[CRONICĂ] Grey’s Anatomy – 17×08 “It’s All Too Much?”

Episodul trecut a fost primit cu multe critici negative de către fani ce caută explicații care să dea sens morții lui DeLuca, mai ales că, în materie de evoluție a personajului, acesta era în plină recuperare psihologică și drumul lui nu ar fi trebuit să se termine astfel. Din dorința de a fi realistă, povestea a trecut în cealaltă extremă: da, moartea nu întreabă pe nimeni, dar câtă dramă încape totuși pe holurile unui spital?

Acestea fiind zise, cum înmormântările sunt interzise, o astfel de manifestație în cinstea lui Andrew este înlocuită de o întâlnire ad-hoc a colegilor săi în curtea spitalului și o rememorare prin clipuri video a ceea ce a fost și a ceea ce a însemnat pentru fiecare în parte DeLuca, încheind cu interviul lui video prin care a aplicat pentru un post în spitalul Grey Sloan Memorial. Momentele au fost încărcate de emoție, apelând la clasica rețetă Grey‘s și transmițând încă o dată, pentru a nenumărata oară, sentimentul de familie pe care îl emană relațiile colegiale dintre medicii spitalului. Deși are la bază o succesiune grăbită de evenimente, care au fost plasate într-un context care ar fi trebuit să transmită alt mesaj, momentul in memoriam a fost unul impresionant și cu cantități suficiente de tragism, emoție și frustrare.

Consecințele evenimentelor din episodul trecut încep să aibă efect: Bailey pornește un soi de anchetă internă pentru a stabili care a fost motivul pentru care DeLuca nu a supraviețuit celei de-a doua intervenții și, deși Webber, Hunt și Altman i-au spus pas cu pas desfășurarea intervenției, din dorința sa de a face totul ca la carte și, cumva ca parte a procesului de a face față durerii – mai exact, acel element de negociere – Miranda ajunge în punctul până la care pune la îndoială abilitățile medicilor pe care îi coordonează. Văzând că evenimentele care au dus la moartea lui Andrew sunt aceleași atât faptic, cât și scriptic, Bailey își dă seama că a sosit momentul unei pauze, și îi transmite lui Richard că are nevoie de câteva zile libere.

Întreg tragismul care marchează aceste episoade este amplificat de pandemia care suprasolicită nervii și rezistența tuturor, iar faptul că Meredith, deși dă semne de revenire, nu poate fi încă deconectată de la ventilatorul mecanic și este încă sedată, încă pe plajă, neștiind că DeLuca a fost ucis. Grey străbate în continuare malul oceanului, se întâlnește din nou cu Derek, care îi povestește cu lux de amănunte toate modurile în care seamănă cu fiica lor cea mică, Ellis, pe care Derek nu a apucat să o cunoască, iar Hayes, care a stat la căpătâiul ei în timpul adunării dedicate lui DeLuca și care intermediază conversațiile dintre Mer și copiii săi via apel video, îi spune lui Mer cât de bine seamănă cu copiii săi, realizând astfel o simetrie a dialogului dintre ea și Derek, respectiv Cormac.

Frustrările încep să se adune cu potențial de implozie, iar prima victimă aparentă a muncii continue fără rezultat este Teddy, care pare că va ceda în orice moment. De altfel, episodul se și încheie cu o Teddy care nu mai are puterea de a se ridica de pe bordură, asistând neputincioasă la… tot. Owen încearcă să o salveze, nerealizând că Altman o ia pe un drum alunecos către o stare depresivă care o poate marca pe viață.

Tensiunile cresc și în afara spitalului: în casa Grey, Link se vede nevoit să ascundă băutura de Amelia, dar odată cu alcoolul ascunde și motivul pentru care simte nevoia să își bea necazurile, iar faptul că nu are suficientă încredere în Shepherd să comunice îi ridică mari semne de întrebare acesteia din urmă. Momentul în sine nu se ia în serios prea mult, în sensul că Link nu are o problemă cu alcoolul – nu mai mult decât am avut noi toți în perioadele de lockdown – însă a dorit să continue să se dezinfecteze pe interior și a și găsit cu cine să o facă: cea mai bună prietenă a lui, Jo, care era în mijlocul unei conversații post-sex cu Jackson și tocmai îi mărturisise acestuia că vrea să își schimbe specializările, convingere întărită de toate evenimentele recente (moartea lui DeLuca și a lui Val, fosta sa pacientă).

Analizând evenimentele la rece și depășind stratul emoțional, povestea va începe să își piardă din credibilitate în momentul în care Meredith petrece mai mult de jumătate de sezon pe patul de spital ori pe plajă. Mai mult, se va și lovi de crunta realitate cum că ultimul său partener a fost înjunghiat mortal, ceea ce va amplifica și mai mult tragedia care marchează acest sezon.

Rămâne de văzut.

-B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s