[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 19×09 ‘Love Don’t Cost a Thing’ & 19×10 ‘Sisters Are Doin’ It for Themselves’

Am ajuns la jumătatea acestui sezon și, după câteva episoade fără personajul eponim, cred că putem să ne dăm seama de direcția în care o ia cealaltă jumătate, dacă nu chiar întreg serialul: o mai mare atenție acordată rezidenților, un soi de „înapoi la origini”, căci, până la urmă, despre asta a fost Grey’s Anatomy de la bun început. În contextul dat, nu știu dacă e neapărat un lucru bun sau rău, însă cert este că farmecul și appeal-ul pe care l-au avut rezidenții originali și chiar și cei care au urmat imediat după… lipsesc acum cu desăvârșire.

Mi se pare că o dăm prea ușor în niște drame post-adolescentine care nu fac decât să știrbească din atmosfera cu care serialul ne-a obișnuit, și nu pot să nu remarc cât de reciclate și re-reciclate sunt aceste idei. Nu pretind originalitate continuă și constantă de la un serial cu 19 sezoane care pare că nu se va termina prea curând, însă pare că plecarea lui Grey e mai greu de gestionat din punct de vedere al „înlocuirii” acestui fir narativ decât mă așteptam.

În fine, în cele mai recente două episoade din „există viață și după Grey”, poveștile rezidenților capătă proporții mai mari. Simone s-a trezit cu fostul său logodnic la ușă și pare că acest domn Trey încă mai are un efect semnificativ asupra acesteia, deoarece Griffith îi acordă prezumția de nevinovăție. De fapt, nu ne este tocmai clar motivul pentru care cei doi s-au despărțit, cunoscându-se în timpul fostului program de rezidențiat al lui Griffith, despărțirea producându-se odată cu decizia ei de a se înscrie în programul de la Grey Sloan Memorial. Trey face tot posibilul ca Simone să își regândească decizia, considerând că noii săi oameni sunt cu mult sub nivelul ei, din toate punctele de vedere. Enervată de replicile fostului său, Griffith găsește alinare în brațele nepotului Shepherd, însă momentul dintre cei doi este întrerupt de același Trey, Adams dându-și seama că Simone încă mai simte ceva pentru fostul său partener, motiv pentru care efectiv o împinge înapoi în brațele lui. De aici este doar un pas pănă ca Trey să o ceară din nou în căsătorie pe viitoarea sa fostă logodnică. Evident, Griffith spune da, iar Adams nu poate decât să asiste cu un zâmbet fals pe chip.

Dacă în cazul lor, despărțirea se transformă în reconciliere, în cazul pacientei lui Maggie, Natalia, se va întâmpla exact opusul, însă din rațiuni medicale. Natalia, care suferă de cancer, urmează să intre de urgență în operație, deoarece cancerul esofagian i-a ajuns în cutia cerebrală, motiv pentru care o intervenție chirurgicală destul de costisitoare este iminentă. Cum aceasta discută cu soțul său legat de aspectele financiare ale acestei intervenții, Kwan intervine și sugerează un divorț rapid între cei doi, astfel încât, dacă Natalia nu supraviețuiește, Elliott nu va fi împovărat de datoriile pe care cei doi le au din timpul căsătoriei. A se remarca aici cât de defectuos și complet fără sens este sistemul medical de peste ocean. Maggie se enervează la culme din cauza propunerii elevului săi, motiv pentru care îl scoate pe Kwan din caz, însă cei doi ajung la concluzia că sugestia acestuia este cea mai bună decizie pe care o pot lua. Natalia supraviețuiește procedurii, iar Blue îi explică lui Maggie motivele din spatele variantei pe care a propus-o, acesta încă plătind facturi pentru cardurile de credit pe care le-a folosit pentru

Din categoria interacțiunilor în afara spitalului, asistăm la o cină cum n-am mai văzut de la Carnage încoace. Spre deosebire de filmul lui Polanski (film din 2011, cu Jodie Foster și Kate Winslet – neapărat de văzut!), copiii protagoniștilor nu s-au luat la bătaie, ci s-a lăsat cu mușcături. Allison, fiica lui Owen și Teddy, a mușcat-o de mai multe ori pe Prue, fata cuplului Warren–Bailey. Cei din urmă sunt invitați de Hunt și Altman la cină, iar schimburile acide de replici nu întârzie să apară între cele două gazde, mai ales în contextul în care Teddy este succesoarea lui Meredith la postul de șefă a chirurgiei. Nici celălat cuplu nu o duce neapărat mai bine, Ben reproșându-i Mirandei că petrece prea mult timp la locul de muncă, deși Bailey s-a dedicat în exclusivitate clinicii, iar orele sale lucrate sunt, de fapt, mai puține la număr.

Tot cu Owen și Teddy facem trecerea și către următorul episod, mai exact cu dorința lui Hunt de a avea un supraveghertor pentru o zi, care să cântărească în decizia de a-i reinstaura licența medicală și postul de șef peste chirurgia de urgență. Într-un șir de evenimente extrem de favorabile pentru Owen, acestuia i se dă ocazia să practice medicină de urgență, ceea ce îl determină pe inspectorul trimis să evalueze competențele lui Hunt să plece ușor siderat de cele întâmplate. Acesta decide să reinstaureze licența medicală a lui Hunt, din fericire – efectiv era tot mai greu de urmărit interacțiunea dintre el și Teddy având drept pretext acest subiect.

Veștile nu sunt atât de bune pentru Natalia, însă. Situația ei se înrăutățește considerabil, iar inima sa ar putea să cedeze în orice moment. Este o chestiune de zile – sau chiar ore – iar Maggie cere și opinia lui Winston referitor la acest caz, însă de data aceasta, situația este fără scăpare. Povestea acesteia se încheie pe patul de spital, cu Elliott lângă ea, făcând planuri care nu vor mai fi duse niciodată la bun sfârșit.

Un caz aparte al acestui episod este cel al lui Gerald, care suferă de boala Peyronie – sau altfel spus, are parte de erecții dureroase din cauza curburii extreme pe care o capătă penisul său. Și cine mai abilitat să opereze penisuri decât Katherine Fox? Aceasta îi cooptează pe Schmitt, Adams și Kwan în studiul pre-operator și în sala de operații, unde cel din urmă leșină din cauza cantității impresionante de sânge pe care o vede. Intervenția este un succes, iar Kwan își revine rapid după experiența leșinului în sala de operații. Veștile nu sunt însă grozave pentru Katherine, confirmându-se din nou faptul că nu mai este în remisie, iar cancerul îi avansează cu pași dureroși, veste pe care Webber o primește cu mare dezamăgire.

În microcosmosul Grey’s, totodată, Schmitt constată bucuros că nu mai este el care leșină prin sălile de operații și că a avansat mult din toate punctele de vedere, dând o șansă unei prime întâlniri cu un asistent medical care se află temporar în spital; Maggie și Winston încă nu știm încotro se îndreaptă; iar Griffith și Adams se evită unul pe altul.

Zece episoade rămân din acest al 19-lea sezon și zău că sunt curios…

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s