[CRONICĂ] Extraordinar / Extraordinary – sezonul 1 + interviu cu Emma Moran, creatoarea serialului

Extraordinary / Extraordinar este acea combinație de sitcom și criză existențială ce face extraordinarul… obișnuit. Fiindcă, într-o lume în care toți au câte o super-putere, ce face un om cu adevărat extraordinar? Este, de fapt, și întrebarea pe care și-o pune serialul pe parcursul celor 8 episoade – iar răspunsurile pe care le vedem sunt mai mult decât amuzante. Toate episoadele primului sezon sunt disponibile pe Disney+, iar un al doilea sezon este deja confirmat.

Jen (Máiréad Tyers) este o tânără de 25 de ani care încearcă să își găsească un loc în lume, dar faptul că este singura persoană care încă nu și-a descoperit propria super-putere nu e tocmai de ajutor în acest sens. Cei mai mulți oameni din lumea pe care ne-o arată serialul își descoperă puterea la vârsta de 18 ani, iar Jen a așteptat de mai bine de șase ani să-și dea seama care este puterea ei. Cea mai bună prietenă și colega ei de apartament, Carrie (Sofia Oxenham), poate comunica cu orice persoană decedată și poate vorbi folosind vocea acestora, iar Iubitul lui Carrie, celălalt coleg de apartament al lui Jen, Kash (Balil Hasna) are puterea de a se întoarce în timp și, literalmente, de a face schimbări. Jen, însă… nu are nimic.

O întâlnim pentru prima dată pe Jen la un interviu pentru un job – devenit brutal de sincer, deoarece puterea potențialului angajator este de a-i determina pe oameni să spună orice gândesc. Jen spune astfel cele mai mari temeri și cele mai mari griji cu privire la job, admițând că își dorește postul doar pentru că are nevoie de bani. Este un început promițător și amuzant pentru un serial care nu se ia niciodată prea în serios, oricât de ciudate și inutile ar deveni unele dintre aceste super-puteri. Astfel, vedem oameni care pot să printeze 3D orice obiect prin intermediul… părții dorsale, oameni care pot oferi un orgasm la o simplă atingere, oameni cu super-forță ori super-viteză, oameni care pot transforma orice într-un fișier PDF, oameni care pot zbura, care se pot teleporta… și lista continuă.

În primul episod, Jen găsește o pisică și o adoptă, luând-o acasă și numindu-o Jizzlord / Lordul Sloboz. Cu toate acestea însă, felina nu este chiar o simplă pisică atunci când, la finele primului episod, se transformă într-un bărbat în carne și oase (Luke Rollason). Jizzlord a fost o pisică timp de trei ani înainte de a se transforma înapoi într-un om și nu are nicio amintire despre viața sa anterioară. Acesta trebuie să învețe din nou umanitatea, ceea ce creează momente foarte amuzante și un comic aparte, în care relațiile de prietenie și interacțiunile umane sunt scrise superb. Jizzlord completează grupul de personaje principale, iar serialul se concentrează în principal pe acești tineri adulți care își găsesc drumul printr-o lume super-putere. Carrie își folosește puterea pentru a vorbi în numele morților în calitate de avocat, iar Kash decide să-și folosească puterile pentru binele comun, adunând o echipă de „eroi” pentru a lupta împotriva criminalității.

În această lume extraordinară, Jen nu vrea altceva decât să descopere care este puterea ei, ca să poată fi ca toți ceilalți. Ne este adus la cunoștință faptul că există o clinică pentru oamenii care nu și-au descoperit super-puterea, dar Jen nu își poate permite tratamentul, astfel că aceasta își petrece o mare parte din primul sezon deplângându-și lipsa de puteri și încercând să-și facă un altfel de rost în viață – serialul devine astfel povestea tuturor, fiind o incursiune amuzantă în anxietățile și nesiguranța cu care ne confruntăm cu toții la un moment dat. Toate personajele au defecte, chiar și cei care par să aibă totul bine pus la punct – în special sora vitregă a lui Jen, Andy. De fapt, acesta este și un aspect important al serialului – devii ușor  atașat de personaje, chiar dacă uneori, deciziile lor sunt mai mult decât contestabile.

Extraordinar este genul de comedie uimitoare, șocantă, hilară și dulce-amăruie despre cum să-ți găsești drumul în lume, când tot ce vei fi este, de fapt, obișnuit.

Mai jos, interviul cu Emma Moran, creatoarea serialului.

Bogdan, TvAddicted: Cum te-a ajutat experiența de comediant de stand-up și sketch-uri să creezi „Extraordinar”?

Emma Moran: Cred că este brutală experiența comediei în direct. Dacă spui o glumă și oamenilor nu le place, imediat știi. Cred că face să fii mai puțin prețios cu privire la ceea ce scrii și să ajungi cât de repede poți la glumă. Te învață să ai o eficiență nemiloasă.

TvAddicted: Ce diferențiază „Extraordinar” de celelalte seriale (chiar comedii) cu super-eroi, ținând cont că se încadrează într-un astfel de gen, comparativ cu seriale Marvel sau DC?

E.M.: Cred că ia în râs genul producțiilor cu super-eroi într-un mod plăcut. Ce îl face diferit este că aruncă o privire asupra super-puterilor dintr-o perspectivă a vieții de zi cu zi, asupra naturii umane și a modului cum oamenii le-ar folosi. (…) Abordează super-puterile dintr-o perspectivă foarte umană.

TvAddicted: De unde ți-a venit ideea pentru acest concept – o întreagă lume care are super-puteri? Ce te-a inspirat să creezi această lume?

E.M.: A venit din dorința de a scrie un sitcom fără a avea vreo temă sau să transmit ceva anume. Suntem inundați cu filme și seriale cu și despre super-eroi și oameni cu super-puteri, rapizi, puternici. Din clipa în care am avut acest gând, de a combina asta cu aceste personaje care nu au o viață ordonată, care sunt opusul lor și care nu au ambiții mărețe, întreaga lume a fost construită în jurul acestei combinații. Este o lume magică, dar realistă.

TvAddicted: Este Jen, personajul principal, ordinară sau extraordinară?

E.M.: Cred că este extraordinară. Are tenacitate, refuză să renunțe chiar și atunci când ar trebui, ceea ce consider că este minunat.

TvAddicted: Să ne așteptăm la umorul tipic britanic în serial?

E.M.: Da, este o combinație de umor britanic și irlandez. Este foarte lipsit de langoare, ba chair absurd și aiurit, o combinație de subiecte serioase cu glume absurde ca să „taie” din seriozitate – ceea ce îi oferă un caracter britanic.

TvAddicted: Ai adus în acest serial ceva din experiența personală? Te-a inspirat ceva personal să creezi acest serial? De fapt, putem găsi trăsături ale personajului principal inspirate din viața ta?

E.M.: Da, cu siguranță. Mă simt cel mai apropiată de Jen ca personaj, deoarece cred că vine dintr-un loc în care simțeam aceleași lucruri pe care le simte și ea: un pic pierdută, în jurul vârstei de 25 de ani, cu prieteni care au joburi interesante, care se logodesc, care își găsesc un scop în viață, în timp ce eu…

TvAddicted: Cu siguranță putem să ne asociem cu un astfel de personaj…

E.M.: Da, cred că toată lumea a făcut-o la un moment dat. În acest sens, o mare parte din mine se regăsește în Jen, dar totuși sper că nu sunt la fel de nesuferită…

TvAddicted: Și, o ultimă întrebare: care ar fi super-puterea ta?

E.M.: Mi-ar plăcea să spun… fie invizibilitate sau… nu știu, mi-ar plăcea ori să fiu extrem de văzută, remarcată ori să nu mă vadă nimeni nicioidată. E cumva între cele două…

TvAddicted: Mulțumim, Emma! Abia așteptăm să vedem serialul!

E.M.: Mulțumesc și eu!   

Extraordinary/1. Mairead Tyers as Jen in Extraordinary. Cr. Laura Radford/Disney+ © 2021.
Extraordinary. (L to R) Sofia Oxenham as Carrie, Mairead Tyers as Jen in Extraordinary. Cr. Natalie Seery/Disney+ © 2021.
Extraordinary. (L to R) Bilal Hasna as Kash, Luke Rollason as Jizzlord The Human in Extraordinary. Cr. Natalie Seery/Disney+ © 2021.
Extraordinary. Mairead Tyers as Jen in Extraordinary. Cr. Natalie Seery/Disney+ © 2021.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s