[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 18×09 ‘No Time to Die’ & 18×10 ‘Living in a House Divided’

Primul episod din acest an a reluat acțiunea – și cliffhangerul – la care am rămas la finele lui 2021 și aflăm că niciunul din cei trei – Teddy, Owen și Hayes – nu a fost accidentat mortal în încercarea lor de a aduce inima pentru Farouk la Grey Sloan Memorial. Evident, cel mai șifonat din toată întâmplarea a ieșit Hunt, atât fizic, cât și moral. Fiind la un pas de moarte, acesta îi mărturisește lui Cormac despre ultimele sale… deprinderi în materie de cine ar trebui să trăiască și cine nu. După ce l-a ajutat pe unul dintre veterani să își grăbească moartea, într-un soi de eutanasiere asistată, dar ilegală, acesta a promis și altora aflați în situația sa același tratament. Cum nu știa dacă va mai supraviețui, Owen îi lasă lui Hayes această sarcină.

Hunt a supraviețiut accidentului și, aflat în grija Ameliei și a lui Link, cere să vorbească imediat cu Hayes, care încearcă să îl convingă în primul rând să nu își riște cariera, iar mai apoi să mărturisească ceea ce face. Evident, Hunt nu este genul flexibil care să poată fi convins atât de ușor, nici măcar aflat în suferință pe patul de spital. Hayes încearcă să găsească răspunsuri printre apropiații lui Hunt – o întreabă pe Meredith ce părere are despre astfel de intervenții asistate și, mai apoi, se duce la sora lui Owen, pe care o convinge să apeleze la ajutor profesionist, fiindcă este evident cum starea ei psihică atârnă de un fir de păr. Vestea bună este că inima lui Farouk a ajuns cu bine la spital și, deși a fost vizibil afectată în timpul transportului ceva mai zbuciumat decât în mod obișnuit, Winston și Maggie reușesc să ducă la capăt cu succes transplantul.

Pe Schmidt îl lăsasem într-o baltă de sânge. Nu al lui, ci al podcasterului său preferat, care, în urma unor complicații apărute în timpul metodei Webber, a decedat pe masa de operație, sub mâinile lui Levi – după ce acesta a decis să continue intervenția fără să aștepte un superior, așa cum era protocolul metodei lui Richard. Aflând vestea, Grey îl asigură pe mentorul său că și ea, și Cristina sau Alex ar fi luat aceeași decizie dacă erau în situația lui Schimdt – nu ar fi așteptat pe nimeni și ar fi continuat intervenția. Aș adăuga, probabil și Izzie sau George ar fi procedat la fel.

Ați crede că poate ar fi momentul ca Amelia și Link să se întoarcă la relația pe care o așteptăm cu toții, însă lucrurile par a fi departe de a se termina astfel. După ce o vede pe Amelia sărutându-se cu Kai, Link dorește evacuarea sălii de observație atunci când Bartley își face apariția – iar Amelia pune piesele laolaltă și îi reproșează lui Link deciziile proaste pe care le-a luat în ultima perioadă. Și printre ele se numără și sexul cu Jo, care din perspectiva lui este unul fără prea multe implicații, însă Wilson pare îndrăgostită până peste cap de cel mai bun prieten al său. La prima vedere (și nu numai), este încă o prietenie pe care scenariștii o sacrifică de dragul de a confirma încă o dată că în Grey’s Anatomy, orice relație nu este prea exagerată sau neverosimilă. Amelia nu bănuiește relația celor doi, considerând că Jo se comportă ciudat din cauza faptului că Link îi povestește toate intimitățile conflictului dintre ei doi – doar sunt cei mai buni prieteni, nu?

Total neașteptat, Hayes alege calea ușoară – fuga. Își dă demisia sub pretextul că cei doi copii ai săi nu se acomodează pe continentul american și se vor întoarce în Irlanda – nimic despre situația în care a fost implicat fără voia lui de Owen.

Ca urmare a incidentului major din sala de operații a lui Schmidt, echipa de medici organizează un M&M – o conferință pe tema mortalității și morbidității, eveniment intern care apare ori de câte ori situația o impune. Mai exact, atunci când moartea unui pacient se vrea a fi studiată pentru a putea evita eventuale greșeli în tratament sau abordare. Cum Levi a fost chirurgul principal al intervenției cu pricina, el este cel care trebuie să descrie pas cu pas operația, însă este vizibil marcat de eveniment și nu poate să ducă la capăt pledoaria, motiv pentru care se retrage, amețit și buimac, iar ținta principală devine automat Richard, care își vede ideea ce se dorea a fi revoluționară pentru spitalele universitare, trecută prin furcile caudine ca, în cele din urmă, să fie suspendată pentru o perioadă nedeterminată de către Bailey.

Că tot veni vorba de Miranda, aceasta se lovește din nou de problema lipsurilor din staff: un rezident este de negăsit după M&M, un medic primar este imobilizat la pat, iar un altul s-a decis să plece în Irlanda. Meredith găsește o soluție temporară (sau nu?) și îl cheamă pe Nick, la doar un telefon și un zbor distanță.

Totuși, Schmidt nu este chiar de negăsit – Nico îl găsește în subsolul casei părinților săi, jucându-se Fortnite și vrând să fie lăsat în pace, deoarece este hotărât să renunțe definitiv la medicină. Și, mai mult decât atât, se și desparte de Nico, fiindcă de ce nu?!

Deși am crezut că îl vom vedea pe Hayes pentru ultima dată, acesta își face apariția și în cel de-al doilea episod din acest an. Îl vedem cum își ia adio de la Mer, deși nu voia să se întâlnească cu ea, și cum este presat de Teddy în încercarea ei de a afla ce s-a întâmplat în mașina care era pe marginea râpei de Owen este cu totul și cu totul altă persoană – una și mai uricioasă și morocănoasă decât de obicei. Hayes nu cedează presiunii, însă Teddy este pe cale de a afla ce afaceri necurate întreprinde soțul său atunci când următorul „caz” al lui Hunt vine la spital pentru a procura necesarul promis de Owen.

Nu pot să spun că sunt un fan al vreunuia dintre subiectele care au fost abordate în episoadele recente, mai ales că acestea vin după o lungă perioadă în care Grey’s a fost destul de ancorat în realitate – însă pare că de data aceasta, situațiile absurde sunt prea mari și prea dese – de ce ar pleca Hayes? De ce e nevoie de o relație amoroasă între Jo și Link? De ce ar renunța Schmidt la medicină ori la relația cu Nico? – pare că toate aceste evenimente nu au absolut nicio legătură cu cauzele care ne-au fost prezentate.

Iar din episodul următor ne întoarcem la cazul lui Hamilton. Și la recuperarea lui Hunt. Sper ca Nick să rămână în Seattle, totuși…

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s