Actualizat 2.01.2021.
Săptămâna trecută am făcut o incursiune în universul celor de la Marvel și am pus laolaltă toate serialele pe care le propune compania în colaborare cu posturi sau platforme TV. Continuăm seria de articole dedicate fanilor benzilor desenate cu cea de-a doua mare companie care le publică, locul unde s-au născut Superman, Batman și The Flash.
Acest material face parte dintr-o serie de trei articole care să acopere serialele bazate pe benzile desenate publicate de Marvel, DC Comics și edituri independente.
DC Comics a fost fondată în 1934 sub numele de National Allied Publications, care, în 1946 a fuzionat cu creatorii lui Batman, Detective Comics, Inc. – preluând inițialele companiei din urmă și devenind mai târziu DC Comics. Au fost începuturile unui univers comun al personajelor DC, care a fost denumit DC Universe – DCU, creând astfel legături între personajele care apăreau pe paginile revistelor. Astfel, au fost create figuri emblematice precum Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman, Green Arrow, The Flash, Cyborg, dar și personaje negative, precum Lex Luthor, Joker, Catwoman sau Pengiun, precum și echipe de super-eroi, de genul Watchmen ori Justice League. În 1951-1952, DC Comics ajunge atât pe micul, cât și pe marele ecran. Mai exact, aceștia au abordat de la bun început o lansare hibridă, în cinema fiind ecranizat un pilot pentru ceea ce va avea să devină primul serial inspirat din personaje DC Comics: Adventures of Superman, care a fost difuzat timp de 6 sezoane în sistem sindical. Același model a fost utilizat și pentru Batman, serialul de 3 sezoane de la ABC, din perioada 1966-1968. Această perioadă coincide și cu achiziția companiei de către gigantul media Warner, principalul competitor al Disney și cu lansarea primului film de sine stătător în cinematografe, prin colaborarea dintre DC și studioul 20th Century Fox: Batman (1966). Perioada următoare a coincis cu lansări multiple, atât în cinematografe, cât și pe TV, iar personajele centrale ale titlurilor au fost Superman, Batman și Wonder Woman. DC Comics a colaborat cu ABC și CBS pentru seriale precum Shazam! (1974-1976), The Secrets of Isis (1975-1976), Wonder Woman (1975-1979), The Flash (1990-1991), Human Target (1992), Lois & Clark: The New Adventures of Superman (1993-1997). După anii 2000, s-a lansat ideea unui nou univers comun al personajelor DC Comics, însă abordarea a fost una diferită comparativ cu rivalul Marvel: s-a optat pentru crearea a două universuri separate pentru cinema și TV, ca acestea să exploreze fire narative diferite, deși unele personaje – precum The Flash – aveau să apară în ambele versiuni, însă interpretate de actori diferiți.
Dacă în ceea ce privește producțiile cinematografice, DC a cunoscut succesul începând cu trilogia în regia lui Christopher Nolan, ce l-a avut drept personaj central pe Batman, iar DC Extended Universe – DCEU a fost lansat în 2013 prin Man of Steel, primul serial DC Comics care a reușit să se mențină pe TV timp de zece sezoane a fost Smallville (pe postul WB și, ulterior, CW), difuzat în perioada 2001-2011, însă universul comun cunoscut sub numele de Arrowverse a luat naștere abia în 2012, prin serialul Arrow, adaptat de Greg Berlanti pentru postul CW. Au urmat și alte titluri care s-au plasat printre preferatele fanilor, precum The Flash, Supergirl sau Legends of Tomorrow, care au devenit parte din Arrowverse. Universul a devenit și mai extins iar legăturile dintre personaje s-au accentuat începând din 2014, când a avut loc primul crossover între Arrow și The Flash, urmat de câte un astfel de eveniment anual, în cadrul căruia super-eroii se reunesc pentru a salva lumea de o situație denumită adeseori „criză”, utilizând din plin conceptul DC de existență a multi-versului. Serialele care fac parte propriu-zis din Arrowverse sunt reduse ca număr, însă DC a lansat conceptul de producție adiacentă universului comun, referindu-se prin acest termen la personaje care sunt menționate sau care apar în evenimentele de tip crossover.
Pe lângă multipla colaborare cu postul CW, DC Comics s-a orientat către streamingul online, lansând în 2018 propria platformă, sub numele de DC Universe (a nu se confunda cu DC Extended Universe, universul comun al filmelor de cinema). În toamna aceluiași an, apare Titans, primul serial original al platformei, bazat pe benzile desenate cu același nume. Cum viitoarea platformă HBO Max face parte tot portofoliul Warner Media, gigantul media și-a anunțat intenția de a lansa viitoarele seriale pe ambele platforme. O colaborare ceva mai inedită a DC Comics este chiar cu postul HBO: la zece ani după lansarea filmului Watchmen (2009), a urmat serialul cu același nume, care aduce acțiunea în prezent, fiind un reboot-sequel al benzilor desenate mult aplaudate de public și critici, romanul grafic fiind pe lista TIME a celor mai bune 100 de cărți din toate timpurile.

Seriale DC Comics din epoca recentă (titlurile marcate cu asterisc albastru * fac parte din Arrwoverse):
- Arrow* (CW, 2012-2020): 8 sezoane, 170 de episoade. Primul serial din Arrowverse spune chiar povestea titularului Green Arrow, adică Oliver Queen, fiul unei familii înstărite, care revine în Starling City (ulterior Star City) după ce petrece cinci ani pe o insulă misterioasă din Marea Chinei de Nord, devenind justițiar pe cont propriu și alegându-și ca armă arcul și săgeata. Serialul a fost terenul de lansare pentru toate celelalte producții din Arrowverse. Disponibil în România pe Netflix.
- Gotham (Fox, 2014-2019): 5 sezoane, 100 de episoade. O combinație dintre serial cu super-eroi și procedural, îi are drept protagoniști pe Jim Gordon și Bruce Wayne, concentrându-se pe originile acestora în Poliția din Gotham, precum și pe începuturile a numeroase personaje negative din benzile DC: Penguin, Riddler, Catwoman, Posion Ivy, Joker și alții. Disponibil în România pe Netflix.
- Constantine (NBC, 2014-2015): 1 sezon, 13 episoade. Producția anulată timpuriu a combinat elemente de supranatural cu religie și mitologie, personajul eponim fiind un exorcist britanic și detectiv specializat în ocultism, pornit în căutarea ființelor supraomenești. Serialul a devenit adiacent Arrowverse retroactiv, după ce Constantine a apărut în episoade din Arrow și Legends of Tomorrow. Serialul a fost criticat deoarece nu a înfățișat orientarea sexuală a lui Constantine, acesta fiind bisexual în benzile desenate.
- The Flash* (CW, 2014-prezent): 6 sezoane în prezent. Un alt proiect foarte important pentru CW și DC, The Flash este povestea lui Barry Allen, care devine speedster (capătă super-viteză) în urma exploziei acceleratorului de particule al STAR Labs, din Central City. Serialul a creat numeroase legături cu celelalte producții din Arrowverse, dar și cu serialul The Flash (1990-1991), acesta din urmă devenind adiacent. Disponibil în România pe Netflix.
- Supergirl* (CBS, ulterior CW, 2015-prezent): 5 sezoane în prezent. După un prim sezon pe CBS, serialul a fost preluat de CW, permițând extinderea și mai mult a Arrowverse. Este povestea Karei Denvers / Zor-El, verișoara lui Superman și unul dintre puținii kryptonieni în viață, urmărind luptele acesteia cu răufăcătorii din National City, dar și cu ea înșiși, fiind nevoită să își accepte puterile după ce și le-a ascuns anterior. Disponibil în România pe Netflix.
- DC’s Legends of Tomorrow* (CW, 2016-prezent): 4 sezoane în prezent. Colaborarea lui Berlanti cu CW a continuat cu prima echipă de super-eroi DC de pe TV, după ce aceștia au apărut în alte seriale ale postului: Ray Palmer / Atom, Sara Lance / White Canary, Martin Stein și Jefferson “Jax” Jackson / Firestorm, Kendra Saunders / Hawkgirl, Carter Hall / Hawkman, Leonard Snart / Captain Cold și Mick Rory / Heat Wave. Disponibil în România pe Netflix.
- Powerless (NBC, 2017): 1 sezon, 12 episoade. O altă abordare a lumii super-eroilor, serialul-sitcom urmărește povestea lui Emily Locke, în calitate de director de cercetare-dezvoltare la o subsidiară a Wayne Enterprises, specializată în „produse” pentru oamenii obișnuiți care se află în pericol de a deveni vicime colaterale ale luptelor dintre super-eroi și răufăcători.
- Krypton (Syfy, 2018-2019): 2 sezoane, 20 de episoade. Singura colaborare dintre DC și Syfy, serialul explorează planeta cu același nume și este centrat pe Seg-El, bunicul lui Superman, acțiunea având loc cu 200 de ani înaintea nașterii acestuia. Disponibil în România pe HBO Go.
- Black Lightning (CW, 2018-prezent): 3 sezoane în prezent. Serialul – adiacent Arrowverse – este povestea super-eroului cu același nume care, deși retras din activitatea de justițiar și devenit director de școală, este nevoit să îmbrace din nou costumul lui Black Lightning după ce organizația The 100 perturbă liniștea comunității din orașul Freeland. Disponibil în România pe Netflix.
- Titans (DCU și HBO Max, 2018-prezent): 2 sezoane în prezent. Primul titlu de pe platforma DCU și adiacent Arrowverse, serialul abordează generația tânără de super-eroi cu diverse abilități, reuniți sub titulatura Titans. Disponibil în România pe Netflix.
- Doom Patrol (DCU și HBO Max, 2019-prezent): 2 sezoane în prezent. Considerat drept un serial de nișă și spin-off Titans, cel de-al doilea proiect DCU este o odă adusă celor cu puteri „ciudate”, de la personalități multiple, la roboți umanoizi și „oameni negativi”. Disponibil în România pe HBO Go.
- Swamp Thing (DCU, 2019): 1 sezon, 10 episoade. Povestea creaturii din mlaștină a fost o nouă încercare DCU de a adăuga un serial adiacent Arrowverse, însă audiențele slabe au dus la anularea serialului, care a explorat originile ființei jumătate om, jumătate plantă. Disponibil în România pe HBO Go.
- Pennyworth (Epix, 2019-prezent): 2 sezoane în prezent. Serialul explorează originile cunoscutului servitor al familiei Wayne, Alferd Pennyworth, în calitate de fost soldat britanic ce își înființează propia firmă de securitate în Londa anilor 50-60. Alfred devine ținta unuei grupări care vrea să răstoarne guvernul britanic și se vede nevoit să colaboreze cu agenți americani, printre care și viitorii părinți ai lui Bruce Wayne, cel care va deveni ulterior Batman.
- Batwoman* (CW, 2019-prezent): 1 sezon în prezent. Serialul are loc la trei ani după dispariția lui Bruce Wayne / Batman, iar verișoara sa, Kate Kane, devine noua speranță a Gotham City prin Batwoman. Este primul serial cu super-eroi ce are drept protagonist un membru al comunității LGBT, Kane fiind lesbiană. Disponibil în România pe HBO Go.
- Watchmen (HBO, 2019): miniserie, 9 episoade. Prima colaborare a DC cu postul HBO, serialul este un reboot-sequel al romanului grafic cu același nume, semnat de Alan Moore și Dave Gibbons, în sensul că a continuat parțial povestea din benzile desenate, aducând universul Watchmen în prezent, dar a și ecranizat părți importante din acestea, plasate în anul în 1985 sau chiar anterior. Este serialul DC care are cel mai ridicat scor pe Metacritic. Disponibil în România pe HBO Go.
- Stargirl (DCU și CW, 2020): 1 sezon în prezent. Serialul este prima colaborare dintre DC Universe și CW, fiind difuzat pe post a doua zi de la lansarea pe platformă și adiacent Arrowverse. Este povestea lui Courtney Whitmore, o elevă de liceu care, descoperind un toiag cosmic și că tatăl său vitreg a fost un super-erou, devine o inspirație pentru o nouă generație de super-eroi. Disponibil în România pe HBO Go.
———
Seriale DC Comics ce urmează a fi lansate (titlurile marcate cu asterisc albastru * fac parte din Arrwoverse, iar cele marcate cu asterisc galben * fac parte din DC Extended Universe, DC plănuind să adauge și seriale universului care, până în 2021 era rezervat strict filmelor):
- Zack Snyder’s Justice League (HBO Max, 2021). O miniserie de 4 episoade, este versiunea lui Zack Snyder a filmului cu același nume din 2017.
- Superman & Lois* (CW, 2021). Următorul serial parte a Arrwoverse este spin-off Supergirl, centrat pe personajele Clark Kent / Superman și Lois Lane, cunoscute din serialul mai sus menționat. Este planificat un sezon de 13 episoade.
- Peacemaker* (HBO Max, tba). Primul serial parte a DC Extended Universe, Peacemaker va fi un spin-off al filmului The Suicide Squad, centrat pe personajul interpretat de John Cena.
- Green Lantern (HBO Max, tba). Tot în spațiul cosmic și tot avându-l pe Berlanti drept producător, proiectul va fi un serial bazat pe benzile desenate cu Green Lantern.
- DC Super Zero High (HBO Max, tba). Proiectul este o comedie imaginată și produsă de Elizabeth Banks, urmărind aventurile unor elevi ai unei școli pentru copiii cu abilități, dar care încă nu realizează că vor deveni super-eroi.
- serial fără titlu Gotham City Police Department (HBO Max, tba). Serialul va continua acțiunea din filmul The Batman (2022).
- proiect – Green Arrow and the Canaries* (CW, tba). Anunțat în august 2019, proiectul este un spin-off Arrow, având drept personaje principale trei personaje feminine din benzile desenate marca DC Comics. Tot parte din Arrowverse.
- proiect – DC’s Strange Adventures (HBO Max, tba). Primul serial sub formă de antologie, produs tot sub aripa lui Greg Berlanti pentru viitoarea platformă HBO Max, după ce anterior fusese la stadiul de proiect la DCU. Se va baza pe diverse numere ale seriei de benzi desenate cu același nume, explorând în special evenimente plasate în spațiul cosmic.
- proiect – BizarroTV (DCU, tba). Tot un serial antologic, proiectul explorează „colțurile întunescate” ale benzilor DC, aducând pe micul ecran personaje ca Bizarro (o versiune „bizară” a lui Superman, asemănătoare cu monstrul lui Frankenstein), Slam Bradley, Creeper, Ambush Bug, Space Cabbie și alte nume neașteptate din publicațiile DC Comics, toate plasate în Lumea Bizarro, sau Htrae, o versiune alternativă a Pământului, în formă de cub.
- proiect – Painkiller* (CW, tba). Berlanti va dezvolta pentru CW și un spin-off al Black Lightning, centrat pe personajul interpretat de Jordan Calloway.
- proiect – Naomi (CW, tba). Un proiect semnat Ava DuVernay, serialul va spune povestea unui personaj introdus în benzile desenate în 2019, o tânără care este hotărâtă să afle cauzele fenomenului supranatural care a lovit pitorescul său oraș.
- proiect fără titlu Justice League Dark (HBO Max, tba).
- proiect fără titlu Wonder Girl (CW, tba).
———
Seriale Vertigo, subsidiară a DC Comics, ce au fost sau urmează să fie lansate:
- iZombie (CW, 2015-2019): 5 sezoane, 71 de episoade. Primul personaj Vertigo care a avut propriul serial este Liv Moore, un medic rezident care devine zombie și descoperă că trebuie să își hrănească constant apetitul pentru creier uman, dar pentru a nu ucide oameni nevinovați, se angajează la morgă și se hrănește cu creierele cadavrelor pe care le autopsiază, moștenind temporar amintirile acestora, o „super-putere” utilă în cazul anchetelor polițienești. Disponibil în România pe Netflix.
- Preacher (AMC, 2016-2019): 4 sezoane, 43 de episoade. Serialul este povestea lui Jesse Custer, un preot dependent de alcool și tutun care, în urma unei crize personale în care pune la îndoială existența unui Dumnezeu, capătă puteri supraomenești, ceea ce îl determină să pornească într-o călătorie spirituală în care încearcă să îl descopere pe Dumnezeu (literalmente), alături de fosta sa iubită și o prietenă-vampir. Disponibil în România pe AMC.
- Lucifer (Fox, ulterior Netflix, 2016-prezent): 5 sezoane în prezent. Unul dintre cele mai populare seriale ale ultimilor ani, Lucifer a fost atât de bine primit de public, încât fanii au convins Netflix să reînnoiască serialul, anulat după trei sezoane la Fox. Acum, se așteaptă difuzarea unui al cincilea și ultim sezon, iar recent s-a confirmat că este adiacent Arrowverse. Sub formă de procedural, este centrat pe îngerul decăzut Lucifer, care, plictist de viața în iad, ajunge în Los Angeles, unde devine consultant pentru poliția locală, ajutând detectivii să rezolve cazuri de omucideri, folosindu-se de abilitatea sa de a afla de la oameni ce își doresc cu adevărat. Disponibil în România pe Netflix.
- Y: The Last Man (FX on Hulu, 2021). Serialul de bazează pe seria de benzi desenate Y: The Last Man, iar acțiunea este plasată într-o lume post-apocaliptică, în care un eveniment cataclismic a omorât fiecare mamifer de sex masculin, cu excepția unui bărbat și a maimuței sale capucin. Noua ordine dintr-o lume a femeilor va explora tematici precum genul, rasa, clasa socială și supraviețuirea.
- DMZ (HBO Max, 2021). Serialul va explora un viitor apropiat în care un al doilea război civil american a transformat Insula Manhattan într-o zonă demilitarizată (DMZ), prinsă la mijloc între forțele Statelor Unite ale Americii și secesionistele State Libere ale Americii. Este planificat un sezon de 4 episoade.
- The Sandman (Netflix, tba). Netflix va colabora din nou cu Vertigo pentru a adapta seria de benzi desenate cu același nume, centrate pe personajul Dream, parte a grupării Endless, care domnește peste lumea viselor. Este planificat un sezon de 11 episoade.
- Sweet Tooth (Netflix, tba). Proiect la stadiul de pilot, va explora o lume rurală post-apocaliptică, unde personajele sunt hibrizi între animale și oameni. Consdierat o combinație dintre Mad Max și Bambi. Robert Downey Jr. este unul din producătorii executivi ai pilotului. Este planificat un sezon de 8 episoade.
Lisa evenimentelor crossover din Arrwoverse:
- Flash vs. Arrow (The Flash și Arrow, 2014): 2 episoade.
- Heroes Join Forces (The Flash și Arrow, 2015): 2 episoade.
- Invasion! (The Flash, Arrow și DC’s Legends of Tomorrow, 2016): 3 episoade.
- Crisis on Earth-X (Supergirl, Arrow, The Flash, DC’s Legends of Tomorrow, 2017): 4 episoade.
- Elseworlds (The Flash, Arrow, Supergirl, 2018): 3 episoade.
- Crisis on Infinite Earths (Supergirl, Batwoman, The Flash, Arrow, DC’s Legends of Tomorrow, 2019-2020): 5 episoade. Este cel mai complex crossover de până acum, făcându-și apariția, pe lângă titularii celor cinci seriale, și personaje din Lucifer, Black Lightning, Smallville, Constantine, Titans, Doom Patrol, Swamp Thing, Birds of Prey (2002-2003), Batman (1966-1968), filmele Batman (1989), Jonah Hex (2010) și, pentru prima dată, s-au intersectat Arrowverse și DC Extended Universe, deși se declarase anterior că cele două universuri vor fi separate și independente: un personaj important din viitorul film The Flash (2022) și-a făcut apariția în ultima parte a crossover-ului, care a inclus și o referire subtilă la serialul Watchmen.
De asemenea, Flash / Barry Allen a apărut într-un episod din Supergirl (Worlds Finest), în 2016, iar Supergirl a apărut într-un episod muzical din The Flash (Duet), un an mai târziu.
Articolul va fi actualizat și cu alte titluri DC Comics, pe măsură ce acestea vor fi anunțate.
-B
2 thoughts on “De pe hârtie, pe ecran: DC Comics”