[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 18×11 ‘Legacy’ & 18×12 ‘The Makings Of You’

Un accident de mașină și un irlandez care părăsește distribuția mai târziu, este rândul lui Meredith să revină în prim-plan, de data aceasta acolo unde îi place cel mai mult: în sala de operații. Cum Hamilton a depășit infecția, aroganța și lipsa de onestitate – deși nu sunt atât de sigur de ultimele două – Grey, Amelia și Kai sunt pregătiți să ducă în ultimă fază experimentul pe care l-au pornit înpreună cu însuși Hamilton, pacientul zero și finanțatorul acestei cercetări, în încercarea lor de a găsi un tratament eficient pentru boala Parkinson. Intervenția se desfășoară la Grey Sloan, însă doar echipa care se ocupă efectiv de operație are permisiunea de a-l vizita pe Hamilton și de a cunoaște dedesubturile acesteia. Cea mai recentă adiție este, de altfel, Koracick, care revine – cel puțin pentru moment – în peisaj, spre încântarea – a se citi „disperarea” lui Bailey și, în general, a tuturor.

Grey își aduce aminte trăsătura pedagogică a spitalului și îl convinge pe David să lase secretomania, motiv pentru care operația devine cel mai fierbine subiect al momentului, intervenție la care vrea să asiste aproximativ tot staff-ul spitalului. Zic aproximativ, fiindcă Hunt este încă în recuperare, care merge mai greu decât și-a închipuit, parțial din vina lui, deoarece nu urmează întocmai indicațiile ce i-au fost date. Sătul de încăpățânarea colegului său, Link ia situația în propriile mâini și coordonează activitatea de recuperare a lui Owen, întreruptă brusc din cauza unor dureri cronice la nivelul ochilor, pentru care este nevoie de o operație de urgență. Cum cele două stele ale neurochirurgiei sunt ocupate cu operația VIP, Koracick trage paiul scurt și iese din sala unde se scrie istorie, pentru a-l opera pe Hunt.

Cum Grey Sloan Memorial este locul carierelor remarcabile și aducătoare de distincții, nu numai cei trei menționați anterior sunt pe cale să scrie istorie, ci și Miranda se vede pusă în fața unei decizii care i-ar marca definitiv cariera: i-a fost propusă oportunitatea de a lucra în domeniul medicinei aerospațiale la NASA – ce e drept, numai în spațiu nu a mers Grey’s Anatomy, dar timpul nu e pierdut, zic – dar aceasta este hotărâtă să refuze oferta Agenției, spre consternarea fanului său numărul 1, Jordan, care devine tot mai ciudat cu fiecare interacțiune în care îi vedem pe cei doi. Jordan încearcă să o convingă să accepte oferta, căzând într-un flirt pe cât de dubios, pe atât de insistent, culminând cu cel mai dubios moment pe care l-am văzut recent în serial: Jordan sărutând-o pe Bailey.

Webber îl vizitează pe Schmidt, în încercarea de a-l convinge să îmbrace din nou uniforma de rezident și să îl sprijine în a trece peste experiența traumatizantă pe care a trăit-o. Levi nu cedează discursurilor motivante ale lui Richard, care face tot posibilul să îi intre pe sub piele discipolului său, însă acesta din urmă este mai degrabă preocupat de jocurile sale video și de filosofia din spatele acestora și, oricât de mult ar încerca Webber să găsească o comparație între ceea ce vede pe ecran și meseria pe care o practică, eforturile sale sunt de prisos. Cred că este totuși doar o chestiune de timp până când Schmidt va reveni în spital – încă nu avem factorul hotărâtor stabilit.

După ce am avut parte de suficientă atmosferă de spital și încheind cu succesul operației lui Hamilton, Grey’s ne propune să părăsim preț de câteva povești holurile și saloanele Grey Sloan Memorial.

Meredith sărbătorește succesul intervenției alături de Nick, la cabana acestuia, unde momentul lor aburind de senzualitate pe canapea este întrerupt de nepoata lui Marsh, Charlotte, de mână cu noul său soulmate, Silver – nume temporar, în funcție de etapa vieții în care se află, pentru că de ce nu?! Cum Charlotte este, cel puțin din punct de vedere moral, responsabilitatea lui Nick, urmează scene dureros de penibile între cei patru, amplificate de anunțul lui Charlotte, hotărâtă să renunțe temporar la studii pentru a călători în Costa Rica alături de Silver, ex-Oak. Cum Nick se teme că Silver ar putea deveni Bronze și că Charlotte ar putea să regrete ulterior decizia, este nevoie de multe discuții între el, Mer și Charlotte pentru ca acesta să revină la sentimente mai bune și să cedeze presiunii amplificate parțial de Grey, cei doi ajungând ultimamente la un consens. O replică a lui Mer ce ar putea avea multe implicații în viitor mi-a atras atenția în mod deosebit: aceasta i-a mărturisit lui Nick că acum, după finalizarea experimentului lui Hamilton, nu crede că s-ar putea întoarce la a fi doar șefă peste chirurgia generală din Grey Sloan.

Revenind în Seattle, Maggie și Winston au fost însărcinați cu datoria de babysitter pentru copiii lui Meredith – ce e drept, mai mult Winston, deoarce Maggie nu este tocmai în apele sale. Starea ei se transformă radical în momentul în care Zola descoperă o scrisoare care îi este adresată, redactată de mama sa, Ellis Grey – ocazie cu care mi-am amintit că Maggie și Meredith sunt surori în adevăratul sens al cuvântului, nu doar la modul figurat. Cum Margaret, așa cum este scris pe plic, nu trece prin cea mai relaxantă perioadă a vieții ei, atmosfera de „Meredith bolnavă de COVID pe plajă” revine în serial, de data aceasta cu Maggie și Ellis în prim-plan. Trecutul este răscolit, amintirile reapar, trăirile sunt rememorate, regretele sunt spuse cu voce tare și Maggie se trezește oarecum mulțumită de faptul că a citit scrisoarea mamei sale biologice.

În Minnesota, Amelia sărbătorește reușita alături de Kai, relația lor evoluând într-o direcție care o face pe Shepherd să se întrebe în ce mod ar putea să integreze viața sa de familie în acest context. Astfel, plecarea bruscă a Ameliei lasă relația dintre cei doi într-un stadiu relativ, mai ales că deplasările în Minesotta nu mai au acum și scop profesional.

Cele trei surori se adună în fața unui bol și, declarându-se mulțumită de „interacțiunea” pe care a avut-o cu mama sa, Maggie se decide să dea foc scrisorii.

Rămâne astfel de văzut la ce ar vrea Grey să se întoarcă – spitalul nu ar putea exista fără ea, părerea mea – și dacă Nick, respectiv Kai, în cazul Ameliei, ar putea avea un loc în acest viitor.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s