[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 18×13 ‘Put the Squeeze on Me’ & 18×14 ‘Road Trippin’ & 18×15 ‘Put It to the Test’

În cel de-al 13-lea episod al sezonului, facem cunoștință cu pitonul Gigi, care ajunge la unitatea de primiri urgențe a Grey Sloan, înfășurat în jurul stăpânului său – exact, stăpânul este de fapt cel care are nevoie de asistență medicală de urgență, deoarece un șarpe constrictor destul de corpolent îi strivește organele interne. Evident, personalul medical este de-a dreptul șocat de ce le văd ochii – ce e drept, șerpi nu am mai avut până acum în Grey’s. Singurul entuziast este Winston (eu, dacă aș fi în locul lui Maggie, mi-aș pune niște mari semne de întrebare), fan șerpi de mic. Cu toate acestea, adevărata eroină a momentului este Bailey, care stropește șarpele cu alcool, în timp ce Winston, Link și Jordan îl înlătură din jurul pacientului în cauză, care scapă cu viață din toată pățania.

În Minnesota, Hamilton o surprinde pe Meredith în timpul conferinței prin care prezintă evoluția cazului care ar urma să revoluționeze tratamentul în boala Parkinson. David îi propune un post permanent lui Grey, ca director al Centrului Grey și șefă a chirurgiei generale. Meredith este mai degrabă enervată decât surprinsă, stare amplificată și de faptul că află despre banii suplimentari pe care Nick Marsh i-a primit pentru propria sa cercetare – o știm pe Grey, se duce rapid într-o zonă întunecată și twisty, mai ales când vine vorba de relații și de motivele din spatele acestor relații – relație care evoluează, însă întrebarea este dacă va evolua în Minnesota sau în Seattle, căci sunt aproape sigur că nu va fi la distanță prea mult timp.

Între timp, în Grey Sloan Memorial, Jo navigă între pseudo-relația cu Link, contemplând asupra naturii sexuale a acesteia, ca ultimamente să filrteze cu fratele unei paciente de-a sa. Fiindcă femeia în cauză pare că va sta ceva timp internată în spital, sunt convins că îl vom mai vedea pe Todd de acum încolo. Sunt rare ocaziile când medicii se implică în relații cu cineva din afara spitalului sau măcar din afara sferei profesionale în care activează, astfel că zic să profităm cât mai putem.

Chiar și relația dintre Maggie și Winston este supusă la test. După ce a avut de-a face cu Gigi, Winston o însoțește pe soția lui într-o operație de nivelul Grey Sloan Memorial, respectiv intervenții rare, care scriu istorie și creează noi oportunități în medicină. De data aceasta, pacienta este o tânără care călătorește de-a lungul și de-a latul țării pentru a ajunge la Grey Sloan, Maggie fiind singura care a acceptat să o opereze. Tânăra Fernanda a documentat întreg traseul, devenind virală pe rețelele de socializare, însă opririle turistice au făcut ca starea acesteia să se agraveze, iar Pearce se vede nevoită să schimbe intervenția și să o adapteze, ceea ce crește gradul de dificultate și presiunea, amplificată oricum de Winston – practic, Maggie vrea să taie inima tinerei vloggeriție în două, nimic prea complicat. Winston, la rândul său, este vizibil afectat de apariția în Seattle a fratelui său, Windell, care, după o serie de alegeri greșite în viață, reușește să obțină un post de reprezentat de vânzări în domeniul medical, spre frustrarea fratelui său. Tipic pentru Grey’s, deși relația dintre ei pare una de tipul „eu te învinuiesc pe tine de ceva, tu mă învinuiești pe mine de altceva”, cei doi ajung la un consens în materie de prezent, fiindcă trecutul familial pare cam tulbure.

Relația dintre Owen și Teddy, însă, a avut și zile mai bune. Cum secretul lui Hunt a ajuns și la urechile lui Teddy, frustrarea acesteia atinge cote maxime și pendulează între nervi, resemnare și acceptarea faptei lui Hunt, cu condiția ca aceasta să nu mai fie lăsată în afara cercului data viitoare – nu de alta, dar poate astfel nu mai face Hunt orice îi trece prin cap. De altfel, Owen nu face prea multe zilele astea. Cum nu poate opera încă, se oferă să preia din atribuțiile Mirandei pentru o zi, puternic dată peste cap de lipsa de medici din Grey Sloan, ceea ce o trimite pe Bailey înapoi în sălile de operații, spre fericirea ei. Owen nu își putea găsi o zi mai nefastă pentru a redeveni temporar șef, deoarece ajunge la Grey Sloan un control din partea consilului de acreditări medicale, din cauza multiplelor reclamații aduse programului de rezidențiat.

Ceea ce ne aduce într-o zi plină de evenimente în spital: pe lângă controlul propriu-zis, pe care Bailey trebuie să îl gestioneze cât poate ea de bine, Richard solicită un control extern care să îi evalueze abilitățile și aptitudinile medicale, iar Nick face un xenotransplant, un experiment prin care va transplanta un rinichi de porc unui pacient în moarte cerebrală. Toate aceste evenimente au loc în Grey Sloan, ceea ce o stresează peste măsură pe Bailey, care peste toate acestea, mai află și de oferta care i s-a făcut lui Meredith.

Dar, să le luăm pe rând.

Cele două doamne care au venit să evalueze programul educațional al spitalului ajung la concluzia că, deși au fost primite reclamații multiple cu privire la mediul de lucru și de învățare a spitalului Grey Sloan Memorial (printre autorii acestora se numără chiar și mama lui Schmidt), este totuși un loc unde viitorii medici pot învăța și pot crește, motiv pentru care acestea nu suspendă programul de rezidențiat, dar îl plasează într-o perioadă de probă: spitalul va ieși de sub controlul consiliului doar după ce își va rezolva criza de personal, spre consternarea lui Bailey, care prezintă semne vizibile de stres din cauza acestor evenimente.

Richard este, la rândul său, evaluat de Kai și Hamilton. Din interacțiunea cu cel din urmă, Webber își dă seama că lui Meredith i s-a propus un post permanent în clinica lui David, veste care ajunge în cele din urmă la Bailey. O vedem astfel pe Bailey cum nu am văzut-o niciodată: o atacă verbal în mod direct pe Meredith, cerând explicații pentru faptul că nu a fost informată de propunerea ce i s-a făcut, aducând în discuție păcatele lui Grey din trecut, precum și deciziile contestabile pe care le-a luat aceasta.

Evaluarea lui Webber este întreruptă brusc în momentul în care Schmidt ajunge la camera de gardă a spitalului cu mama sa, accidentată grav în urma unei căderi pe scări, eveniment ce a avut loc imediat după o ceartă între cei doi, Schmidt reproșându-i mamei sale că a diseminat informații defăimătoare la adresa Grey Sloan Memorial

Nick asistă la această discuție tăioasă și află, la rândul său, chestiuni din trecutul lui Meredith, dar pare că nu vor sta în calea relației dintre cei doi. Experimentul său de xenotransplant este un succes (relativ), ceea ce deschide poarta unei noi direcții de cercetare pe care Nick vrea să o urmeze.

La finalul episodului, aflăm și ce direcție vrea să urmeze Meredith: cumva dezamăgită de abordarea lui Bailey, Grey se decide că este pregătită să ia totul de la zero și vrea să accepte jobul în Minnesota.

Să fie oare ultimele zile ale lui Grey în Grey Sloan Memorial? Mă îndoiesc, dar rămâne de văzut…

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s