[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 19×04 ‘Haunted’

De regulă, episoadele speciale de Halloween ale Grey’s Anatomy sunt destul de distractive, și nici cel al sezonului 19 nu se lasă mai prejos – și ne dăm seama de asta atunci când o vedem pe Bailey costumată ca Prințesa Leia, cu tot cu coafura aferentă, în timp ce Pru – fiica sa și a lui Ben – o însoțește ca un mic Ewok.

Din păcate doar cele două se costumează cu ocazia de Halloween-ului, dar Webber intră și el în spiritul sărbătorii și pune noii rezidenți să se întreacă într-o competiție de sculptat dovleci. Este deja al patrulea episod, și nu pot să zic că învățăceii au făcut prea multă chirurgie – însă să o punem pe seama faptului că programul de rezidențiat a avut de suferit din cauza unor metode care se doreau a fi revoluționare, deci o schimbare de ritm este oarecum binevenită. Competiția se încheie prematur, deoarece… vin cadavrele!

Exact, Marsh a „procurat” o serie de cadavre fresh, iar patru din cei cinci rezidenți (mai puțin Simone) se întrec în laborator pentru a exersa „salvarea” cadavrelor, sub atenta – și exagerat de stricta – supraveghere a lui Winston și Owen. Cum prima încercare nu este tocmai reușită, pacientul în cauză fiind orice, dar numai salvat nu, cei patru trec la cadavrul numărul doi, același gen de exercițiu – corp real, sânge fals – că doar e Halloween! Millin este ușor consternată de faptul că și familia ei – care s-a oferit să își doneze corpurile neînsuflețite cercetării și științei – ar putea ajunge într-o astfel de postură. Cele două victime nu au murit înjunghiate, ci rănile le-au fost provocate chiar de Owen, cu scopul de a realiza acest exercițiu. Hunt o lămurește și îi transmite acesteia că nu medicii nu sunt chiar monștri ori măcelari, ci astfel de corpuri ajung să fie teren de exercițiu după ce li se face o serie de investigații post-mortem. Cei patru reușesc să salveze mortul, motiv pentru care Winston oferă ocazia lui Lucas de a îl asista la operația de a doua zi, însă la insistențele nepotului Shepherd, într-un gest altruist, și colegii săi vor fi prezenți în sala de operații. Printre încercările rezidenților de a salva cadavrele, Winston găsește un confident în Owen, ca acesta din urmă să îi ofere sfaturi de viață și de relații, fiindcă știm cu toții, Hunt e cea mai potrivită persoană pentru astfel de confidențe și pentru a oferi sfaturi și lecții…

În urma discuției, Winston îi spune lui Maggie că se gândește să schimbe specializările, fiindcă are nevoie de o „separare a bisericii de stat”, pentru ca relația și căsătoria lor să funcționeze așa cum trebuie.

Alt exemplu foarte bun de urmat (sper că se înețelege ironia din aceste rânduri) este Teddy, care oferă cumva un sfat similar lui Link – cui i se pare o idee bună ca Hunt și Altman să ofere astfel de sfaturi, sincer?! – legat de haotica sa relație cu Jo.

Rămânem la capitolul haos – Schmitt pare că o să cedeze (din nou?) la cât de mult are de muncă. Toată lumea trage de el din toate părțile, motiv pentru care Richard se vede nevoit să intervină, considerând că generația lui Schmitt a avut de suferit din cauza deciziilor proaste pe care le-a luat spitalul, greșindu-le atât lui, dar în special celorlalți – Webber încearcă și el să o readucă pe Helm înapoi în spital, dar pare că aceasta nu vrea să mai calce pe holurile și în sălile Grey Sloan, mai ales din motive financiare. 2

Și că tot veni vorba de sărbători, ca de obicei, orice astfel de zi este una aglomerată la Urgențe, și nici cea mai înfricoșătoare dintre acestea nu face excepție. Doi tineri ajung la Grey Sloan după ce s-au aruncat de pe un acoperiș, cu scopul de a ateriza într-o piscină, ambii fiind sub influența LSD-ului. Maggie și Simone îl preiau pe cel care nu a nimerit piscina, în timp ce norocosul, însă sub influența substanței, nu renunță la visul lui de a zbura și se aruncă de pe o ambulanță direct în parcarea spitalului, la câțiva centimetri de a produce o tragedie – fix în dreptul ambulanței erau Link și Jo, cea din urmă ajungând cu încheietura mâinii în atelă din cauza căzăturii tânărului zburător. Tații celor doi tineri ajung la spital și încep să creeze situații tensionate, care necesită intervenția Mirandei, căci Forța e cu ea și știe ce înseamnă să fie părinte, motiv pentru care le oferă celor doi o lecție de parenting în direct, calmând relativ repede spiritele.

Aflăm în acest episod și marele secret al lui Simone, legat de plecarea ei din fostul program de rezidențiat. Cu o serie de motive ce invocă rasismul încă prezent în spitalele americane, Griffith încearcă să facă tot posibilul ca o înregistrare cu ea dezlănțuindu-se asupra unei săli de operație să dispară de pe internet. Culmea este că acest clip fusese urmărit de colegii săi actuali, iar la finele episodului aceasta mărturiește că ea este protagonista filmării, ceea ce mai degrabă stârnește amuzamentul, decât consternarea celor patru.

Atmosfera de sărbătoare se cam duce către finalul episodului, căci poate că avem cu toții zile mai proaste, însă Zola pare că trăiește una după cealaltă, fiind nevoită să fie adusă acasă de la o petrecere, de către Mer și Nick, după ce a avut un nou atac de panică. Grey îi promite că situația este doar una temporară, fiindcă nu a găsit încă o școală, profesori sau chiar medici care să fie potriviți pentru fiica sa, sugerându-i acesteia că poate ar fi bine să își extindă aria de căutare și în afara Seattle.

Să fie oare acesta motivul pentru care o vom vedea pe Grey mai rar în acest sezon?…

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s