Top 10 și preferințele abonaților Netflix (S1, 26 dec – 1 ian)

Preferințele de vizionare diferă de la o țară la alta, astfel că uneori ceea ce vedem în lista noastră ca recomandare în baza algoritmilor cu pricina nu redă cu veridicitate ceea ce se întâmplă la nivel global atunci când vine vorba de Netflix. Fără să publice cifre de rating asemeni televiziunilor americane ce sunt monitorizate prin metodologia Nielsen, încă de anul trecut Netflix a decis să redea săptămânal numărul de ore vizionate pentru fiecare titluri, algoritmii Nielsen neputând fi adoptați conceptului general al platformei de streaming – cont cu profil multiplu, gospodării multiple, binge de vizionare, lansări integrale de sezon și titluri licențiate la nivel regional sau chiar național. Prin urmare, cifrele publicate în fiecare marți seara redau numărul de ore vizionate pentru fiecare titlu și numărul de săptămâni pe care proiectul cu pricina îl petrece în Top 10 general, câte un astfel de clasament fiind generat pentru filmele și seriale în limba engleză, dar și într-o altă limbă decât această. Mai mult, fiecare Top 10 global este însoțit de câte un clasament la nivel național, pentru fiecare teritoriu în care Netflix este disponibil.


Noutăți: Netflix a reușit să ia prin surprindere (neplăcut) abonații, începând anul cu vestea anulării proiectului 1899 după doar un sezon. Lansat în noiembrie, la cârma serialului imaginat pe durata a trei sezoane se regăsesc Baran bo Odar și Jantje Friese, creatorii titlului de succes Dark.


Filme (eng)

Glass Onion: A Knives Out Mystery continuă să conducă clasamentul general și săptămâna aceasta (127,3 milioane ore de vizionare, locul 1 în 93 de teritorii), aducându-l în preferințele de vizionare și pe originalul Knives Out lansat în 2019 (#3, 16,8 milioane ore de vizionare). Proaspăt lansat în ziua de Crăciun muzicalul Matilda: The Musical și-a găsit rapid un loc 2 cu 41 milioane ore de vizionare (prezent în topul a 89 de teritorii), nostalgia și curiozitatea publicului nefiind trecute cu vederea. Bullet Train și Guillermo del Toro’s Pinocchio continuă să rămână și săptămâna aceasta în Top 10, pentru a cincea, respectiv a patra oară consecutiv. White Noise (#4), The Invitation (#5) și After Every Happy (#8) au stârnit la rândul lor interesul abonaților în ultima săptămână din an.  

La nivel național, românii au vizionat cu interes Glass Onion: A Knives Out Mystery (#1) și Knives Out (#4), Matilda: The Musical (#3) și comedia românească TeamBuilding (#2).


Filme (non-eng)

7 Women and a Murder, proaspăt intrat în portofoliul Netflix a ajuns pe locul 1 la nivel global (9,98 milioane ore de vizionare, prezent în topul a peste 49 de teritorii), detronând Troll care continuă să își găsească locul în Top 10 pentru a cincea săptămână la rând (6,65 milioane ore de vizionare). My Name is Vendetta și All Quiet on the Western Front continuă și ele să rămână parte din preferințele de vizionare la nivel global, pentru a cincea, respectiv a șasea săptămână consecutiv.

Chiar dacă nu avem un clasament național special pentru titlurilor non-engleză, 7 Women and a Murder se află pe locul 5 în preferințele românilor de vizionare la secțiunea filme, alături de The Big 4 care continuă să fie prezent în clasamentul a peste 17 teritorii, rămânând în topul global și național pentru a treia săptămână consecutiv.


Seriale (eng)

Maratonul de vizionare continuă atunci când vine vorba de seriale, Wednesday conducând topul pentru a șasea săptămână consecutiv (103,9 milioane ore de vizionare, prezent în topul a 93 de teritorii din care în 16 locații pe locul 1), urmându-i Emily și ale sale noi peripeții din Paris (Emily in Paris, 95,3 milioane ore de vizionare), precum și primele două sezoane ale dramediei (S2 pe locul 7 și S1 pe locul 8). Comparativ cu Wednesday, Emily in Paris S3 pare a fi mai degrabă un guilty pleasure pentru europeni, noile episoade ducând proiectul lui Lily Collins pe locul 1 în 26 de teritorii din cele 32 (nu și Franța!). Singura intrare nouă din săptămână este Treason, miniserie ce îl readuce protagonist la Netflix pe Charlie Cox (Marvel’s Daredevil). The Witcher: Blood Origin (#3), The Recruit (#5) și Harry & Meghan (#6) continuă să își spună povestea, cele trei titluri rămânând constante și în perioada 26 decembrie – 1 ianuarie.

La nivel național, conaționalii împărtășesc în linii mari preferințele internaționale, cu mici rocade între locuri (Emily in Paris S3 – #1, Wednesday – #4, Harry & Meghan – S8), noutățile constând în intrarea conchistadorilor prezentați în Rise of Empires (S2 – #5, S1 – #9).


Seriale (non-eng)

Alice în Borderland rămâne una dintre preferințele internaționale de vizionare atunci când vine vorba de titluri în altă limbă decât engleza, sezonul 2 ocupând locul fruntaș (74,3 milioane ore de vizionare, prezent în topul a 91 de teritorii), în timp ce primul sezon rămâne în clasament pentru a șaptea săptămână consecutiv. O prezență neclintită este și Til Money Do Us Part S1 care înregistrează 11 săptămâni și continuă să domine în America Latină, fiind încă pe locul 1 în 10 din cele 17 teritorii în care este prezent în Top 10. The Glory, Single’s Inferon și Alchemy of Souls continuă să se regăsească cu precădere printre preferințele abonaților din Asia, în timp ce La Reina del Sur și Daughter From Another Mother reprezintă o alegere pentru publicul din America Latină, respectiv Portugalia și Spania la nivel european.


Global:

În România:


Pentru mai multe comentarii şi recomandări despre proiectele şi titlurile existente în grila Netflix România, vă invităm pe grupul Netflix&Zen.

Lista completă cu titluri Netflix – ianuarie 2023 (aici)

Sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s