De pe hârtie, pe ecran: Marvel

Actualizat 2.01.2021.

Apetitul publicului pentru super-eroi a crescut semnificativ în ultimul deceniu, iar industria de entertainment a profitat de acest trend și a adus pe marile și micile ecrane personajele care au făcut istorie în paginile benzilor desenate. Marvel și DC – cele mai importante nume ale industriei – sunt competitori acerbi pe ecranele cinematografelor și pe posturi și platforme TV, creându-și fiecare adevărate universuri foarte complexe, care reunesc personaje din benzile desenate atât de populare în rândul publicului. În 2019, Avengers: Endgame (ultimul capitol al poveștii Răzbunătorilor) a devenit filmul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei la nivel mondial. Studiourile de la Hollywood au înțeles această tendință și că publicul nu este saturat cu astfel de producții, motiv pentru care a pătruns și pe piața de televiziune, adaptând benzile desenate mai puțin cunoscute pentru micul ecran, căci atât Marvel, cât și DC păstrează titlurile cu greutate pentru cinematografe.


Acest material face parte dintr-o serie de trei articole care să acopere serialele bazate pe benzile desenate publicate de Marvel, DC Comics și edituri independente.


Marvel Comics a luat ființă acum 80 de ani, însă sub denumirea de Timely Comics. Marvel a devenit un fenomen cunoscut abia în 1961, anul în care compania a lansat primele benzi desenate The Fantasic Four și alte titluri populare, iar un cuvânt important de spus în începuturile creative ale Marvel l-a avut de spus Stan Lee, o figură emblematică pentru industria benzilor desenate. De atunci, personajele care prindeau viață prin paginile revistelor au luat cu asalt preferințele fanilor: Spider-Man, Ant-Man, Iron Man, Thor, Hulk, Captain America, Wolverine, Black Panther, Captain Marvel, Doctor Strange, Ghost Rider, Blade, Daredevil au fost printre primele numele cunoscute care au definit direcția pe care o parcurge Marvel chiar și în ziua de azi. S-au format echipe de super-eroi, precum Avengers, X-Men, Fantastic Four, Guardians of the Galaxy și chiar și anti-eroii ori răufăcătorii au devenit populari: Doctor Doom, Magneto, Thanos, Ultron, Green Goblin, Doctor Octopus, Venom, Loki sau Kingpin. Prima încercare de a aduce aceste personaje pe ecranele cinematografelor a avut loc în 1944, când Timely Comics a lansat Captain America, un film în 15 părți, lansate săptămânal. Abia în 1974, Marvel se orientează către PBS pentru primul serial TV live-action din portofoliul său: Spidey Super Stories. Următorul serial al Marvel l-a avut în centru tot pe Omul-Păianjen, rulând timp de două sezoane pe CBS, între 1977 și 1979. Au mai urmat încercări prin cele cinci sezoane ale lui The Incredible Hulk (tot CBS), între 1977 și 1982, iar în deceniile care au urmat nu a mai existat niciun serial Marvel pe TV. Abia în 2001, după lansarea primului film X-Men în cinematografe, personajele benzilor desenate au revenit pe ecrane, prin Mutant X (trei sezoane), până în 2004, și prin Blade: The Series, în 2006. În 2008, apare primul film al Marvel Cinematic UniverseMCU, un univers comun, împărțit între cinema și TV, cu personaje care stabilesc legături între producțiile pentru micul și marele ecran: Iron Man. În 2009, The Walt Disney Company cumpără Marvel Entertainment pentru uriașa sumă de 4 mld USD, iar pentru filmele și serialele cu super-eroi a fost începutul unei pante exclusiv ascendente, popularitatea acestora crescând mai mult ca niciodată.

În 2013, Marvel s-a orientat către postul ABC – deținut de Disney – pentru primul serial al MCU, Agents of SHIELD, iar de atunci, numărul serialelor ce poartă sigla Marvel și care au fost incluse în MCU a crescut considerabil. Tot ca parte a acestui univers, Marvel a fost în perioada 2015-2019 parte a unui acord cu Netflix, pentru crearea a patru (ulterior, cinci) seriale distincte și a unei miniserii care să reunească cei patru super-eroi protagoniști ai acestora, iar aceste producții sunt considerate de critici și public drept cele mai de succes seriale Marvel, în special din prisma faptului că nu doar adaptează genul, ci abordează și alte elemente, precum societatea, politica, rasismul și chiar religia. De asemenea, Marvel a mai colaborat și cu posturi precum Fox, FX, Freeform ori cu platforma Hulu (unde Disney deține două treimi din acțiuni) pentru seriale care să poarte sigla sa, însă după lansarea platformei Disney+ în noiembrie 2019, toate serialele noi Marvel vor fi distribuite prin intermediul acesteia ori prin Hulu.

Marvel_draft 1

Seriale Marvel din epoca recentă, în ordinea lansării (titlurile marcate cu un asterisc roșu * fac parte din Marvel Cinematic Universe):

  • Agents of S.H.I.E.L.D.* (ABC, 2013-2020): 7 sezoane, 136 de episoade. Cel mai longeviv serial Marvel, urmărește organizația S.H.I.E.L.D. – Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division, o agenție secretă de conservare a păcii într-o lume a super-eroilor. Ultimul sezon – al șaptelea – va fi difuzat în 2020.
  • Agent Carter* (ABC, 2015-2016): 2 sezoane, 18 episoade. Serialul o are drept personaj central pe Peggy Carter, continuând povestea sa din filmele Captain America: The First Avenger (2011) și Agent Carter (scurt-metraj, 2013).

  • Daredevil* (Netflix, 2015-2018): 3 sezoane, 39 de episoade. Prima colaborare dintre Marvel și Netflix a fost povestea avocatului și justițiarului orb Matt Murdock, continuu scindat între bine și rău, explorând linia fină dintre un erou și un anti-erou. Serialul a adus în prim-plan și personaje negative precum Kingpin și The Punisher, cel din urmă prinzând atât de bine la public, încât Netflix a decis să producă un serial în care acesta să fie personaj principal. Disponibil în România pe Netflix.

  • Jessica Jones* (Netflix, 2015-2019): 3 sezoane, 39 de episoade. Detectiv particular și justițiară fără voia ei, Jessica Jones se folosește de puterile sale supraomenești pentru a-și recăpăta imaginea de super-erou, statut la care a renunțat după ce unul din cei mai cunoscuți dușmani ai săi, Kilgrave, a determinat-o să ucidă un om. Serialul este un thriller psihologic în care își face apariția și Luke Cage. Este unul din primele seriale recente care au abordat subiecte precum abuzul fizic și psihic. Disponibil în România pe Netflix.

  • Luke Cage* (Netflix, 2016-2018): 2 sezoane, 26 de episoade. Un serial din aria blaxploitation, acesta spune povestea unui fugar care a căpătat piele anti-glonț și super-puteri în urma unor experimente eșuate din închisoare, în încercările sale de a-și reface viața într-un Harlem măcinat de mafia locală. Disponibil în România pe Netflix.

  • Legion (FX, 2017-2019): 3 sezoane, 27 de episoade. Povestea lui Haller sau Legion, un tânăr diagnosticat încă din tinerețe cu schizofrenie și considerat „mutant”, acesta descoperă în timp că sunt mult mai multe implicații ale afecțiunii sale pe cât credea. Serialul îl pune pe Haller în postura naratorului nedemn de încredere, combinând elemente specifice anilor 1960 cu viziunea distorsionată a acestuia asupra realității. Disponibil în România pe HBO Go.

  • Iron Fist* (Netflix, 2017-2018): 2 sezoane, 23 de episoade. Cea de-a patra coproducție Marvel-Netflix, serialul este centrat pe Danny Rand, fiu de miliardar și expert în arte marțiale, considerat mort timp de 15 ani, care revine în New York pentru a-și repara imaginea și pentru a-și recăpăta firma care i-a adus succesul familiei sale. Disponibil în România pe Netflix.

  • The Defenders* (Netflix, 2017): miniserie, 8 episoade. Seria limitată reunește cei patru super-eroi din serialele Netflix, în confruntarea lor cu organizația The Hand. Disponibil în România pe Netflix.

  • Inhumans* (ABC, 2017): miniserie, 8 episoade. A fost un experiment Marvel prin lansarea hibridă – primele două episoade au fost lansate în format IMAX la cinema, fiind difuzate ulterior, împreună cu restul de șase, pe postul ABC. Miniseria urmărește evadarea familiei Inhuman pe insula Hawaii, după o lovitură de stat.

  • The Gifted (Fox, 2017-2019): 2 sezone, 29 de episoade. Singura colaborare dintre Marvel și Fox este povestea a doi oameni obișnuiți care adoptă copii cu puteri supranaturale și care se văd nevoiți să lupte pentru aceștia, fiind atrași în lumea subterană a mutanților.

  • The Punisher* (Netflix, 2017-2019): 2 sezoane, 26 de episoade. După ce își răzbună familia (în sezonul secund din Daredevil), anti-eroul Frank Castle descoperă o vastă conspirație din care face parte atât el, cât și cei pe care i-a răzbunat. Disponibil în România pe Netflix.

  • Runaways* (Hulu, 2017-2019): 3 sezoane, 33 de episoade. Prima colaborare dintre Marvel și Hulu, serialul este bazat pe povestea a șase tineri din medii complet diferite, care încearcă să înfrunte o organizație răufăcătoare (The Pride) din care fac parte chiar părinții lor.

  • Cloak & Dagger* (Freeform, 2018-2019): 2 sezoane, 20 de episoade. Singurul serial Marvel orientat către genul romance, acesta surprinde doi tineri din lumi diferite, care capătă puteri în urma prăbușirii unei platforme portuare, descoperind că abilitățile lor funcționează mai bine atunci când sunt împreună.

  • Helstrom* (Hulu, 2020): 1 sezon, 10 episoade. Serialul a adus pe micul ecran duo-ul frate-soră Daimon și Ana Helstrom, fiii unui criminal în serie care pornesc în căutarea celor mai deplorabili indivizi ai umanității. Personajele fac parte din seria de benzi desenate Adventure into Fear, aducând elemente de noutate în MCU, precum demoni și legături cu Vaticanul.

 

———

Seriale Marvel ce urmează a fi lansate (titlurile marcate cu un asterisc roșu * fac parte din Marvel Cinematic Universe):

  • WandaVision* (Disney+, ianuarie 2021). Plasat tot după ultimul film Avengers, serialul îi va reuni pe Wanda Maximoff / Scarlet Witch și pe Vision, cel din urmă fiind readus la viață după evenimentele din Avengers: Infinity War (2018). Pentru moment, este planificat un sezon compus din 6 sau 8 episoade. Face parte din faza 4 a MCU.

  • The Falcon and the Winter Soldier* (Disney+, martie 2021). Constănțeanul Sebastian Stan și Anthony Mackie își vor relua rolurile din filmele care fac parte din MCU, acțiunea fiind plasată după evenimentele din Avengers: Endgame (2019), când Steve Rogers îi înmânează lui Sam Wilson (Falcon) scutul lui Captain America. Pentru moment, este planificat un sezon compus din 6 episoade. Face parte din faza 4 a MCU.

  • Loki* (Disney+, mai 2021). În timpul San Diego Comic-Con din 2019, s-a dezvăluit că serialul va explora versiunea lui Loki care a furat Piatra Spațiului în Avengers: Endgame (2019). Tom Hiddleston își va relua rolul din franciza MCU. Pentru moment, este planificat un sezon compus din 6 episoade. Face parte din faza 4 a MCU.

  • Hawkeye* (Disney+, a doua jumătate a lui 2021). Tot în timpul San Diego Comic-Con din 2019, a fost anunțat un serial centrat pe personajul lui Jeremy Renner – Clint Barton – care va oferi calitatea de Hawkeye lui Kate Bishop, prima femeie care va adopta acest alter ego. Face parte din faza 4 a MCU.

  • Ms. Marvel* (Disney+, a doua jumătate a lui 2021). Serialul a fost anunțat la expoziția D23 Expo 2019, urmând să exploreze legăturile cu Inhumans și originile lui Kamalei Khan, care devine Ms. Marvel – primul super-erou musulman de la Marvel, un personaj relativ nou din MCU ce o are drept idol pe Captain Marvel. Face parte din faza 4 a MCU.

  • Moon Knight* (Disney+, 2022). Anunțat tot la D23 Expo 2019, serialul este centrat pe Marc Spector, care capătă puteri în funcție de fazele Lunii, devenind Moon Knight. Presa a caracterizat personajul nocturn ca fiind „un Batman cu personalități multiple”. Face parte din faza 4 a MCU.

  • She-Hulk* (Disney+, 2022). Tot la D23 Expo 2019, am aflat că varianta feminină a uriașului verde, Jennifer Susan Walters, care este, de fapt, verișoara lui Bruce Banner, va deveni She-Hulk într-un serial Disney+, fiind interpretată de Tatiana Maslany (Orphan Black). Walters capătă puteri similare cu ale lui Hulk (rol în care își va face apariția Mark Ruffalo) după o transfuzie de sânge de la Banner, însă are capacitatea de a-și păstra inteligența și emoțiile. Face parte din faza 4 a MCU.

  • Armor Wars* (Disney+, tba). Anunțat ca parte a unui comunicat uriaș din decembrie 2020, serialul îl va avea drept protagonist pe War Machine, interpretat în producțiile Marvel anterioare de Don Cheadle, care își va relua rolul. Este necunoscută faza MCU din care va face parte.

  • Ironheart* (Disney+, tba). În același anunț, s-a confirmat și o producție care ar urma să aducă publicului un personaj care a apărut recent în benzile desenate, Ironheart, aka Riri Williams, o studentă eminentă care își proiectează un costum similar cu cel al lui Iron Man. Este necunoscută faza MCU din care va face parte.

  • Secret Invasion* (Disney+, tba). Tot ca parte a planurilor viitoare ale Disney+, a fost confirmat și un serial centrat pe faimosul Nick Fury, iar Samuel L. Jackson va reveni în rolul consacrat din universul cinematic, fiind un personaj care a oferit numeroase legături între producțiile MCU. Este necunoscută faza din care va face parte.

Articolul va fi actualizat și cu alte titluri Marvel, pe măsură ce acestea vor fi anunțate.

-B