[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 19×05 “When I Get to the Border” & 19×06 “Thunderstruck”

Ultimele două episoade Grey’s Anatomy din 2022 au creat mult-așteptatul context pentru plecarea (nu definitivă) a lui Meredith și, implicit, a lui Ellen Pompeo din distribuție, aceasta din urmă anunțând pe contul său de Instagram că nu este un „adio”, ci un „pe curând”.

Episodul 5 ni le arată pe Meredith și Zola în căutarea unei școli potrivite pentru intelectul superior al celei mai mari fiice a cupului Grey-Shepherd. Acestea ajung în Boston, unde, deși Zola își face griji în legătură cu părăsirea familarului (și familialului) Seattle, școala pe care o vizitează pare un loc unde Zola s-ar putea integra perfect, fiind un mediu academic special creat pentru copiii care excelează în materie de științe și inginerie. În Boston se află și o altă figură proeminentă a serialului – Jackson, la care Meredith se duce nu numai în calitate de prieten care are nevoie de ajutor privind o decizie care schimbă radical viețile tuturor celor implicați, dar și pe plan profesional, Avery liniștind-o pe Mer că resursele de care ar putea să beneficieze într-unul din spitalele deținute de fundația familiei Fox sunt, practic, nelimitate. La finele zilei, Zola îi mărturisește mamei sale că i se pare o alegere potrivită școala pe care tocmai au vizitat-o, ceea ce solidifică certitudinea că a sosit momentul pentru o decizie: e timpul ca Meredith să părăsească Seattle.

Nu părăsim Boston, căci o altă figură cunoscută anterior – toată lumea s-a mutat din Seattle în Boston, aparent – își face din nou apariția, dar de data aceasta nu aduce vești tocmai bune: îl revedem astfel pe Tom Koracick, și aflăm, în urma unei discuții cu Catherine, că mama lui Jackson nu mai este în remisie, iar tumora care a speriat-o în trecut a început, din nou, să se mărească. Este un plot care a mai fost exploatat în trecut, încheindu-se parțial cu final fericit, însă de data aceasta mă tem că deznodământul ar putea fi altul, dat fiind faptul că a revenit în plan secund boala lui Catherine.

Încă nu ajungem în Seattle, ci facem un tur prin Washington, unde le vedem pe Addison și Miranda pe drum către o clinică de planficare familială, supraaglomerată din cauza situației create de anularea sentinței în cazul Roe v. Wade, element preluat din realitatea americană cotidiană. Pe drum, cele două o preiau pe Susan, o femeie diagnosticată cu sarcină ectopică, a cărei situație se înrăutățește vizibil. Din cauza traficului extrem de aglomerat, Addison și Bailey nu mai ajung la spital, iar femeia nu supraviețuiește, arătând astfel o imagine dură asupra situației grave în care se află acum SUA, referitor la dreptul la avort (și nu numai). Cele două se ambiționează să facă în așa fel încât să nu lase situația să se agraveze, însă: Bailey îi propune lui Addison să ia sala mobilă de operații și să facă un tur de țară, ducându-se la femeile care au nevoie de ajutor. Mai mult decât atât, Miranda, alături de Jo și Carina, refac clinica spitalului, remodelând-o pentru a deveni o locație specializată în sănătatea reproducerii, Bailey numind-o după mama sa.

Ajungând – în sfârșit – în Seattle, zvonul cum că relația dintre Lucas și Amelia are la bază favoruri sexuale se răspândește tot mai mult, într-atât de mult încât și Benson dorește să aibă parte de acelați tratament. Ajungând și la urechile lui Shepherd, aceasta îi cere lui Lucas să lămurească rapid lucrurile și să dezvăluie că sunt, de fapt, mătușă și nepot, acesta din urmă este mai degrabă sceptic privind adevărul, deoarece consideră că ar putea fi acuzat de nepotism.

Dar furtuna abia acum începe. În ultimul episod din acest an, o furtună de fulgere lovește Seattle și, într-un nou crossover (nu cred că mai are rost să îmi exprim încă o dată părerile cu privire la aceste „evenimente”…) cu Station 19, unitatea de primire urgențe a Grey Sloan devine un furnicar în toată regula. Printre pacienți, un reporter meteo care a supraviețuit prăbușirii elicopterului în care se afla, însă în stare gravă, scaunul elicopterului rupându-se și străpungându-i piciorul – o trimitere la un caz anterior similar, genul acela de situație medicală în care e nevoie de flex.

Vestea plecării lui Meredith ajunge și la Grey Sloan, nefiind primită cu vreo urmă de ostilitate –dat fiind faptul că Grey pleacă pentru Zola, probabil că nu va fi nimeni care să o convingă să își întoarcă decizia. Astfel, postul de șef al chirurgiei devine vacant, iar Owen, după ce se auto-considera să ocupe postul, deși încă nu și-a recăpătat licența medicală, o propune pe Teddy, care s-a descurcat de minune în salvarea reporterului căzut la datorie. Zvonul plecării lui Meredith îi îngrijorează și pe rezidenți, care se tem că programul lor va avea de suferit, mai ales în urma suspendării din urmă cu șase luni. Nick îi asigură pe aceștia că nu au de ce să își facă probleme, deși el însuși nu este tocmai sigur de viitorul relației sale cu Meredith. Acum, să fim serioși, Marsh s-a mutat pentru Meredith în Seattle, iar aceasta își anunță plecarea în Boston – cât de verosimil ar fi acum ca Nick să se ducă după Mer în Boston?

Mutarea pare o chestiune sigură, însă în timpul pregătirilor pentru plecare, Mer află că locuința sa a fost lovită de un trăsnet și a luat foc, cei dinăuntru – Maggie, Winston, Zola, Bailey și Ellis – reușind să iasă la timp, salvând numai biletul pe care Derek și Meredith și-au scris jurămintele cu ani în urmă.

Chiar și cu acest șocant eveniment care a încheiat episodul, știm că plecarea lui Meredith va avea loc – știrea că Pompeo nu va apărea pe tot parcursul sezonului apăruse în presă încă dinainte de începerea acestuia – dar ținând cont de toate tragediile care au avut loc până acum, nu pot să mă întreb decât… încotro?

-B

PS: Grey’s Anatomy revine cu episoade noi din 23 februarie 2023. Toate episoadele serialului sunt disponibile pe Disney+. Să aveți parte de sărbători liniștite, alături de cei dragi! Ne recitim la primăvară!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s