[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 19×01 ‘Everything Has Changed’

Șase luni au trecut de la evenimentele cu care s-a încheiat sezonul cu numărul 18, însă pare că problemele cu care s-a confruntat spitalul în trecut s-au rezolvat ca prin minune. De fapt, minunea aceasta are un nume, și, evident, se află chiar în titlul serialului: Meredith Grey. După ce Bailey și-a dat demisia, Grey a preluat funcția cu titlu provizoriu și cu scopul de a readuce la viață programul de rezidențiat, pus pe pauză timp de un an din cauza faptului că granițele dintre viețile profesionale și cele personale ale medicilor au devenit mult prea subțiri – cine s-ar fi așteptat, ținând cont că de la această premisă însăși a pornit serialul acum mulți ani. Meredith reușește să scoată de la reanimare rezidențiatul și să îl redeschidă cu șase luni mai devreme decât era planificat inițial. Cu toate acestea, imaginea spitalului încă mai are nevoie de retușuri: cândva, era spitalul vânat de crema celor care erau proaspăt absolvenți de medicină, acum Meredith se vede nevoită să aleagă recruți dintre cei care nu au fost suficient de buni încât să intre la programele de top, ori cei care au fost dați afară de la fostele lor locuri de rezidențiat.

Acești nu-prea-străluciți rezidenți – diamante neșlefuite, așa cum le-a numit Webber – sunt instantaneu puși la test după ce o tornadă face ca un autobuz să se răstoarne, rezultând într-un haos generalizat care se regăsește ulterior în unitatea de primiri urgențe de la Grey Sloan. Majoritatea acestora sunt în moarte cerebrală, iar astfel se ivește oportunitatea unui triplu transplant, tânjit de noii rezidenți.

Că veni vorba de noii rezidenți, Meredith le face turul inițial al spitalului, astfel cum i s-a făcut și ei, Cristinei, lui George și Alex atunci când au pășit pentru prima dată în Seattle Grace Hospital. Simone, Lucas și Benson – trei dintre noile personaje din acest sezon – vor să asiste în calitate de rezidenți, iar rara intervenție îl aduce în spital și pe Nick, că doar e specializat în chirurgia de transplant. Meredith se vede astfel nevoită să reia o oarecare legătură cu Marsh, împinsă ușor de la spate de Maggie, deoarece pare că cei doi nu și-au mai vorbit după despărțirea urâtă care a avut loc cu șase luni în urmă. Mer îl numește pe acesta responsabil de transplantul triplu, iar Nick îl cooptează pe Winston să îl ajute în sala de operații, alături de cei trei rezidenți. Dintre aceștia, iese în evidență Lucas, care, având masa de operații în față, spune colegilor că „este o zi minunată pentru a salva vieți”. Dacă ați ajuns la cel de-al 401-lea episod, nu mai este nevoie de alte explicații cu privire la această replică.

Totul merge strună pe masa de operații, însă învățăceii – chiar Lucas, în special – dau de bucluc atunci când familiile victimelor accidentului de autobuz sunt informate în mod eronat vis-a-vis de care din ei ajunge în moarte cerebrală și care devine donator. Astfel, noii rezidenți sunt puși chiar din prima zi în fața provocării de a spune rudelor sau prietenilor din sala de așteptara veștile pe care nu vor să le audă.

În altă secție a spitalului – a halatelor roz – vedem un Schmitt care se chinuie din răsputeri să îi placă poziția de rezident la obstetrică-ginecologie, sub îndrumarea lui Jo. Asistând la redeschiderea programului de rezidențiat, e nevoie doar de o simplă discuție cu Meredith (și de un „ai nevoie de rezidenți seniori”) ca Levi să revină pe programul de chirurgie, spre consternarea lui Jo, care este totuși conștientă că ginecologia nu era pentru Schmitt.

Ceilalți doi noi rezidenți pe care îi vom vedea în prim plan sunt Jules – despre care aflăm că a avut o aventură de-o noapte cu Link, cel din urmă crezând că poate fi ceva mai mult de atât, însă a fost expediat rapid de Jules – și Mika, cu care Amelia se… intersectează într-un mod nu tocmai plăcut.

Asistând din galerie la transplant, Meredith și Amelia îl privesc îndelung pe Lucas, ajungând la concluzia că îi seamănă ca temperament foarte mult lui Shepherd, iar Amelia este de acord, dat fiind faptul că, nu numai că Lucas îl privea pe Derek ca pe un zeu, dar era și… nepotul lui preferat.

Episodul se încheie cu două elemente cheie pentru viitorul acestui sezon: Meredith îi oferă lui Nick un post permanent în calitate de șef de rezidențiat, nu înainte de a-i primi înapoi pe Owen și Teddy, care o anunță pe noua șefă a chirurgiei că toate problemele lor cu legea s-au rezolvat – parțial, căci Hunt trebuie supervizat timp de șase luni înainte de a-și recăpăta dreptul de a profesa.

Astfel începe un nou sezon din Grey’s, cu deja clasicele trimiteri la A Hard Day’s Night, primind o nouă generație de medici care vor să câștige un loc în inimile fanilor. Rămâne de văzut cum va face față serialul fără personajul titular în mai bine de jumătate de sezon, dar cert este că abia aștept să văd încotro se îndreaptă un serial care a depășit pragul de 400 de episoade.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s