[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 15×09 ‘Shelter from the Storm’

Anul acesta, Grey’s Anatomy va deveni cea mai longevivă dramă medicală din istorie, depășind cele 331 de episoade ale cunoscutului serial ER. Ai crede că nivelul de dramă s-ar amortiza după 15 sezoane, că acțiunea ar deveni diluată, mai ales privit din prisma faptului că au avut loc multe evenimente majore în acești ani. Însă Shonda are în continuare idei care, transpuse pe ecran, aduc elementul-surpriză și mențin interesul legiunilor de fani pe care i-a câștigat serialul.

O pană de curent nu ar trebui să reprezinte o mare problemă pentru un spital, dat fiind faptul că orice astfel de instituție dispune de un generator, însă cum Grey Sloan Memorial nu e orice spital, haosul și panica se instaurează rapid, plusate de furtuna care a lovit Seattle. Acțiunea acestui episod începe exact de unde se termină anteriorul: lifturile – ah, lifturile, aceste suprapersonaje unde se tot întâmplă lucruri! – nu merg, curentul încă nu a pornit, lumea e panicată, apar situații de viață și de moarte.

Într-unul din lifturile care nu funcționează se află „triunghiul” Amelia-Owen-Teddy. Shepherd află că cea din urmă este însărcinată cu copilul lui Hunt, declanșând o serie de replici tăioase, ușor amuzante, Amelia primind și reacționând la aceste vești cum numai ea știe să o facă. Evident, pacientul în care se află înfiptă o plăcuță de înmatriculare devine o urgență, iar cei doi veterani aplică metode rudimentare pentru a-l salva, în timp ce Ameliei i se reamintește de ce preferă operațiile pe creier, unde nu se crapă sternuri și unde sângele poate lipsi cu desăvârșire. Pot părea subiectiv – nu doar o dată am zis că este personajul meu preferat la ora actuală – dar pentru un om încercat din toate părțile, care a avut de-a face cu dependența, cu moartea fratelui ei, a copilului ei și cu multe alte obstacole pe care i le-a adus viața, Amelia a reacționat natural și a reușit să vadă imaginea de ansamblu a întregii situații. Teddy decide să rămână în Seattle și Owen vrea să se implice în creșterea copilului său, dar fără să fie implicat emoțional cu mama acestuia. Amelia nu crede într-o astfel de relație și conștientizează importanța relației și istoricului pe care Hunt le are cu Teddy, iar indiferența nu poate fi luată în calcul. Shepherd este, de asmenea, conștientă că are alte priorități acum și decide că va trebui să apeleze la ajutor specializat în cazul lui Betty. Într-o lume ideală, Amelia și Owen vor forma o familie neconvențională, dar nimic nu este ideal, motiv pentru care viitorul arată astfel: Amelia va sta în primul rând, uitându-se la cum cei doi vor crește un copil.

Într-un alt lift, unde se află pacienta care va dona inima și un rinichi către pețitoarea Cece, Bailey și Helm se străduiesc să își mențină calmul și viabilitatea organelor de transplantat, în timp ce Cece așteaptă răbdătoare în sala de operații, acompaniată fiind de Maggie. Helm își dă seama că este singura stabilă psihic din cele trei, motiv pentru care propune un sincron respirator, ceea ce o calmează pe Bailey, care este evident afectată de o anixetate și de o teamă nejustificată – având de-a face și cu tulburare obsesiv-compulsivă în trecut. Deoarece ea este blocată în lift și Karev este blocat acasă, Webber preia frâiele și încearcă să descâlcească haosul de pe holuri, țintindu-și nervii către Jay, managerul clădirii. Aflăm în scurt timp că Cece l-a ajutat și pe el să își găsească perechea, chiar în spital, iar vestea că organele care ar trebui să ajungă la pețitoarea preferată a tuturor sunt blocate în lift îl determină să uite de grija pe care i-o poartă clădirii și să le scoată cu forța pe cele trei din lift. Teama lui Helm se adeverește în cazul lui Jay însă, căruia aproape că îi sunt retezate picioarele de liftul în coborâre – scena este extrem de greu de privit, producând disconfort privitorului. Schmitt și Nico, proaspăt reveniți din ambulanța înfierbântată, unde i-a descoperit Karev, împreună cu Jackson și Link reușesc să salveze picioarele lui Jay, iar povestea acestuia are un final fericit, ceea ce nu se poate spune despre Cece. Organismul acesteia a cedat, neacceptând inima donată, iar Mer și Maggie au fost nevoite să recunoască lupta pierdută, încheind astfel povestea celei care a schimbat multe perspective în spital.

Într-un lift unde atmosfera este ceva mai relaxată, Mer și DeLuca își împărtășesc din experiențele de viață ale fiecăruia, parțial în frumoasa limbă italiană, iar Meredith nu mai este atât de hotărâtă să îl respingă pe DeLuca. După ce criza s-a aplanat, Meredith se vede nevoită să aleagă între el și Link, dar îi alege pe amândoi și pe niciunul, iar povestea merge mai departe.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s