreg serialul a avut aceeași calitate pe parcursul episoadelor, uneori lucrurile înaintând mai greoi ori episoadele finalizându-se prea abrupt ori repede, însă curajul de care a dat dovadă Marvel/ Disney+ m-a făcut să mă trezesc făcând lobby la prieteni și cunoscuți pentru vizionarea sa. Total diferit, fără să știi la ce să te aștepți, fiecare apariție și fiecare detaliu din episod ducând la nenumărate interpretări și teorii din benzile desenate, astfel că ma trezeam după fiecare vizionare că mai pierd pe puțin 30 minute căutând să văd ce zic alții de cele proaspăt vizionate și care sunt corelațiile făcute cu MCU și benzile desenate. Da, a fost primul serial din 2021 la care nu am rezistat să apară integral pentru binge. Săptămână de săptămână așteptam dimineața pentru a îi da rapid play înainte de activitățile cotidiene. Diferit asemeni Wandei și lui Vision, cu o serie de easter eggs și conexiuni cu alte proiecte (remember Pietro/ Quicksilver? :P), un final de impact pentru nenumărate personaje, zeci de meme-uri cu Wanda & Co., paralele trasate cu psihanaliza și psihologia umană, dublarea artelor mistice ale lui Stephen Strange cu prezența Agathei și un origin story pentru Scarlet Witch. Să mai punctez și nebunia din episodul 7 cu “breaking the fourth wall”? Ce e clar este că după trailer-ul Doctor Strange in the Multiverse of Madness voi face o revizionare pentru a fi sigură că nu ratez nimic.

2.Hawkeye – Dacă la început eram fană Captain America, pe parcurs Hawkeye a devenit Avenger-ul meu preferat. Mi s-a părut că a fost singurul care a reușit să lupte cot la cot și de la egal la egal cu semi-zei, Perfecționați, costume high-tech, magie și multe alte nebunii, el alăturându-li-se acestora cu un arc și mult antrenament. Mai mult, prietenia cu Natasha, apariția lui Ronin și familia secretă, ba chiar aș putea menționa aici și transformarea sa sporadică în vocea rațiunii din grup, m-a făcut să aștept cu interes serialul și să mă bucur că în sfârșit cineva pare a îi da și lui Clint Barton atenția meritată – lucru de altfel menționat și de Kate în primele episoade atunci când puncta problema de branding a lui Hawkeye. Stabilind cadrul de desfășurare în zilele premergătoare Crăciunului și trailer-ul prezentând o combinație de Die Hard și Home Alone cu siguranță nu a făcut decât să își garanteze un loc binemeritat în topul meu personal, toate acestea înscriindu-se la preferatele mele. Un mic dezechilibru în materie de screentime în combinația Kate, Maya și Clint, uneori show-ul fiind furat și Barton parând a deveni personaj secundar, însă pe deplin înțeles dacă e să ne gândim la Echo și la viitorul lui Kate Bishop. Mi-a plăcut povestea lui Kate și dorința care a mânat-o în toți acești ani, mi-a plăcut de Lucky și iată că în sfârșit titlurile Marvel de la Netflix au devenit parte activă din MCU – zic la plural pentru că The Defenders l-a poziționat pe Matt în același univers cu Jessica, Luke și Danny. O Kate entuziastă, un Clint a la Murtaugh, o Laura Barton care a reușit să ne pună pe jar și să dea naștere a numeroase teorii și speculații, o apariție așteptată a Yelenei și una neașteptată din partea Unchiului, Hawkeye mi s-a părut cel mai bine ancorat în evenimentele de după Endgame atât prin prezentarea lui Clint, cât și din perspectiva societății – unii i-au dat dreptate lui Thanos, alții au creat musicalul Rogers. Pe scurt, dacă nu era noutatea și nebunia din WandaVisionHawkeye era cu siguranță pe locul 1 în topul meu, atât ca serial cu acțiunea aferentă, cât și prin extensia evenimentelor din filmele francizei și trimiterile la personajele aferente.

3.What If …? – Chiar și pentru o nepasionată de animații, acest titlu mi-a captat atenția reușind episod de episod să mă facă să mă întreb dar, dacă?. Spre deosebire de celelalte titluri anterior numite, cu acesta m-am tratat în regim de binge și a durat ceva vreme până când m-am decis să dau play. Fără așteptări pentru că vorba aia, când nu cunoști un domeniu nu prea ai ce așteptări să îți faci, însă plăcut surprinsă de firul acțiunii și de revenirea celor mai mulți dintre actorii francizei pentru a da voce personajelor interpretate. Pe lângă parcursul diferit, unele episoade au arătat cât de egoiste au fost ori pot fi unele personaje, sau chiar cât de ușor pot provoca distugere (exemplu episodul 1×05 “What If… Zombies?!”). Acum, fiecare episod poate să îți placă mai mult sau mai puțin, în funcție de personajele portretizate și afinitățile personale, însă pentru mine cred că din cele nouă, doar de vreo trei episoade nu am fost atât de captivată de acțiune, la restul neștiind când au trecut minutele. Pe cât de plăcut surprinsă sunt de legătura What If …? cu noul Doctor Strange, pe atât de curioasă sunt de surprizele pregătite pentru sezonul 2. Și de spin-offul Marvel Zombies.

4.The Falcon & The Winter Soldier – Cea mai mare dezamăgire din seria de titluri Marvel 2021 și totuși știu că am ales să pun titlul înaintea lui Loki. Potențial irosit atât pentru personajele centrale cât și pentru cele supporting și chiar întreaga poveste. Un accent mult prea puternic pus pe perspectiva woke ca extensie a discursului BLM ca urmare a evenimentelor cu George Floyd din 2020, făcând serialul să deraieze de la propriul curs. Apoi, problema constantă a Marvel când vine vorba de villaini – scopul celor din Flag Smahers nu era deloc unul rău, ci mai degrabă mijloacele prin care doreau ei să facă acel bine. Însă slab prezentat în ciuda unei introduceri în forță. Apoi trecerea de la o prezentarea mult prea superficială a lui Karli & Co. la Power Broker, și acolo la fel de superficial însă cu promisiunea că acesta a fost doar începutul a ceea ce reprezintă Madripoor. Să încep și cu John Walker și întregul său parcurs de alter-ego-uri culminat cu apariția Allegrei de Fontaine? Îi mai adăugăm în mixt pe Zemo și pe Ayo și deja uităm că cele șase episoade trebuiau să prezinte tranziția lui Sam de la Falcon la Captain America și încercarea de izbăvire a lui Bucky pentru tot ce a făcut ca Winter Soldier. De la potențialul personajelor și a poveștii, întregul fir narativ a ajuns să fie un haos cu de toate, în care fiecare episod în loc să detalieze, nu făcea decât să pluseze cu noi personaje și apariții.

5.Loki – Plasarea pe această poziție este una pur personală și legată de propriile preferințe, însă niciodată nu am fost o fană a lui Loki, ba chiar consider că prezența personajului a fost extinsă în MCU datorită carismei actorului. Încercat primele episoade în regim săptămânal și văzând că nu mă atrage povestea, am preferat să păstrez totul un binge final pentru a nu distruge magia vizionării și a poveștii lui Loki. Țin minte că fusese anunțat și sezonul 2 cu mult înainte de premiera oficială așa că am zis să nu găsesc motive pentru a îi da definitiv cu skip. Pe scurt, mi s-a părut dezechilibrat pe principiul că îi lipsește ceva, că a tărăgănat acțiunea prea mult, că finalul a fost prea aglomerat, nu știu, per total mi s-a părut că a ratat ceva pentru a genera acel efect de wow dorit.


Superhero on LG Bogdan

1.WandaVision – recunosc, am fost sceptic în ceea ce privește acest serial, a fost nevoie de două încercări astfel încât să îl văd până la capăt – și cât mă bucur că i-am dat încă o șansă. Scenariul, regia, efectele și decorurile fiecărui episod au fost superbe, iar Olsen și Bettany au jucat impecabil. Mai punem și multe întorsături de situație, personaje secundare care au completat frumos acțiunea – a ieșit o producție Marvel mai aparte, dar excelentă! Abia aștept să văd ce mai au de gând să facă cu Wanda – din câte am văzut recent (la cinema 😉), sună promițător.

2.What If?…  – când te uiți la What If?…, primul element care îți sare în ochi este imaginea. Din punct de vedere tehnic/vizual, serialul este superb. Mișcările, culorile, efectele sunt captivante, aproape că nu îți vine să clipești. Fiecare episod este o poveste în sine, fiind distractive și interesante, explorând foarte bine ideea de muti-vers care ne-a tot fost prezentată în titlurile Marvel.

3.Loki – a fost un du-te/vino plăcut acest serial, însă mi s-a părut că au fost totuși niște hibe în poveste. Cu toate acestea, Hiddleston și-a făcut treaba bine, și faptul că am văzut mai mulți Lokis a fost chiar distractiv.

4.Hawkeye – mă așteptam să văd o continuare a evenimentelor din Black Widow cumva, și iată că partenerul Natashei nu a dezamăgit. Serialul este însă slăbuț în materie de acțiune și poveste propriu-zise. Pot doar să spun că mi-a plăcut trimiterea la începuturile serialelor Marvel (la Netflix).

5.The Falcon and the Winter Soldier – de departe cea mai slabă producție Marvel în materie de seriale, undeva la egalitate cu Iron Fist. Deși prezența celor două personaje titulare a fost mai mult decât plăcută, acțiunea a lăsat mult de dorit. Aparițiile secundare au fost slabe în ceea ce privește așa-zisa dezvoltare a personajelor, pe care le-am și uitat între timp. Mai adăugăm și niște găuri serioase în scenariu și iată cum povestea care continuă soarta scutului lui CapAm a ieșit un talmeș-balmeș.

4 thoughts on “Cinci seriale Disney+/ Marvel și clasamentul TvAddicted Blog – de la bun la rău și la guilty pleasure 😀

  1. M-am uitat pana la urma si la Hawkeye. Episodul 3 a fost foarte bun (ca amuzament si actiune) 9/10, dar nimic deosebit cu restul. Luat ca film de 4.5h nu a adus nimic nou in afara de personaje. Deci cred ca l-as pune sub Falcon&WinterSoldier.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s