[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 18×16 ‘Should I Stay or Should I Go’ – 18×20 ‘You Are the Blood’

Dincolo de cazurile medicale care au marcat acest final de sezon, toate, fără excepție, din categoria celor care smulg lacrimi și plânsete cum numai Grey’s Anatomy știe să smulgă de la fanii săi, a fost foarte interesantă dinamica dintre personajele noastre iubite.

Marea schimbare anunțată în aceste ultime episoade a fost plecarea aparent iminentă a lui Meredith din spital, oferindu-se un post permanent în Clinica din Minnesota, precum și un salariu mult mai generos, alături de posibilitatea de a avansa cu cercetările în orice domeniu dorește. Plecarea în sine, evident, nu este una ușoară: dincolo de faptul că a fost muștruluită îndelung de profesorii săi – cu precădere Richard și Miranda – nici din punct de vedere al logisticii această decizie nu se dovedește facil de implementat. Colegii săi de breaslă încearcă să înțeleagă motivele pentru care Mer ar lua o astfel de decizie, dar cumva adevăratul motiv este învăluit într-un mister presărat cu flashbacks, replici tăioase de-ale mamei sale și dorința lui Meredith de a se aventura în necunoscut, alimentată de nevoia sa constantă de a se autodepăși. Cu toate acestea, cele două surori ale sale, precum și copiii săi o susțin în ceea ce privește plecarea, în timp ce poate cel mai aprig susținător este Nick, venit temporar în Seattle pentru a o ajuta pe Mer în perioada de tranziție. Ultimamente, se dovedește că acesta nu o va ajuta doar pe Grey, ci și spitalul în sine, căci Grey Sloan trece printr-o criză de personal fără precedent.

Și dacă ar fi fost doar criza de personal, era bine, însă pe lângă acest aspect, programul de rezidențiat al Grey Sloan Memorial este pus sub supraveghere din cauza eșecului total care a fost metoda Webber. După perioada de probă și după evaluările corespunzătoare, inspectorii ajung la concluzia că problemele presante nu s-au rezolvat, motiv pentru care programul de rezidențiat este suspendat temporar, iar medicii rezidenți vor fi nevoiți să își caute alte locații pentru continuarea rezidențiatului. De remarcat, totodată, că unul dintre motivele din spatele deciziei de suspendare este legat de modul de lucru în Grey Sloan, întâlnit în cadrul spitalelor unde liniile dintre mediul profesional și personal sunt inexistente.

Evaluarea în urma căreia se ia decizia de suspendare vine și într-un moment în care spitalul se află într-o altă situație gravă: criza de sânge. Spre stupoarea celei care vine în control, înșiși rezidenții se pun la coadă pentru a dona, însă măsurile acestea sunt mai degrabă un plasture pus peste o hemoragie în toată regula, iar criza locală este amplificată și de faptul că un transport de sânge nu mai ajunge la Grey Sloan din cauza unui accident rutier, ca urmare a ploii torențiale care s-a abătut asupra Seattle-ului. Criza națională de sânge, efect întârziat al măsurilor sanitare impuse de pandemie, este o altă chestiune socială ancorată în realitate, adusă în prim-plan de Grey’s, aducând totodată în discuție și o regulă depășită și discriminatorie cu privire la donarea de sânge, respectiv imposibilitatea donării de către bărbații homosexuali care au viață sexuală activă. Bailey îi promite lui Schmidt că i se va alătura demersului acestuia în a desființa această regulă.

O altă criză – oarecum așteptată, însă – vine ca urmare a deciziilor contestabile (ca să fiu elegant) pe care le-a luat Owen. Clișeul minciunii care are picioare scurte se potrivește perfect în acest caz, fiindcă nu trece mult timp și ilegalitățile pe care le-a comis Hunt și la care participă, mai degrabă fără voia ei, și Teddy, ajung să fie cunoscute și de Bailey, ceea ce pornește un întreg șir de evenimente care duc la demisiile celor doi. De fapt, acest șir se declanșează odată cu încă o cerere de alinare a suferinței unui fost soldat, cerere venită din partea soțului acesteia, la pachet cu amenințările de rigoare pentru Hunt. Din spirit de colegialitate și cumva datorită zonei gri în care au călcat, Bailey le acordă totuși un răgaz celor doi înainte de a suna la poliție, iar acest sezon se încheie cu Teddy și Owen fugind din Seattle, împreună cu cei doi copii, spre o destinație necunoscută.

Demisiile celor doi sunt completate de o alta, oarecum surprinzătoare: după decizia de suspendare a programului de rezidențiat, Bailey îi transmite lui Mer că demisionează din funcția de șef al chirurgiei, punându-și, poate pentru prima dată în 400 de episoade, propria sănătate (mentală, cu precădere), în fața nevoilor spitalului.

În urma acestor decizii, Meredith este pusă în fața faptului împlinit: Jackson, care revine în Seattle pentru a se asigura că spitalul va supraviețui acestor verificări, o roagă pe Mer să preia frâiele și să reinventeze programul de rezidențiat. Numai că Grey se trezește singură în acest demers: Bailey a demisionat, iar Webber ia o pauză și vrea să călătorească, alături de Catherine (care este nevoită să lupte din nou cu cancerul).

Episodul 400 aduce crize nemaiîntâlnite pentru Grey Sloan – sunt multe de rezolvat începând cu sezonul 19, iar schimbările sunt, totuși, iminente.

Ne recitim din toamnă! Vacanță frumoasă!

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s